Sarma

Zuurkoolballen

Terug naar Srpske Hrane i Pice

Wat heb je nodig?
• zuurkoolbladeren (± 24 bladeren voor een kilo gehakt)
• 4 kleine uitjes (óf 2 grote)
• 1/2 tl. paprikapoeder
• 1 1/2 el. vegeta
• 1 kopje rijst
• 1 kg half om gehakt
• 1 ei
• 1 tomaat
• vettige spek (sjoenka)
• pittige worsten
• knoflook
• peterselie
• zonnebloemolie
• zout (klein beetje maar!!!) en peper (hoeveelheid zelf bepalen voor pittigheid)

STAP 1: Uien klein snijden. Klein gesneden uitjes in een pannetje (geen bakpan, maar kookpan) doen met een kopje water en een lekkere scheut zonnebloemolie. Aan de kook brengen. Paprikapoeder, vegeta, knoflook (fijngeperst), zout en peper erbij en lekker laten pruttelen totdat de uitjes hun scherpe smaak kwijt zijn en het prutje een soort sausje is.

STAP 2: Doe het gehakt in een fijne kom en schenk je uienkruidenmix erdoor. Het eitje mag er nu ook bij, evenals één kopje (pandan) rijst en één kopje water. Lekker goed kneden met de handen en proef een klein stukje (!) van het gehaktprutje om te testen of je het op de goede smaak hebt gebracht. Zo niet, dan kan je nog wat kruiden toevoegen.

STAP 3: Neem een ruime soeppan en leg de vettige spek op de bodem. Dit voorkomt het aanbranden van de zuurkoolballen in het latere stadium. Je kunt als je wat kleine zuurkoolbladeren hebt deze ook op de bodem leggen, of misschien ook te proberen wat kant en klare zuurkool, niet te veel natuurlijk. Snij je worstjes in plakjes en leg er een paar in de pan, bewaar het grootste deel voor later!

STAP 4: Nu komt het spannendste onderdeel! De Sarma’s oprollen. Doe dit goed, want dat voorkomt dat je ballen later in het water gaan zweven en uit elkaar vallen! Spreid een mooi zuurkoolblad uit op je hand. Doe er met een lepel wat van je gehaktprut op, niet te veel; je moet de bladeren nog kunnen vouwen. Sla eerst de zijkanten van het blad naar binnen, zodat je een soort koker in je hand hebt. Rol nu stevig het blad op, echt stevig anders vallen ze later echt uit elkaar! Leg de ballen lekker tegen elkaar aan in de pan, heb je er veel dan vinden ze het ook niet erg om op elkaar te liggen. Strooi tussen je lagen door wat lekkere spek ertussen. Doe dit tot je bladeren op zijn.

STAP 5: Snij een tomaatje klein en leg deze bovenop. Strooi er wat versgesneden peterselie overheen.

STAP 6: Sarma’s geheel onder water zetten. Je zult al gaan merken dat ze lekker gaan drijven, gewoon weer af en toe onder water drukken hoor! Laat je ballen garen voor zo’n 2,5 uur op zacht vuur. Af en toe even kijken of je ballen nog onder water liggen. Vergeet niet om in de laatste 10 minuten het restant van je worst bij de Sarma’s te doen. De reden is dat ze dan kort meekoken en hun pittige smaak niet verliezen. Zou je ze vanaf het begin meekoken, dan zijn ze echt niet meer pittig. Je kunt het verschil goed proeven met de worstjes die je al in het begin in de pan hebt gedaan.

Je originele Servische zuurkoolballen zijn nu klaar!

TIP: Je Sarma’s smaken het beste als je er alleen een stukje vers brood bij eet. Lekker dopen en slurpen. Als je er aardappeltjes of andere dingen bij gaat eten dan proef je de pure smaak van de Sarma’s niet meer optimaal.

TIP: Je maakt uiteraard teveel Sarma’s om in één keer op te eten. Je kunt ze makkelijk invriezen en op een later moment lekker ± 3 minuten (per bord) in de magnetron doen en opeten!

TIP: Mocht je het willen proberen, Marita heeft haar ijskast vol met verse zuurkoolbladeren uit de moestuin in Surduk.

6 Responses to Sarma

 1. Anja vrbic schreef:

  Recept staat nu in se pan met druivenbladeren hoop dat ze lekker worden!

 2. attyd schreef:

  sarma, heerlijk maar hoe kom ik aan grote zuurkool bladeren? zuurkool wordt toch altijd gesneden verkocht?

  • MiR za attyd schreef:

   Hallo attyd,
   Koolbladeren kun je in Holland kopen. Zoek dan naar een winkel met een Balkan achtergrond. Bij ons in Rotterdam is dat Vinodol. Die verkoopt voorverpakte bladeren die in de vriezer worden bewaard.
   Je kunt ze ook zelf maken. De koolbladeren leg je in een ton, met zout en water. Iets zwaars erop leggen, zodat alles onder water blijft. Deksel erop en weken wachten. De bladeren fermenteren, ze krijgen die zuurkoollucht en worden zacht. En dan zijn ze klaar om tot sarma’s verwerkt te worden. Groeten, MiR

 3. MiR za rajko1972 schreef:

  Ha, Rajko,
  Dat vinden we geweldig. Dat je onze recepten hebt gevonden en de baka binnenkort gaat verrassen met het maken van sarma! Misschien eerst thuis in den haag even oefenen?? Heel veel succes en als jij ook nog recepten weet: stuur ze ons.
  En wil je ons over een paar weken laten weten hoe de familie je sarma vond? We hopen op “nije loše!” Haha.

  Hartelijk groet van
  MiR

 4. rajko1972 schreef:

  Wat een waanzinnig geluk hebt ik om deze recepten hier te mogen ontdekken. Ik hou van het servische/kroatische eten alswel het land. Gelukkig gaan wij over 5 weken wederom naar onze dochters hun baka en deda. Kan ik baka even tonen hoe deze oer hollander sarma voor haar gaat bereiden. TOP en enorm leuk om dit alles te mogen lezen.

  PS. Meer recepten zijn welkom. HA HA HA.

  Rajko1972 uit den haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*