Srpske Hrane i Piće

Servische Gerechten en Dranken

Servië kent een hoop lekkere gerechten en dranken. Voor de gerechten worden vaak verse ingrediënten gebruikt, zo uit de achtertuin of Donau. Wil je de echte Surduk-smaak meemaken? Geniet dan eens in eigen Nederlandse keuken van deze originele Servische recepten! Alle recepten zijn direct van de recepthoud(st)ers afkomstig, en zijn dus origineel in woord en zinsgebruik!

Riblja Čorba Vissoep van houtvuur
Smeće od Paprika Overheerlijke koude paprikatroep
Višnjevac Rakija met zonnige kersen
Torta od Maline Frambozentaart uit de koelkast
Sarma Zuurkoolballen
Boranije sa Jajima Boontjes met ei
Kupus Flinterdunne kool met zout en peper
Crvena Cvekla à la Marijk Rode bietjes à la Marijk
Prebranac Servische witte bonen
Đuveč Aardappel-groentenlaagjes met stukjes kip

Nieuw en ook in Surduk klaargemaakt. Heerlijk!

Gibanica sa Fetom Servische Bladerdeegrol met Feta-kaas
Pečene Paprike sa Fetom Gebakken en gevulde Paprika’s met Feta-kaas
Punjene Paprike sa Mesom Gekookte en gevulde Paprika’s met Vlees


22 Responses to Srpske Hrane i Piće

 1. Sandra schreef:

  ohhh daar ben ik nog even 🙂
  Ik weet niet meer hoe het heet en kan dus ook geen recept vinden op internet. Maar misschien kun jij me helpen.
  Ik vond als kind šljiva in een deegmantel met suiker zo lekker. Volgens mij werden ze gefrituurd? Of in ieder geval in olie gebakken…..
  Weet jij wat ik bedoel? Heb je daar een recept van? Of anders de naam van het gerecht?

  Alvast hartelijk dank!

  Groetjes Sandra

 2. Sandra schreef:

  Wat leuk om deze site te vinden 🙂
  Ik was opzoek naar een echt Servisch recept van gevulde paprika. Mijn moeder komt uit Šabac, maar helaas is zij niet zo’n keukenprinses 😉 En zijn haar Servische recepten allemaal nogal flauw van smaak omdat mijn Nederlandse vader niet erg van gekruid eten houdt. Maar ik ben verzot op de echte Servische smaken, dus nu opzoek naar de smaken die ik ken van alle vakanties daar.

  Ik hoop dat er met de tijd nog meer recepten op komen 🙂

  Groetjes Sandra

 3. milo schreef:

  Ik ben geboren en opgegroeid in nederland maar halfbloed en sinds deze zomer sinds lange tijd weer naar servie kunnen gaan met mijn gezin
  ik voelde me meteen weer thuis
  Eenmaal terug in nederland druk op zoek naar recepten zo kwam ik ook hier terug
  Ook zoek ik wat mensen om contact mee te krijgen via het net maar ook evt irl om de taal te onderhouden en recepten uit te wissellen.
  Ik zou graag wat dus wat mensen leren kennen

  mail / msn drumcode71@hotmail.com

 4. rachel schreef:

  beste mensen,
  Wij zijn ook van plan om in servie te gaan wonen.Mijn vriend is op gegroeid in zica bij kraljevo.Wie heeft tips e.d??
  En graag zou ik willen weten hoe jullie het allemaal hebben geregeld en ervaringen te delen.
  Hoop op wat reacties!!
  Gr

  • MiR za Rachel schreef:

   Ha Rachel,

   Dat is een grote stap, in Servië gaan wonen. Het is een heel mooi land en wij houden van de ‘Balkan-sfeer’. Wij hebben ontdekt dat het heel erg belangrijk is om hele goede buren en/of vrienden in de buurt te hebben. En om Servisch te spreken. Dat moet je echt doen hoor, Servisch leren.
   Wat wil je weten over verhuizen naar Servië? Laat het weten, misschien hebben we antwoorden voor je.
   Groeten van
   MiR

   • rachel za Milena [2] schreef:

    Hoi,

    Mijn vriend is inderdaad servisch maar hij woont al 35 jaar in nederland.Is elk jaar terug geweest op vakantie.Hij heeft daar family en vrienden wonen waar hij nog goed contact mee heeft.Wij willen graag weten hoe het zit als je daar wil gaan wonen.Hoe zit het met verblijfsvergunningen,huis kopen daar een klein bedrijfje op het gebied van de horeca beginnen enz.
    We kunnen voorlopig een inkomen mee nemen van 1000 euro per maand en dat is voor een half jaar maar natuurlijk willen wij daar wat proberen op te zetten zodat we op ons eigen benen kunnen staan.
    En zo zijn er natuurlijk talloze vragen omtrent het wonen in Servie.
    Hoop dat je mij wat antwoordden kan geven.
    En bedankt voor je reactie.
    Gr

  • Milena za Rachel schreef:

   Hallo, wil je in Kraljevo gaan wonen of in Zica? Daar wonen mijn oom en tante namelijk. Kraljevo zelf lijkt mij persoonlijk leuker maar dat is net waar je van houdt. Mijn advies is om in elk geval je vriend (als die een Servisch paspoort heeft) alles te laten regelen. Een goede aannemer in Kraljevo is Radovan Pilovic. Hij heeft meerdere appartementen in Kraljevo en Belgrado laten bouwen. Hebben mijn ouders goede ervaringen mee. En idd goede buren zijn daar goud waard zoals ik in een andere reactie al las.
   Groetjes Milena

   • rachel za Milena schreef:

    Hoi,
    bedankt voor je reactie.
    Ik zou zelf graag in Zica willen wonen en als ik de drukte wil op zoeken kan ik naar Kraljevo.
    We willen daar dol graag wonen maar we willen wel daar wa proberen op te zetten in de omgeving zodat we ons in ons eigen onderhoud kunnen voorzien.
    Moet je persee via een makelaar een huis kopen??Kun je een hypotheek afsluiten om iets te kopen in Servie.We kunnen wel aantonen dat we een inkomen kunnen hebben van 1000 euro per maand.Wat zijn de normale prijzen van een huis in zica/kraljevo??Hoop op een reactie van je.
    Gr

 5. Paul en Elly Marinus schreef:

  Hallo Marijke en Rudi
  Zoekend naar een recept van sarma kwam ik op jullie site. Leuk dat jullie ook in Servie wonen. Wij wonen sinds juli 2010 in Kragujevac. Ook wij kregen soortgelijke vragen zoals jullie. Heel herkenbaar. Waar ligt Servie (bijna niemand weet het en degene die het weten hebben het idee dat er alleen criminelen wonen) Wat doe je daar enz.
  Vanuit Kragujevac groetjes Paul en Elly

  • MiR za Paul en Elly schreef:

   Ha Paul en Elly,
   Wat leuk om jullie bericht te ontvangen. We wensen jullie een mooie en gelukkige tijd toe in Servië. Hoe komen jullie in Kragujevac terecht? Niet zo gewoon dat Hollanders naar Servië komen; jullie hebben dus ook al die vragen en opmerkingen gehad …

   De sarma is dus gelukt! Ja, dat ‘inpakken’ is best lastig. Van belang is dat die harde nerf van het blad eruit is gesneden.
   Groeten van MiR

   • Paul en Elly Marinus schreef:

    Hallo Ruud en Marijke (MiR)
    Op jullie vraag hoe wij in Kragujevac verzeild zijn?
    De moeder van Paul was Servische en kwam hier vandaan. Omdat we hier samen al veertig jaar komen besloten wij wanneer we met pensioen zouden gaan hier te gaan wonen. Gelukkig kon dit eerder dan met 65 jaar. We hebben hier ook nog familie en inmiddels ook veel vrienden.
    Groeten Paul en Elly

 6. Hauwelaert Nancy schreef:

  Hallo,

  Kan iemand mij een recept bezorgen voor Djuvedjrijst ?
  Dank u.

  Nancy.

  • MiR za Nancy schreef:

   Ha Nancy,

   De kuma [in Holland] van Marija heeft ons verteld hoe zij de Đuveč maakt. Kijk maar onder ‘Srpske Hrane i Piće’. Daar staat sinds kort deze lekkernij. Vertel ons a.u.b. hoe hij je smaakt.
   Groeten van MiR

 7. MiR za Natasja schreef:

  Ha Natasja,
  Wat leuk dat je ons sarma-recept hebt gevonden. Wij hebben het van de kuma geleerd. Ze kan koken als de beste.

  Gisteren en ook eergisteren (lekker veel gemaakt!) hebben we prebranac gegeten. Staat ook op onze site. Ongelooflijk lekker.

  Laat je ons weten hoe je sarma is geworden? Bij een van onze dochters liggen nu een paar kolen in een ton en deze week heeft ze vast en zeker koolbladeren voor de sarma. Misschien ook een idee voor jou, zo’n ton.
  Groetjes,
  MiR

 8. natasja schreef:

  hoi
  eindelijk naar jaren zoeken een recept voor sarma die overeen komt met hoe mijn ex schoonmoeder die volgens mij een beetje maakte! ben helemaal blij en ga het snel uit proberen, bedankt!

 9. MiR za Aleksandar schreef:

  Prva liga. Prijatno!
  Pozdrav od MiRa

 10. aleksandar schreef:

  Svaka ti tjast jel ti swe uspelo punenje parike 😀

 11. MiR za Milica schreef:

  Twee keer feest! Gefeliciteerd met je huwelijk en sve najbolje i sto godine!
  Wat leuk dat je het recept van de punjene paprike hebt gevonden. We horen graag of het je gelukt is om de smaak van je tante erin te verwerken. En ja, Servie-blues he. Heimwee, we snappen het helemaal. Sterkte en misschien helpt appelmoes met patat om snel van je heimwee af te komen (haha).
  Groeten,
  MiR

 12. milica schreef:

  Ik ben net terug uit Servie om mijn familie te bezoeken en mijn bruiloft nogmaals te vieren. Mijn tante maakt altijd heerlijke punjena paprika, maar zoals altijd vergeten naar het recept te vragen. Erg leuk om dat bij jullie te vinden. Dank je wel. Ik ga het snel proberen om mijn heimwee naar Servie wat minder te maken!!!

  Groetjes Milica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*