Gastenboek

Wil je je enthousiasme over deze weblog delen met het ‘Oranje Huis aan de Donau?’ Laat hieronder dan je bericht achter. We vinden het ontzettend leuk om van je te horen!

Schrijf zelf een reactie

260 Responses to Gastenboek

 1. willem schreef:

  Voor mensen die een huis in Servie willen kopen biedt ik een huis aan in een nationaal park net buiten Novi Sad,mooie rustige ligging, geisoleerd huis met garage en flinke tuin.

 2. Andre schreef:

  weet je toevallig een adresje waar je hagelslag kan kopen in Vojvodina

 3. Michel schreef:

  Ik mis jullie blogs! 🙁

  • MiR za Michel schreef:

   Ha Michel, bedankt. Tja, we stoppen misschien met de site. Dat heeft met privacy en gevoelens van veiligheid te maken. De eerste de beste kan info verzamelen over ons. Opeens kwam dat gevoel vorig jaar naar boven. Het gaat goed met ons en hopen voor jou hetzelfde! Groeten van MiR

 4. Eric Iburg schreef:

  Leuk om weer eens iets te lezen over mijn verre familie.
  Groetjes, ook voor LL.

  Eric

 5. Tijana Vujanac schreef:

  Cao Marija,

  Hvala ti puno na ovom tekstu na koji smo naletele sestra i ja:
  http://www.groetenuitsurduk.nl/?p=9312

  Ona dolazi iz Moskve sa bebcem i brine hoce li ovde naci adekvatnu zamenu za Nutricia Nutrilon. Tvoj tekst nam je jako pomogao, da kao i ti, budemo mirne 🙂

  I hvala ti za promociju rakije, bureka, Stare Pazove i parking sistema 🙂
  Tekst pisem namerno na srpskom, da za promenu imas malo i nas jezik na sajtu.
  Hvala ti i nadam se da cemo se jednom upoznati!

  Pozdrav od Tijane, Jelene i Aleksandre <3

 6. cris schreef:

  Per toeval kwam ik jullie site tegen.

  Ik vind het allemaal leuk om te lezen gezien ikzelf ook 3 keer in Servië ben geweest.
  Mijn partner komt uit Servië en woont nu 3 jaar in Nederland. Missen doet hij het daar wel maar als we terug komen naar Nederland voelt hij zich hier veel prettiger. Destijds is hij als academici naar nederland gekomen/geworven en zijn we elkaar all snel tegen het lijf gelopen. Zelf ben ik nederlandse.
  Wat mij opviel destijds was hoe modern de servische jonge man is.
  Servië is een mooi land. Zijn familie is erg gastvrij en verwend mij zelfs een beetje. Ook o wee als mijn partner in hun bijzijn bot tegen mij doet.
  Ik vind Serviërs hele open mensen met een grote liefde voor hun land als volk en grond, maar minder te spreken over de politiek dat er heerst.

  2x per jaar gaan we maar helaas nog geen nederlander gezien.

  Groetjes Jessica

 7. Lesley Sanders schreef:

  “Snoeken en mollen”

  Donderdag 28 augustus 2014, de laatste dag van ons (van mij en mijn dochter) kortstondige familiebezoek in Servië. Wij worden geattendeerd op een leuk stel uit Surduk waar toch echt even kennis mee gemaakt moet worden. Surduk. Wat moet ik mij hierbij voorstellen? Is dit het Schiebroek van Rotterdam? Na een autorit van een kwartier en slingerend over onverharde weggetjes, komen we aan bij een hek dat toegang biedt tot de tuin van een leuk huis. Maar voordat we het hek ook maar aanraken, zijn wij al opgemerkt door de privé K-9 brigade van de baasjes des huizes. Blaffend, maar kwispelend, maken de hondjes (ik tel er gauw 4) de baasjes er op attent dat er volk op komst is. Ons bezoek was ook vooraf aangekondigd via Whatsapp, maar dat kon de K-9 brigade natuurlijk niet weten. We betraden de tuin, waarop de K-9 brigade ons welkom heette door om ons heen te dartelen… “streng kijkend”, maar kwispelend blaffend. Dit lijkt op zoiets van: “Luister vrienden, we kennen jullie niet, dus we blaffen…maar we vinden het wel gezellig dat jullie er zijn”.
  Als we dan aanbellen komt Ruud naar buiten: spontaan, hartelijk en gastvrij. We maken kennis en worden gelijk uitgenodigd om in de tuin te komen zitten. Leuk! Even later komt Marija ons begroeten, die we eigenlijk bruut uit haar Servische siësta hebben gehaald. We praatten wat, vertellen over onze positieve indrukken van Servië en horen mooie verhalen over drank stoken, religie en het in slaap vallen tijdens een roeiwedstrijd op Eurosport.

  De tuin loopt ver door achter het huis en Marija nodigt ons uit voor een rondleiding. Deze had ik niet willen missen. We lopen langs druivenranken en een walnotenboom en komen dan aan het einde van de tuin, waar we ons verbazen over een schitterend panorama over de Donau. Waar een paar maanden geleden het eilandje links nog flink onder water lag door overstromingen, is het nu weer goed zichtbaar. Het vissersbootje van Ruud aan de oever was een stille getuige.

  Wat heeft de titel nu eigenlijk te maken met dit stuk zal je je wellicht afvragen? Ruud is een vervend visser, zo drukt hij mij op het hart. Alleen de afgelopen tijd lijken de snoeken al een voorschot te hebben genomen op hun pre pensioen: ze willen niet bijten. De mollen daarentegen lijken hun favoriete chillplek te hebben gevonden, getuige de molshopen in de tuin. Marija gaat deze hopen te lijf met een schop. Waar de snoeken het laten afweten, vieren de mollen dus hoogtij. Al nippend aan een glaasje water en genietend van de door Marija vers geschilde perzik, horen we verderop het gekraak en verpulveren van botten. Nieuwsgierig loop ik naar het “geluid” en zie dat Blackie de hond (ik geloof dat hij zo heet) een mol zijn laatste ademteug heeft laten uitblazen door zijn kaken op het hoofd van de mol samen te klemmen.

  Marija, je staat er niet alleen voor want Blackie is je trouwe “Mollenvang-caddy”.

  Groeten uit Spijkenisse!

  Lesley en Nina

  • MiR za Lesley schreef:

   Ha Lesley en Nina, wat hebben we geboeid zitten lezen; wat een prachtig verslag van jullie trip naar Surduk. Dank je wel voor alles. En wij vinden het fijn dat jullie met volle teugen van Servië hebben genoten. Dat smaakt naar meer, dat lieten jullie wel blijken. Dus: tot de volgende keer. De snoeken en snoekbaarzen zijn nog steeds niet aangekomen. Heel raar dit jaar. Svako dobro! MiR

 8. Alex schreef:

  Heleboel dingen die jullie schrijven zijn herkenbaar voor mij. Bijvoorbeeld hoe men hier tegen Servië aankijkt, zelfde ervaar ik dat in Nl, ondanks dat ik hier in sept.2014 al 38 jaar hier woon, heb ik nog steeds niet het gevoel hier thuis te zijn of op mijn plek. In feite ben ik nergens thuis, schijnt toch een beetje de tragiek te zijn van alle emigranten. Vooral de laatste jaren overvalt me vaak het gevoel dat ik me onbegrepen voel, komt denk ik ook omdat ik hier geen familie heb en dan komen de muren op me af. Er wordt me wel eens gevraagd waarom ga je niet terug, teruggaan is geen optie omdat er niks is om naar terug te gaan. Je leeftijdgenoten zijn getrouwd, hebben kinderen, een heel ander leven. Het leven in het buitenland wordt in Servië voorgesteld als een paradijs, liefst zouden ze zelf het land verlaten, vaak zijn er de materiële overwegingen, alsof alles in geld zit. Wat dat betreft is de Balkan typisch een plek waar je het als mens gemaakt hebt als je rijk bent geworden in het buitenland. Paar jaar geleden vroeg een verre neef me of je in NL 6000 euro per maand verdient.
  Voor mensen die willen wennen aan de taal of interesse hebben, raad ik youtube aan, typ: jugoslovenski filmovi en je krijgt er een scala van, via youtube kan je ook ondertiteling instellen als ik me niet vergis. Ook is er een complete cursus te krijgen via torrent om de taal te leren. Zelf kom ik uit de omgeving van Crna Trava( Zuid Oost Servië, arm gebied waar veel mensen in de bouw werkten en nog steeds werken. Servië is een mooi land, vaak denkt men in NL dat het goedkoop is om er te leven, verre van zelfs. Ik was in 2009 1500 euro kwijt in nog geen maand, meer dan ik hier zou uitgeven. Ik weet niet of Rudi accordeon speelde? In ieder geval zijn daar ook veel van op youtube te vinden: Emir en Prijedor. Als iemand een goed Servisch of Joegoslavisch restaurant weet, 50 km Rondom Roosendaal,Breda dan hoor ik dat graag. Ook mensen die van gedachten willen wisselen.Groeten aan Rudi en Maria, vraagje Rudi, is Amanda Spoel familie??

  Alex

  • MiR za Alex schreef:

   Ha Alex,
   Veel te laat reageren we op je berichtje. Bedankt dat je ons laat meelezen met hoe je leven er uitziet. Het is een beetje schrikken als je schrijft dat je na 38 jaar in Holland je nergens thuis voelt. Als we je goed begrijpen: ook niet in Servië. We kunnen ons wel iets voorstellen bij deze ‘tragiek van emigranten’ zoals je schrijft. We horen trouwens dat emigranten van Nederlandse afkomst, op latere leeftijd, toch weer terug willen naar Holland. Alsof de geboortegrond je roept.
   Misschien toch terugkeren naar Servië? Nieuwe vrienden opdoen, nieuwe buren enzovoorts?
   Dat romantische beeld over het buitenland kom je natuurlijk niet alleen in Servië tegen. De nieuwere leden van de EU, zoals Polen, de Baltische landen, Bulgarije en Roemenië, denken ook dat alle problemen dan gelijk over zijn. En dat je rijk wordt. Dat valt flink tegen als je van die verwachtingen hebt.
   Het is wat je er zelf van maakt.
   Om ons heen wonen vluchtelingen, al zo’n 15 jaar. En die zitten niet bij de pakken neer. We verbazen ons over hun veerkracht, hun energie, hun creativiteit.
   Dat positieve straalt als het ware ook op ons af. Dat je blij kunt zijn met wat je ‘hebt’.
   En ja ja, Amanda is mijn zus.
   Sve najbolje,
   pozdrav,
   od MiR-a

 9. pim schreef:

  ha “buren”,
  wij in dalmatie (sorry kroatie), jullie dus in servie.
  ongeveer de zelfde reisafstand als we een keer naar nederland moeten (liever niet :-).
  verder denk ik dat jullie soortgelijke redenen hebben om in servie te wonen, want of je nou hier of bij jullie bent, het leven is gewoon veel prettiger (of niet soms ?).
  rust, natuur, sociale mensen, weinig tot geen stress.
  ons zien ze in nederland niet (of nauwelijks) meer terug, want áls ik dan eens er heen moet heb ik heimwee naar ons leven hier.

  vraagje, want daar kom ik niet achter:
  nederland heeft btw, kroatie noemt het pdv, maar hoe zit dat in servie dan ?
  hoeveel % btw betalen jullie daar ?
  dat kan ik, net als veel andere dingen over servie, niet vinden, zelfs het vinden van een wisselkoers was al een zoektocht.
  (om over objectieve berichtgeving maar te zwijgen).

  graag eens een reaktie, maar zoals we hier zeggen “polako” (rustig aan).
  m’n favoriete kroatische woord trouwens 🙂

  kachelhout klaar hoop ik, de wijn op vat, de rakija gestookt, op naar de winter dus.
  pozdravi iz Svinisce, Pim.

  • MiR za Pim schreef:

   Helemaal met je eens, ‘buurman’. Het is op de Balkan heerlijk toeven. Afgezien van het stelen van buitenboordmotoren en hengels (vorig jaar); dat ons visbootje door een buurman werd teruggevonden half op de oever verstopt in het moeras aan de overkant van de Donau (het jaar daarvoor) en de twee pogingen om onze auto uit de tuin te stelen (een paar weken terug). Dan overvalt je een naar gevoel, dan voel je je even niet meer thuis. Dan slaap je even niet lekker. We troosten ons met de gedachte dat zoiets ook in Holland kan gebeuren. Vandaag vertelde een Rotterdamse buurtgenoot dat bij hem tot 2x toe een bromscooter uit zijn voor- en achtertuin is gejat. Daarentegen vindt een andere buurman een viertakt buitenboordmotor op een onbeheerde steiger. Maar als deze ongein je niet treft, dan is het leven op de Balkan heel bijzonder.
   We betalen ook in Servië BTW; 8%- en 20%-tarief (heet net als bij jou ook ‘pdv’). Onlangs een wetsvoorstel van de regering om het laagste tarief op te trekken naar 10%. Dagelijkse dingen worden dus duurder.
   Hier een Servische link met recente informatie:
   http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762805
   Wisselkoersen? Even googelen met het Servische woord ‘menjačnica’ (geldwisselkantoor) en ik vind koersen. Bijvoorbeeld: http://www.vipsistem.rs/
   Of de Nationale bank van Servië met koersen:
   http://www.nbs.rs/internet/latinica/index.html
   Het valt best mee hoor Pim met die info hier. Of bedoel je info uit Hollandse bronnen over Servië?
   Fijn dat je/jullie het zo naar je zin hebben in Kroatië. En zelfs met tegenzin, naar Holland gaan. We wensen jullie een fijne winter en inderdaad ‘polako’! groeten van MiR

 10. G J schreef:

  hallo Marija en Rud een vraag Sveti Ilia is dat de profeet Ilia van het verhaal met Samuel

  • MiR za GJ schreef:

   Nee GJ, dat is een ander verhaal van Samuel. Sveti Ilija zit in een grot, zonder eten. Vlakbij een rivier. Zijn geduld en het vertrouwen dat het weer goedkomt, spreekt Marija erg aan. Misschien even googlen voor het verhaal van Samuel (en Eli?) Groetjes, MiR

 11. Aleksandar Beumer schreef:

  Hallo iedereen!

  Mijn naam is Aleksandar Beumer 50% NL 50% Serv.

  Ik heb vroeger epilepsie gehad waardoor ik mijn moeders taal ben vergeten en ik irriteer mij daar echt aan.
  Ik zocht naar mensen die mij weer de taal konden leren en kwam ik uit op deze site omdat iemand in comment het woordje leren geplaatst had waarschijnlijk.

  Ik woon zelf in rotterdam en ik vroeg mij af weet iemand waar je les kan krijgen?

  in oktober ga ik na 6 jaar lang weer proberen naar servië te gaan en mijn familie te bezoeken maar wil niet weer voor schut staan omdat ik de taal niet ken vandaar!

 12. Bert van Bommel schreef:

  Hallo Ruud en Marijke,

  Van het Melanchtonpark met hondjes meteen naar Servië gegoogled. Erg leuke indruk,. Ga mijn vrouw overhalen om eens te gaan kijken daar.
  Vriendelijke groeten,

  Bert en Jeanne van Bommel

  • MiR za Bert & Jeanne schreef:

   Ha Bert,

   Wat leuk dat je gelijk bent gaan kijken naar onze site! Heb ik ook gedaan met die van jou. Gelijk naar Tutti Timbri.
   Wat een prachtige houten instrumenten, nog fraaier dan ik me herinnerde van jaren geleden.
   Ons contact in het park was te gek: totaal onverwacht en opeens sta je na jaren met elkaar te praten.
   Servië? Dat moet je zeker eens met je vrouw doen. Echt waar, het is de moeite waard.
   O ja, een paar jaar geleden heeft een dochterlief geregeld dat we naar jouw Groot Niet Te Vermijden zouden gaan. Hier is de link van ons bezoekje aan de Goudse Schouwburg. Fantastisch om iedereen na afloop van de voorstelling te ontmoeten! Groetjes, MiR
   http://www.groetenuitsurduk.nl/?p=748

 13. G J schreef:

  Hallo Marija en Rudie van harte gefeliciteerd {Oma en Opa} van uit Vriezenveen
  Yvonne en G.J.

 14. zoran maricic schreef:

  Beste MiR
  Enthousiast geworden door mijn vrouw, Carla Maricic, volg ik jullie site. De verhalen uit mijn geboorteland, de reakties en opmerkelijk veel Nederlanders die Servië aan het ontdekken zijn vind ik heel erg leuk!
  Groetjes Zoran

  • MiR za Zoran schreef:

   Beste Zoran,

   Dank je wel voor je berichtje met de complimenten voor onze website. We vinden jouw Servië een prachtig land. Voelen er ons erg op ons gemak. Daarom schrijven we graag over onze ervaringen, als Hollanders.
   Mooi initiatief van je vrouw om op Servische les te gaan. Ze zal er echt veel plezier aan beleven. Net als wij, jaren geleden.
   Groeten van MiR

 15. Liliana en Ton van Arkel schreef:

  Beste Ruud en Marijke,
  Hoe gaat het met jullie ?
  Het is er maar niet van gekomen om af te spreken.
  Zijn jullie nog in Rotterdam ? Wanneer gaan jullie terug ?
  Er is veel gebeurd we zouden graag even bij willen praten ….
  Wij gaan 6 maart voor een week terug.
  Wie weet kunnen we elkaar voor die tijd nog spreken jullie zijn van harte welkom bij ons in Vianen!

  We horen graag van jullie.

  Ton en Liliana

 16. Frits Versluijs schreef:

  Hoi Ruud,

  Het zal wel komen doordat mijn halve familie in februari jarig is, maar ineens borrelde na 50 jaar (!) jouw verjaardagsdatum vanuit mijn zaagsel omhoog. Stoute schoenen aangetrokken, jouw naam even gegoogeld en ja …. het klopte ook nog!

  Zelf al zou ik weer een tweewielige knorrepot kopen, dan nog is de afstand te groot om jou persoonlijk te feliciteren en te zien hoe jij geniet van het goede des levens. Zelf heb ik ook niet te klagen, maar op een heel andere manier in dit gekke kikkerland.

  Ruud, ik hoop nog eens iets van je te horen. Kamperen doe ik niet meer, maar een pilsje pakken lukt nog steeds.

  Gr. en tot wederhoren, Frits

 17. Barbara schreef:

  Met veel plezier volg ik al enige tijd jullie verhalen vanuit Servie. Er is over veel dingen mbt Servie weinig up-to-date informatie te vinden, dus julie verhalen zijn fijn om te lezen!

  Ik heb een vraag. Ik woon zelf in Nederland en ga regelmatig op bezoek bij mijn vriend in Servie. Dat is fantastisch, maar ik wil ook graag dat hij een paar weken naar Nederland komt om te kijken hoe wij Nederlanders hier leven, en om mijn fmailie hier te leren kennen.

  Maar nergens is echt duidelijke informatie te vinden over wat hij allemaal nodig heeft. Hij logeert uiteraard bij mij in huis en ik betaal alles voor hem (hij heeft zelf weinig). Hij heeft een biometrisch paspoort en ook het vliegtuigticket kan betaald worden. Maar op diverse websites lees ik dat hij 34 euro per dag dat hij hier is mee moet nemen, en op andere sites lees ik minimaal 1500 euro per maand…. En ik lees dingen over uitnodigingsbrieven en zelfs visa als hij hier komt zonder reis geboekt bij een reisbureau :S Maar wie weet nu hoe het precies zit?

  • richard swart schreef:

   hoi,

   even snel een reactie want mijn vriendin woont in servie en heeft geen enkele problemen gehad, geen visa nodig met biometrisch paspoort krijg je 90 dagen.
   geen vragen gehad over budget etc. ze vroegen bij de douane check alleen wat ze in nl kwam doen en dat was dus vakantie. Dus niet druk maken en gewoon retourvluchtje boeken:-)

  • MiR za Barbara schreef:

   Ha Barbara, het is precies zoals Richard schrijft in zijn reactie. Laat je Servische vriend naar Holland komen voor vakantie en om je familie te ontmoeten. Hij mag maximaal drie maanden/90 dagen in Holland verblijven. Hij heeft geen visum nodig, omdat Servië sinds kort lid is van Schengen [gaat over grenscontroles, vrij reizen binnen de EU]. Geen uitnodigingsbrieven nodig. Net zoals jij nu naar je vriend in Servië reist.

   Helaas kan daar de klad in komen, omdat de EU eind november 2012 gaat beslissen over opschorting van dat lidmaatschap. Omdat er zo veel asielzoekers uit de Balkan zijn bij gekomen sinds het lidmaatschap.
   Dat zou betekenen, dat de visumplicht voor Serviërs weer wordt ingevoerd, met misschien nieuwe formaliteiten om van Servië naar Holland [de EU] te reizen. En van Holland naar Servië, misschien.

   Bedankt dat je onze site leuk vindt om te lezen!
   Groeten van MiR

 18. Johnny Fawaka schreef:

  Fawaka Rudi en Marijke,

  Zat op internet en moest opeens aan jullie denken in Surduk dus ff op de site rondgesnuffeld
  Zo te zien hebben jullie het nog prima naar jullie zin in Surduk.
  Ik hoop dat de jassen nog n goede staat zijn en niet ook mee ontvreemd zijn uit de bunker.
  Tegenwoordig woon ik samen met mijn vrouw zo,n 9000km verder in Paramaribo.
  Heb ook een aannemersbedrijf alhier, kan jullie nog van reclame kleding voorzien maar verder dan een t-shirt kom je hier niet en dan ook nog van chinese makelaardij ( dat is echt belabberd). verder denk ik nog steeds met plezier aan dat weekje bij jullie in Surduk.

  Groetjes van Johnny be a bozje ( als ik het goed schrijf)

  • MiR za Johnny bice Bolje schreef:

   Ha johnny bice bolje! Zo, zo, helemaal in Paramaribo! En gelijk weer een bedrijf begonnen, knap werk van je. Veel succes met alles.
   Je werkjassen zijn nog steeds in gebruik. Die van Marijke wordt gedragen door een Servische vriend van ons. Hij was wel wat te groot voor haar. De dag dat we je bericht kregen, kwam hij even een rakija doen bij ons. En wat droeg hij? Ja ja, je raadt het al. Kan geen toeval zijn.
   Hebben jullie het naar je zin daar ver weg? We hopen het. Je hebt helemaal gelijk dat we nog steeds van Surduk genieten. Ondanks die vervelende diefstal uit de bunker. Die is nu versterkt met een extra stevige deur.
   Het ga jullie goed en groeten van ons, MiR

 19. Hannah schreef:

  Hallo!

  Ik heb jullie site met veel aandacht en plezier doorgelezen! Wat maken jullie ook veel mooie en prachtige dingen mee. 🙂
  Ik blijf het graag volgens en/of er meer verhalen komen!

  Ik vroeg mij af; ik zou zo graag naar mijn oma in Kozac willen; zij is servische (en ik half kroaat/half servisch) 😉 Alleen mijn “moedertaal” is zoo verwatert! (Nare jeugd, veel tehuizen/pleeggezinnen in NL) Ik vroeg mij af of jullie een adres weten waar ik het kan bijspijkeren/leren? 🙂

  Is het bijvoorbeeld mogelijk om ook bij een gastgezin (In BiH/SRB/HR) te verblijven waar je het kan bijspijkeren of zoals ik meer ook lees vooraf wat oefenen bij Instituten in NL of een prive-leraar(es)?

  Veel succes!

  Hannah

  • MiR za Hannah schreef:

   Ha Hannah,
   Dank je wel dat je het de moeite waard vindt om onze website te lezen. Hij is bedoeld voor onze familie in Holland en voor Hollanders die iets willen weten over Servië. We schrijven over alledaagse dingen. Als Hollanders die hun weg zoeken in dit deel van de Balkan, maar ook ambassadeurs zijn geworden van Servië.

   Wij hebben Servo-Kroatisch geleerd in Rotterdam. Daar is nog steeds een Servisch lespunt.
   De link is: http://www.skc-rotterdam.nl/SR/SRKontakt.php.htm
   De coördinatrice Nada geeft ook taalles aan huis, in Rotterdam. We hebben heel veel van haar geleerd en ze is heel goed in haar vak. Zeg maar dat je haar hebt gevonden via Marija i Rudi. Dan gaat ze glimlachen!

   We hebben nagedacht over jouw idee van gastgezinnen. We kennen geen mensen die dat doen, maar ze zijn er vast wel. Wel weten we dat er de Amala zomerschool Roma muziek is, in de buurt van Valjevo/Srbija. De mensen die daar naartoe gaan, worden ook ondergebracht bij mensen thuis. Dus misschien een idee om daar eens te informeren naar gastgezinnen die Servisch spreken? Je weet maar nooit.
   Zoek via google naar galbeno en dan vind je de Amala-site.

   En verder kun je op internet gratis Servisch leren via serbianschool.com. Kijk maar of het iets voor je is.

   Heel veel succes met alles, sve najbolje i pozdrav od MiR-a

 20. Johan en Diny schreef:

  Hi Ruud, Ik vond jullie prachtige site toen ik op zoek was naar Amanda’s nieuwe email address. Er gebveurt wel veel by jullie. Amanda nu haar eigen web business en jullie nu in Surduk. Wat bracht jullie tot die grote stap. Zoals je weet heb ik al heel wat fotootje van julie en nu zag ik voor de eerste keer een foto van Marijke.

  In ieder geval, groeten van ons uit Australia.

  Johan en Diny

  • MiR za Johan i Diny schreef:

   Ha Johan en Diny,
   Wat een verrassing om uit het verre Australië een berichtje van jullie te krijgen. Dank jullie wel, ook voor de mooie woorden over onze website.
   We sturen binnenkort een berichtje terug. Met daarin ook antwoord op jullie vraag hoe we in Servië terecht zijn gekomen. In het Nederlands. Of liever in het Engels?
   Sve najbolje, het allerbeste,
   MiR

   • Johan en Diny schreef:

    MiR;je moedertaal vergeet je nooit. en leuk van een andere Spoel te horen. De snoekbaars smaakte goed???
    And MiR heeft niets met een Spoetnik te maken he; want dat was myn eerste indruk.

    groeten

    Johan

 21. andy schreef:

  hallo ik ben naar krusavec geweest in mei heb mijn hartje daar gelaten bij mijn vriendin ben van plan om naar daar te gaan wonen hoe weet ik nog niet om dat ik all mijn spulletjes will mee nemen .
  zo een mooi land en zo een gastvrij volk dat vind je hier niet in belgie .
  groetjes andy .

  • MiR za Andy schreef:

   Je reactie is ons uit het hart gegrepen, Andy. We snappen helemaal dat je je hartje in Krusevac hebt achtergelaten. Bij je vriendin. Gastvrijheid en prachtige natuur, mooie muziek, creativiteit, we hebben het hier allemaal in Servië. We hopen dat je het voor elkaar krijgt om een ander leven in Servië op te bouwen. Veel succes en bedenk het volgende: Als je besluit iets NIET te doen, dan heb je 1000x spijt. En als je iets WEL doet, dan heb je maar 1x spijt! Groetjes, MiR

 22. Ankie schreef:

  Hallo Ruud en Marijke
  Misschien weten jullie nog wie ik ben. Ik zat ook op de Servische school in Rotterdam, wij hadden les van Nada.
  Ik lees jullie site zo af en toe.
  Ik ben ook met enige regelmaat in Servië, mijn schoonmoeder woont in Novi Sad.
  Ik ben er erg graag en heb het er prima naar m’n zin.
  Dankzij de lessen van Nada kan ik me ook een beetje verstaanbaar maken, hoewel ik het spreken erg moeilijk vind, verstaan gaat beter. Maar ik merk altijd dat ik met sprongen vooruit ga als ik er ben.

  Misschien zien we elkaar wel eens.

  Groeten
  Ankie

  • MiR za Ankie schreef:

   Hallo Ankie,

   Dank je voor je reactie. We weten het nog, hoor. Leuk te lezen dat je af en toe onze site bezoekt. Novi Sad is een mooie stad en je zult er vast wel de [grote] markt hebben bezocht? Servisch is en blijft een lastige taal, he? We kijken zelfs naar verschrikkelijke series op de Servische tv, met ondertiteling, om de taal te leren. Haha, je moet er wat voor over hebben.
   Sve najbolje i mozda vidimo se.
   MiR

 23. sterckx valentina schreef:

  tof wonen in servie!
  ik droom daar al mijn hele leven van
  ben er vaak geweest,voor en na die ellendigge oorlogstijd,
  niet enkel als toerist
  ken het land en de taal hoop dat mijn droom ooit werkelijkheid mag worden
  vind hier geen medemensen met zelfde ingesteldheid,dus dat maaakt het er niet makkelijker op ;als ik daar ooit eens in de buurt ben kom ik wel eens voorbijwandelen

  • MiR za Valentina schreef:

   Ha Valentina,
   Je hebt helemaal gelijk dat het mooi wonen is, in de Vojvodina. We voelen ons er echt thuis en dat voor Hollanders-zonder-familiebanden-met-Servië. Dat zegt dus ook veel over de mensen hier. Welke gelijkgezinden kun je niet vinden in Servië? Wie weet zijn ze er toch en zou dat het makkelijker maken om naar Servië te gaan om er te wonen? En als je toch aan het wandelen bent in de buurt van Surduk, je weet maar nooit, dan ben je van harte welkom. Groeten van MiR

   • sterckx valentina schreef:

    deze mensen vindt ik hier in belgie niet
    ze reageren meestal of dat servie ergens in de congo is
    en er daar niets is
    de informatie over de langer verblijf intereseren mij ook enorm
    volg op jullie site
    zo nog fijne momenten daar

    • milo schreef:

     een leuke site en zo te lezen een grote vrienden groep online
     ik lees veel leuke reacties en zal meer lezen
     uiteindelijk zoek ik zelf contact met servische mensen voor en recepten en taal onderhouden 😉

     ik heb zelf roots in Valjevo en ben daar nu ook afgelopen zomer geweest.
     leuke site ga zo door

     • MiR za Milo schreef:

      Ha Milo en familie,
      Fijn om te lezen dat jullie na lange tijd weer in Servië zijn geweest. En vooral dat jullie je er thuis voelen. Bedankt voor je mooie woorden over onze website. We doen ons best om wat mee te geven van ons leven: twee Hollanders die in Servië wonen. De taal hebben leren spreken en er zich heel erg thuis voelen. Is er bij jullie in de buurt een Servisch-Nederlandse vereniging? Of een Servisch orthodoxe kerk? Daar ontmoet je mensen die net als jij in twee werelden leven. Wij hebben er een paar fijne contacten aan overgehouden.
      We wensen jullie geluk met alles. Groeten van MiR

 24. Hans schreef:

  Ha Ruud,
  Bij toeval (nou ja, ook niet helemaal bij toeval, want ik zocht naar je adres om je te kunnen uitnodigen voor mijn afscheid, dat binnenkort gaat plaats vinden) stuitte ik op je website. Ik had enige tijd de gewoonte je met je verjaardag (en die is morgen, de 2e) een felicitatie te sturen. Die traditie pak ik vandaag maar weer op: van harte!
  Hoe is het daar in Surduk?
  Leuk om via jullie site te lezen hoe het met Rudi en Marija gaat. ’t Is lang geleden dat we contacten hadden, maar ik denk er nog altijd met plezier aan terug. En als ik mijn rondje plas hier in Rotterdam loop kijk ik altijd even of je bij je schoonmoeder op de thee bent, met het idee me zelf daar dan ook even uit te nodigen.
  Nou wie weet zien we elkaar nog eens. Ik heb nog geen plannen om richting Surduk te komen, maar jullie site is wel uitnodigend om het gebied te bezoeken. We zullen zien.
  Groet,
  Hans

 25. Debbie schreef:

  De sneeuw is weer weg in surduk en Banovci, maar het is wel erg koud buiten. Maar de overwinning van djokovic en de waterpoloers maakt het hier lekker warm binnen

  • MiR za Debbie schreef:

   Ha Debbie!

   We zijn het helemaal met je eens dat je warm wordt van de fantastische overwinning van Djoković in de finale en van het Europees kampioenschap van de Servische waterpoloërs! En dat nog wel in Eindhoven, he?!
   Groetjes, nog steeds vanuit Rotterdam, maar over een paar weekjes weer terug in Surduk. MiR

 26. Lazar - Duane Snay schreef:

  And now Rudi & Marija,
  BRACE YOURSELVES!!
  Video regards from Crazy Squirrel – Lazar
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YkixCZTXTAE

 27. Mariella schreef:

  Leuk site hebben jullie! En die recepten ga ik zeker uit proberen. Weten jullie toevallig ook het juiste en originele recept voor groenten in zuur???

  • MiR za Mariella schreef:

   groenten in het zuur noemen we zimica. winterkost dus.
   we hebben t ook gemaakt aan het einde van het oogstseizoen. of het origineel is weet ik niet. er zijn vele variaties met groenten.
   bij ons bestaat het uit de laatste groene tomaten, wortels, witte kool, bloemkool, rode en groene paprika.
   snijd de kool in dunne reepjes, de bloemkool in kleine roosjes, de paprika’s en wortels ook in kleine stukjes.
   doe die in een pan en voeg zout toe en laat dit een nachtje staan.
   de volgende dag maak je een mengsel van een deel azijn en vier delen water.
   doe de groenten gemengd in potten en duw t goed aan. doe er hele peperkorrels bij en vul de potten aan met het azijnmengels tot alles goed onder staat. sluit de potten. kijk na een dag of alles nog goed onder water is en vul zonodig bij met het azijnmengsel.
   na een weekje is het zuur in de groenten getrokken. dit eten we in de winter als salade. succes

 28. Julia schreef:

  Beste RiM,

  Wat een ontzettend leuke website! Ik heb het net ontdekt en de verhalen zo nu en dan lezen. Leuke fotos en wat een mooie plek.
  Ik ben vrijwilliger bij het tijdschrift http://www.donaustroom.eu en zou jullie graag aan hetw oord willen laten over het onderwerp Slava.
  Of en hoe jullie het vieren. Ik interview verschillende Serven maar ik ben ook op zoek naar Nederlanders die Slava vieren. Ik zie dat jullie veel van de cultuur in huis hebben gehaald en ik kan me niet voorstellen dat jullie geen Slava vieren! mijn email adres is nu bekend bij jullie, ik hoor graag snel iets terug, de deadline van het artikel nadert…..

  Beste groeten uit Amsterdam, Julia (half-Servisch, half-Nederlands)

 29. Elly Marinus schreef:

  Hallo MiR
  Vanuit Kragujevac wensen we jullie prettige feestdagen en een goed en gezond 2012
  Groetjes Paul en Elly

  • MiR za Paul & Elly schreef:

   Dank jullie wel! Wij wensen jullie ook een heel gezond en gelukkig 2012 toe en dat jullie maar mogen genieten van Servië. Sve najbolje, MiR

 30. Hans schreef:

  Beste Ruud & Marija, Lieve buurtjes,
  Jeetje wat een tijd geleden, ik wist niet wat ik zag toen ik afgelopen zaterdag op m’n knieën zat naast de auto om de zomerbanden te verwisselen voor de winterbanden. Aan de overkant van de Wilgenlei liep Marija met de honden. Erg leuk om je even te spreken Marija! En zoals ik al zei, ik ga jullie zoeken op internet. Nou daar ben ik dan. Ruud man hoe gaat het met jou? Zo te lezen hebben jullie het goed daar, ’t is on jaloers op te worden! Dit is wat je noemt alles uit het leven halen. Ik hoorde van Marija dat jullie bijna selfsupporting zijn, van groente tot vis. Vang je nog wat?
  Het lijkt me leuk nog eens iets van jullie te horen, ik blijf het in iedergeval volgen.
  Groeten, Hans Wilgenlei 17

  • MiR za Hans schreef:

   Wat een verrassing, Hans/buurman! Het gaat goed met mij hoor, van Marijke/Marija heb je al het een en ander gehoord. Te gek, julie ontmoeting, zo opeens aan de ‘lei’. We zien je zeker nog wel. Het allerbeste en na al die jaren weet je nu hoe wij ons leven doorbrengen. Ben benieuwd hoe jou vergaat. Grote groet, Ruud/Rudi

 31. Ferry schreef:

  Hoe of wat dan ook, dikke vette thumbs up voor je site. Ik ben op zoek naar een recept voor đuveč en kwam jullie tegen. Lang leve de Balkan! En alle Balkanezen. Groeten uit Wageningen.

 32. Michel schreef:

  Hallo Ruud,
  Wat leuk je website gevonden te hebben! Fascinerende verhalen! Enkele weken geleden voor het eerst in de Balkan (in Dalmatië) geweest. Een boeiend gebied. Ik blijf jullie met belangstelling volgen!
  Groetjes, Michel Lobzhanidze

  • MiR za Michel schreef:

   Michel, wat leuk dat je via een verblijf op de Balkan/Dalmatië op onze site bent terecht gekomen. Dank voor je aankondiging dat je ons met belangstelling blijft volgen. Hoop dat het goed gaat met je. Ook de hartelijke groeten!

 33. wes schreef:

  ik wil graag met jullie contact houden .
  zelf kom uit servie ,geboren en woon in mijn leuke rotterdam en 2x per jaar in vacantie in indjija..beste herineringen uit mijn tienjarige leven in srem,srbija ,tussen 1983 en 1993 .ben zelf geboren 1971
  groeten uit R’dam

  • MiR za Wes schreef:

   Ha Wes,
   Het heeft wat lang geduurd om antwoord te geven, maar we vinden het heel leuk dat je ons hebt geschreven. Wij hebben dus nu ook mooie herinneringen aan Srem [het gebied in de provincie Vojvodina waar we wonen] maar wat later dan jij.
   En Rotterdam, ja dat is ook onze stad.
   We houden contact,
   MiR

 34. Antoinette Djakic-Smits schreef:

  Zdravo Ljudi,

  Ook ik kwam bij toeval , door mijn zoektocht naar recepten, op jullie site terecht. Mijn man Ljubo komt uit de buurt van Banja Luka in Bosnië . Had een zus in Sid en een broer in Belgrado. De rest van zijn familie woont in Bosnië. Voelde me op de een of andere manier meteen verbonden en heb met plezier jullie lotgevallen doorgelezen.
  Nog niet allemaal…maar jullie staan inmiddels bij mn favorieten 🙂

  Sarma is onze huisspecialiteit, die we als traditie ieder jaar op 7 januari maken. Na al onze decemerfeestdagen nodigen we dan onze vrienden uit en beginnen op die manier het nieuwe jaar.
  Ik moet wel meteen even wat kwijt….sarma zijn toch echt (zuur)koolrolletjes..en geen zuurkoolballen hoor. Dat was het enige waar mijn ene wenkbrauw even bij omhoog ging..bij de rest alleen mijn mondhoeken! Voor het gerecht hebben wij jarenlang gewone kool gebruikt met zuurkool uit het vat (je weet wel..die hollandse winterkost) ertussen. Tegenwoordig kunnen we hier bij turkse winkels echte, welliswaar vacuum verpakte zure koolbladeren kopen. Zelfs vegeta en fant (kant en klare kruidenmixen) zijn hier nu te koop.Vroeger nam ik altijd een hele voorraad van dat spul mee naar Nederland na onze vakantie. Dat hoeft dus niet meer.

  Spreken jullie ondertussen de taal? Vast al een aardig mondje..
  Nou voor zo’n eerste bijdrage is het denk ik al wel wat veel..dus voor nu
  Laku Noc i dovidjenja

  pozdrav od
  Antoinette Djakic

  • MiR za Antoinette schreef:

   Ha Antoinette,
   Sorry dat we zo laat reageren. Maar wat een leuke mail heb je ons geschreven! Wij kennen hier in Surduk ook mensen die familie in Bosnië hebben wonen, vooral in Banja Luka. Wij zijn er nog nooit geweest. Maar wie weet.

   Zuurkoolrollen, daar lijkt sarma inderdaad meer op dan op ballen. Nooit zo op gelet, maar dat heb je als je vertalingen gebruikt, he? Wat leuk dat jullie het Nieuwe jaar beginnen met vrienden en heel veel sarma. Voor Hollanders natuurlijk vreemd dat dat op 7 januari is. Voor ons zo langzamerhand gewoon geworden. Maar toch, we hebben 25 december uitgeroepen tot Nationale Sarma Dag, haha. We zijn dan in Holland en eten met onze dochters en hun echtgenoten eigen gemaakte sarma. De bladeren nemen we mee uit onze moestuin. Het is wel fantastisch dat de Turkse winkel de ingrediënten in Holland verkoopt! Die hebben wij nu ook ontdekt.

   Gelukkig kunnen wij ons goed verstaanbaar maken in het Servisch. Je vroeg ernaar, misschien heb je gelezen dat we al in Holland drie jaar lang elke zaterdag naar de Servische school in Rotterdam gingen. Die basiskennis komt ons nu heel goed van pas. We kunnen grappen maken in het Servisch, en zelfs al boos worden, haha.

   We zouden vandaag stoken [abrikozen/pruimen], maar er staat te veel wind en dat is niet gunstig. De stookketel staat buiten en met wind verlies je teveel warmte. Dan maar morgen, de natuur moet je volgen he.
   Sve najbolje i srdačan pozdrav,
   MiR

 35. Tanja schreef:

  Hallo Ruud en Marijke,
  Drie weken geleden zijn wij op vakantie geweest in Surduk bij jullie buren Alexandar en Dragana. We hebben erg genoten daar en heel leuk contact gehad met hen. Nu zijn we terug in Nederland en willen we hen iets toe sturen. Het is vrij waardevol, maar we kunnen geen verzekerd pakketje naar Servie sturen volgens Post. nl. Graag zouden we hier even contact met jullie over hebben voordat jullie terug gaan naar Surduk. Alexandar weet ervan. Willen jullie ons bellen op 06 27253977.
  Alvast bedankt,
  Tanja en Frans

 36. Mia schreef:

  Beste Ruud en Marijke,

  Ik ben derdejaar studente nederlandistiek (taal en cultuur) van Filologische fakulteit in Belgrado en ik heb in uw site echt genoten. Ik vind het heel leuk dat uw zo veel plezier in een stadje zo als Surduk hebben gevonden. En de keus van de recepten vind ik ook heel interesant! Ik ben me bewust van de politieke situatie tussen Nederland en Servie en ik ben zo blij dat uw site zo een goed en positif beeld van Servie heeft.
  Als u zijn geinteresseerd, zou ik graag een samenwerking organiseren. Ik nodig u uit om een openbare les over Nederland en overeenkomsten tussen Nederland en Servie naar studenten nederlandistiek te geven.
  Studenten in Belgrado hadden maar twee openbare les met Nederlandstalige mensen (de ambassadeur van Belgie en M. Klarin van Harten). Dat statistiek wil ik veranderen en verbeteren.
  Als u graag uw verhalen met studenten willen deelnemen, dit is mijn mail adresse sekulic_mia@yahoo.com
  Ik hoop dat u mijn invitatie zullen accepteren!

  Groeten,
  Mia

  • MiR za Mia schreef:

   Beste Mia,

   Dank je wel voor je uitnodiging om een openbare les te geven. We willen het graag voor jullie doen. We sturen je een e-mail voor nader contact.

   Met vriendelijke groeten,

   MiR

 37. Mira schreef:

  Lieve mensen,
  Bedankt voor het plaatsen van jullie foto’s en de tekst van de feestdag, zodat wij ook van kunnen genieten. O,wat leuk. Ik zag lieve Maria zitten, wat leuk dat zij ook bij was. Als ze nog bij jullie is, doe de groetjes aan haar. Het zit heel erg mooi en kleurrijk uit, zo uitnodigend. Kuma, ik heb Zlatko gisteren icoon laten zien vanaf jullie site, en hij had bijna het scherm gekust, hij was het ”ff vergeten dat hij via het laptop zat te kijken.
  Groetjes en veel liefs

 38. Mira schreef:

  Draga Kumo i Rudi,
  Srecna vam slava danasnji Sveti Ilija, nek vam donese sve sto je dobro i nek vas stiti od svega loseg. Nek bude vama na zdravlje i spasenje.
  Lieve Kuma en Rudi,
  Prettige feest vandaag St. Ilija, en dat hij alle goeds in jullie leven brengt en van alle slechte beschermt. op jullie gezondheid!
  Mira

 39. Bojana schreef:

  Dag Marijke en Ruud,

  Heel erg bedankt voor jullie kaartje voor mijn verjaardag!
  Ontzettend lief dat jullie eraan gedacht hebben.
  Het was een leuke verjaardag met fantastisch mooi weer, wat wil je nog meer!

  Ondertussen zijn we al voorbereidingen aan het treffen voor onze reis naar Surduk, want 26 juni is het alweer zover, joepie.
  We zullen zaterdagnacht vertrekken en verwachten dan op zondagavond aan te komen.
  Dat wordt weer genieten met z’n allen!

  Nogmaals bedankt en we zien elkaar snel.

  Groetjes
  Ronnie en Bojana

  • Sylvain schreef:

   Lekker warm bij jullie. Hier heeft het verschrikkelijk geplensd en sinds 1954 is er niet zoveel regen gevallen (69 mm). Fijn Ruud, dat je langs kwam in Ted’s souterrain en genoten hebt.
   Nog een maandje zomer en dan valt langzaam de herfst in, helaas.
   Ik wens jullie veel gezondheid toe, geniet, en dat doen jullie zeker,
   Laat Peter de volgende keer minder sjouwen. Fijn dat hij al zo goed kan meespelen in de senioren band van Ted. Met internationale en muzikale groeten, Sil

   • MiR za Sil schreef:

    Sorry Sil dat we zo laat antwoorden. Erg leuk dat je de moeite hebt genomen om een berichtje te sturen en te weten dat je de website van ons volgt. Ook wij wensen je goede gezondheid en heel veel muziekplezier met de Hotclub. Ik mis dat hier in Servie. Het klinkt raar, maar om ons heen is er geen Serf die een muziekinstrument bespeelt……? De enige ben ik, die ‘Hollandjanin’. Ik zou best die Balkanritmes van iemand willen leren, maar ben nog niemand tegen gekomen die me daarin wegwijs kan maken.
    Tot ziens in Rotjeknor en het allerbeste gewenst,
    groeten van
    MiR

 40. Hester Pilz schreef:

  Ik kom toevallig op jullie site, op zoek naar Servische recepten voor het sponsor-etentje dat ik volgende week organiseer. Ontzettend leuk om jullie website te lezen! Vorige zomer ben ik in de kunstenaarskolonie in Prijepoljie geweest, dat had mijn goede vriend Dragan voor mij geregeld. Hij woont al tien jaar in Nederland met zijn gezin. De kunstenaarskolonie vond ik heel erg inspirerend, mijn eerste kennismaking met Servië (en de Balkan). Ik heb een zitplek ontworpen voor het stadje Prijepoljië, uit te voeren door een lokale timmerman. Het gaat lukken. Ik breng zelf geld bij elkaar d.m.v. mijn sponsor-etentje en de rest betaalt de kunstkolonie. De timmerman is al gevonden. In augustus, tijdens de volgende editie van de kunstenaarskolonie “Mileseva” wordt de bank onthuld. Bij de bushalte, ik hoop dat de mensen in Priepoljie plezier hebben van de bank. Een Italiaanse collega van me, ook deelnemer aan de kunstkolonie, heeft een ontwerp gemaakt voor een kleed, dat door lokale vrouwen geweven gaat worden en daarna te koop komt in het winkeltje van het cultureel centrum in Prijepoljie. Bedankt voor de recepten!

  • MiR za Hester schreef:

   Draga Hester,

   Bedankt voor je bericht over onze site. We vinden het leuk dat je van onze Servische recepten gebruik kunt maken. En nog wel voor een sponsor-etentje. En niet zomaar een etentje! Mooi verhaal van je over de kunstenaarskolonie in Prijepolje en over de bank die bij de bushalte komt. Wat een prachtig initiatief. Ben je in augustus dan ook bij de feestelijke ingebruikneming van de bank?
   We hebben met bewondering naar je site gekeken!
   Pozdravi,
   MiR

 41. ank schreef:

  Lieve Marijke en Ruud, ik mailde jou, Marijke met een verjaarsmail op het bekende mtuijnenburg etc. mailadres maar kreeg undeliverable, heb je een nieuw adres? Ik probeerde het eergisteren weer, maar kreeg het weer terug. Wil je me even mailen hoe het zit??? Vandaag kreeg Martin Loos de verwarming weer aan de praat, nu met de nieuwe HR-combiketel. Hij vond veel obstakels op zijn weg, maar het is nu gelukt en ik ben blij. Hij heeft er nu al 7 dagen aan gewerkt in totaal, alleen, morgen nog een dagje voor de fijne afwerking. Is alles goed bij jullie? Hier wel. Ik zag net de blog met het paasverslag zonder eiertikfotoos. Maar de foto in de kerk was heel mooi. Wist Svet ook niet dat je jarig was, Marijke? Geen kalender op de WC dus….. Veel liefs, Ank

 42. Hallo Marijke en Ruud,
  Herinneren jullie ons uit Zrenjanin nog?
  Ook wij zijn weer in Servie.
  Vanaf volgende week 19 april worden twee weken lang schilderijen van mij tentoongesteld in het Narodni Muzej in Zrenjanin.
  Ik wil jullie graag uitnodigen voor de opening om 19.00 of een ander tijdstip als jullie dat beter schikt.
  Met vriendelijke groeten,
  Geesje en Rale

  • MiR za Geesje schreef:

   Ha Geesje en Rale,
   Jazeker herinneren we ons jullie nog. Gefeliciteerd met je a.s. tentoonstelling. Bijzonder hoor, een Nederlandse in het Narodni Muzej. En bedankt dat je ons uitnodigt voor de opening. We doen ons best om te komen.
   Hartelijke groet,
   MiR

 43. Paul en Elly Marinus schreef:

  Hallo Marijke en Ruud,
  Zoals ik al mailde bij Hrane i Piće was ik op zoek naar een recept voor sarma. Inmiddels klaar gemaakt, erg lekker. Alleen nog oefenen op het “inpakken” van de vulling. Ook prebranac gemaakt. Ook erg lekker. Bedankt.
  Groetjes Paul en Elly vanuit Kragujevac

 44. Tony Hanemaayer schreef:

  Beste Ruud en Marija. bedankt voor je bericht, dat jullie goed aangekomen zijn. Die avond bij jou was heeeel gezellig. de creme die je aan Angie gegeven hebt werkt geweldig . wij wensen jullie het allerbeste, en tot een spoedig weerziens !!!!!!!!!!
  Tony, Toma i Andjelka, en Angie..
  Zbogom.

 45. Erica schreef:

  Lieve Ruud,
  Van harte gefeliciteerd met het behalen van je motorrijbewijs!!!
  Trots op je!
  Liefs Erica

  • MiR za Erica schreef:

   O Erica,
   Wat snel! Bedankt hoor. Ik vind het ook te gek. Voortaan hoef ik niet meer naar mijn instructeur te luisteren: ‘linksaf, bij volgende stoplicht rechtsaf. Nee Ruud, rechtsaf …. bij stoplicht….’ x Rudi

 46. MiR za Karin schreef:

  Hoi Kaatje,
  Bedankt voor al je bedankjes, via sms en de website. Fijn dat je blij bent met de eigen gemaakte zeep en massagebars. Die bont gekleurde is zeep, die witgele zijn massagebars. Als je die na het douchen of badderen over je lijf wrijft, dan smelt hij zachtjes door de warmte. En heb je een lekker soepel velletje met een heerlijk geurtje.
  x MiR

 47. Karin schreef:

  Lieve Rudi en Marijk,

  Bedankt voor de zelfgemaakte zeepjes, echt super om dat van jullie voor mijn verjaardag te mogen ontvangen!

  Liefs, Karin.

 48. GJ Veneman schreef:

  Hallo Marijke en Ruud.

  Om me even voor te stellen ik ben een tukker kom uit Vriezenveen.
  Ik volg al meer dan een jaar jullie website,super en heel erg interesant.
  Ik vind het nog al een hele onderneming om uit het {veiligeNederland} naar een balkan land te vehuizen.
  Daarom geweldig dat jullie zoiets durven, en er gewoon zichtbaar in volle teugen van kunnen genieten.
  Wij mijn vriendin en ik zijn vorig jaar bij jullie voor de deur langs gekomen.
  Wij hebben namelijk een toer tocht gemaakt met de auto langs de Donau van af Wenen door Hongarije en Servie tot de Bulgaarse Grens.
  Om een lang verhaal kort te maken prachtig.
  Wij vonden Stari Slankanen bij jullie in de buurt ook heel erg mooi super.
  De eenvoud en de gastvrijheid spreekt ons heel erg aan denken wij.
  En laten we eerlijk zijn het is allemaal redelijk betaalbaar.
  Ik hoop dat het jullie heel erg goed gaat veel geluk en gezondheid gewenst

  Hartelijkegroeten

  G.J.en Yvonne

  • MiR za GJ en Yvonne schreef:

   Ha GJ en Yvonne,

   Wat is dit leuk om zo’n enthousiast bericht van jullie te krijgen. Bedankt voor de complimenten voor onze website. We vinden het leuk om hem te schrijven, als ambassadeurs van Servie. Zo voelen we ons.

   En te gek dat jullie door Surduk zijn gekomen! Soms zien we in ons dorp auto’s met een NL-nummerbord. Maar je weet nooit wie het zijn en waar ze naar toe gaan. Misschien waren jullie het wel?!

   We zijn vreselijk benieuwd hoe Tukkerse Hollanders, en nog wel uit Vriezenveen [maar dat ligt toch in Friesland/Drente?] in Servie terecht zijn gekomen. Willen jullie daar iets over vertellen; dat zouden we heel fijn vinden.

   Bedankt dat jullie een bericht hebben gestuurd. Van zoiets onverwachts worden we heel enthousiast. En jullie hebben helemaal gelijk: we voelen ons erg thuis in Servie. En ja, die gastvrijheid, he!? En de ‘eenvoud’ van het leven hier.

   Overigens, zo goedkoop is het echt niet meer hoor. Laatst ging er een wasmachine van een dorpsgenote kapot. Hij had vanaf 1974 dienst gedaan, tot aan een paar dagen terug(!). Ze was in zak en as, er moest waarschijnlijk een krediet aan te pas komen voor een nieuwe. En dan hebben we het over een wasmachine van rond de 350 euro. Heel gewoon hier. Maar relatief toch duur. Zelfs voor ons. Dan moet niet ook nog eens je vriezer kapot gaan. Dan komt er ongeveer eenzelfde bedrag bij.

   We hopen van jullie te lezen hoe het komt dat jullie een mooie auto-toertocht door Servie hebben gemaakt.

   De hartelijke groeten van ons,

   MiR

   • GJ Veneman schreef:

    Hallo Marijke en Ruud

    Vriezenveen ligt niet in vriesland maar in Overijsel.
    Als je op de kaart kijkt van boven naar beneden dan is het.
    Enschede
    Hengelo
    Borne
    Zenderen
    Almelo
    Vriezenveen.

    Hoe we zo in Servie verzeilt zijn geraakt dat komt om dat mijn oudste zoon met een servie s meisje is getrouwd.
    En ze hebben samen een prachtig mooi dochtertje Maria.
    Ons tot op heden enigste kleinkind een God s geschenk.
    Hoera Hoera Hoera

    Ik denk dat jullie nu wel begrijpen dat we graag iets meer over Servie willen weten hoe het allemaal zit en hoe de mensen daar leven.
    En hoe het land er uit ziet.
    Als je er nooit geweest bent kun je er je geen enkel beeld bij vormen
    Nu nog niet zo maar wel een heel klein beetje

    Hartelijke groeten

    Yvonne en G.J.

 49. stadsja ank schreef:

  Lieve MiR en Ellen, zojuist (donderdag) de hele blog gelezen vanaf 12.10 (met Marijke op de ladder en verder). Wat leuk, met de fotoos erbij, maar het verhaal over de giframp is natuurlijk helemaal niet mooi. Toen ik bij jullie was hebben we het er niet over gehad, maar het hield jullie wel bezig merk ik en terecht. Wat heb ik gelachen over de tocht naar de notenboom, dus jullie hebben het toch gedaan. Ben blij dat je val goed is afgelopen Marijke, heb je nog spierpijn gehad erna? Ik ga vandaag nog mailen met ander nieuws. Veel liefs van Ank

  • MiR za Ank schreef:

   Nee hoor Ank, gelukkig helemaal geen spierpijn. Zo soepel als rubberen slang. Hihi. Ook van grote hoogte, blijkt nu.
   Beetje gewend, terug in Holland?
   x MiR+LL

 50. Laurens schreef:

  Beste Marijke en Ruud,
  Ik vind het leuk af en toe jullie logboek te lezen. Ik woon zelf bij jullie om de hoek in Pazova.
  Woon hier al weer bijna een jaar en heb het hier enorm naar mijn zin. Wat jullie schrijven is allemaal zeer herkenbaar.
  groeten,
  Laurens

  • MiR za Laurens schreef:

   Ha Laurens,

   Wat leuk, je bericht. Dat je om de hoek woont. Ja, we komen regelmatig in [Stara] Pazova. Gaan we naar de markt, op donderdag.
   Jij ondervindt natuurlijk ook dezelfde cultuur enzo hier in Servië. Bijvoorbeeld dat je vele winkels langs moet [en moet leren waar WAT te koop is].
   Zijn benieuwd hoe jij in Servië terecht bent gekomen. Misschien dat je daar iets over wilt zeggen.
   En als je weet waar ik Samsom shag kan kopen in Pazova, laat het ons weten.
   Groeten,

   MiR

   • Laurens schreef:

    Beste Mir,

    Mijn vrouw komt uit Stara Pazova. Heb haar in Nederland ontmoet en we hebben daar zeven jaar gewoond. Hebben twee kinderen met echte Serviesche voornamen en een echte Hollandse achternaam, die niemand kan uitspreken.Vorig jaar hebben we het roer omgegooid en zijn hier naar volle tevredenheid gaan wonen. Als jullie op een donderdag naar de markt gaan in Stara Pazova en jullie zouden het leuk vinden een bakkie te doen. Laat het weten en we kunnen ergens in de buurt van de markt op het plein afspreken.In november ga ik nog wel een keer naar NL.Samson shag heb ik hier niet gezien, maar ga erop letten.
    vriendelijke groet,

    Laurens

    • MiR za Laurens schreef:

     Ha Laurens,
     Bedankt voor je verhaal ‘hoe het zo is gekomen’ dat jullie in Stara Pazova wonen. Leuk idee om eens op een donderdag af te spreken op de markt. Dat komt er vast wel een keertje van.
     Hartelijke groeten van MiR

     • laurens schreef:

      Beste MIR,

      Geef maar een keer een reply, als jullie naar de markt gaan in Pazova. Gezien jullie hobby, denk ik dat jullie het zeer interessant vinden, wat voor een bedrijf ik hier opgezet heb. Ik zou jullie dan ook met plezier mijn assortiment willen laten zien en mijn werkzaamheden.
      Ik moet wel lachen om de lijst die jullie hebben van de gadachtegang van Nederlanders, als ze het over Servie hebben.Hoor precies dezelfde dingen.Soms rij ik met mijn Serviesche kenteken in Nederland en je moest is weten hoeveel reacties je dan krijgt.
      Maak dan altijd reklame voor Servie. Veel familie is langs geweest afgelopen jaar en hebben echt hier een super tijd gehad. Hebben bij jullie om de hoek een paar keer gezwommen in dat nieuwe zwembad.
      GEWELDIG!!

      pozdrav,

      Laurens

 51. Karin schreef:

  Ha luitjes,

  Fijn dat de website weer online is, en mooi geworden zeg!

  Liefs uit NL en -xxx-,

  Ka.

  PS: Fijn dat de zeepjes bijna op zijn 😀 :D.
  PS2: Ik begreep dat Marijke nu ook FB heeft; misschien kan je dan nu ook even een virtuele farm aanleggen, dan kom ik de planten water geven Marijk!

  • MiR za Karin schreef:

   Hoi Ka,

   We brengen je complimenten over aan LL. Ze heeft er inderdaad een hartstikke mooie site van gemaakt.
   En over FejsBuk [zo schrijven ze dat hier in Servië]: ’s morgens om 06.00 uur wordt het hier licht. Dan mag je virtueel de moestuin komen omspitten, hoor!

   Groetjes,
   MiR

 52. Geesje schreef:

  Hallo Marija en Rudi,
  Ik volg al een tijdje met veel plezier jullie Groeten uit Surduk.
  Als vrouw van een Zrenjaninac verblijf ik dit jaar voor het eerst langere tijd in Servie. Nu heeft mijn man enige maanden geleden een puppie die uit de auto was gezet, mee naar huis genomen. In oktober willen we haar mee naar Nederland nemen. Weten jullie of ze behalve een paspoort, een chip en inentingen nog iets nodig heeft?
  Met vriendelijke groeten,
  Geesje du Marchie van Voorthuysen

  • MiR schreef:

   Goedemorgen Geesje,

   Verrassing om een bericht van je te krijgen. Vooral omdat je verbonden met Servië. Als we uit een raam [boven] kijken, dan moet daar ergens aan de horizon Zrenjanin liggen. We zien in ieder geval de snelweg er naartoe gaan.

   Over je vraag: jullie lieve puppy heeft precies nodig wat je al schrijft.
   Over de inentingen: de rabies-vaccinatie MOET gegeven worden door een “aangewezen” dierenarts. Blijkbaar wijst de overheid die dierenartsen aan die dat mogen doen. Vraag het aan je eigen dierenarts. Die weet daar alles van.
   En je hebt een gezondheidsverklaring voor de hond nodig. Die mag niet ouder zijn dan 1 week, voor vertrek. Die termijn zijn we vergeten. Maar ook hier geldt: vraag het aan jullie veterinar.

   Net als bij jullie is hier een puppy [hij heet Api] aan komen lopen. Vast en zeker uit een auto gezet. Hij heeft nu ook alle papieren, behalve die gezondheidsverklaring.

   Met groot plezier naar je website gekeken. Wat een prachtige werken maak je! Ben je in Servië ook aan het schilderen?

   Hartelijke groet van

   MiR

   • Geesje schreef:

    Goedemorgen MiR,
    Dank jullie wel voor de informatie. Ik heb de foto’s van Api gezien, het is een schatje.Ons hondje, Kiki, lijkt een duitse jacht terrier te zijn alleen voldoet ze niet aan alle rasvereisten. Ze heeft bijvoorbeeld een flapoor. We vermoeden dat ze fok afval is.
    Ik ben hier ook aan het schilderen tussen het werken in het tuintje en het leren van servisch door.
    Mochten jullie een keer in de buurt zijn dan zijn jullie van harte welkom.
    Vriendelijke groeten,
    Geesje en Rale

 53. Mira schreef:

  Dragi Rudi,mnogo ti hvala na poruci. Bas vam je lepo tamo, videla sam na slici vas bazen-ma prva liga. Nema ga u celom Surduku.”Idi bre”. Uzivate,malo se kupate, malo skitate, malo muziku pravite e to je “Zwitserse leven in Surduk”.
  Samo nastavite tako i uzivajte. Hvala za informacije o novim propisima, dobro je da znamo,taman na vreme jer za nedelju dana i mi dolazimo u Srbiju. Puno pozrdava tebi Rudi i mojoj Mariji. A i puno pozdrava od nas dvoje.

 54. MiR za Tina schreef:

  @Tina
  Ha Tina,

  Wat ben je enthousiast over je verblijf in Servië! Fijn hoor, want vakantie is er om lekker van te genieten.
  Baka is de beste kok, ja daar heb je helemaal gelijk in. Ook al kook je daar niet, toch wel de kunst goed van haar afkijken/van haar leren, he. En opschrijven, want anders weet je het later niet meer. Dat hebben wij ook gemerkt.

  Gelukkig begrijp je een beetje wat er in het Servisch wordt gezegd. We kunnen ons voorstellen hoe dat gaat, want onze kinderen en hun mannen beginnen er ook een beetje gevoel voor te krijgen. Als die Serven nou eens Hollands gingen leren, haha.

  We hopen dat je je vriend gauw ziet, dan is het natuurlijk nog leuker in Servië.
  Groeten van ons uit Surduk,

  MiR

 55. MiR schreef:

  @Mira
  Ha Mira,
  Dat is fijn dat je nu internet hebt. We hebben je bericht op onze site gelezen, hoor. Maar het is hier nu een beetje druk met allemaal lieve mensen. Dus komt het er niet van om op alle berichten direct te antwoorden. Daarom schrijf ik je nu even en zal Marija je op een later moment terug schrijven.

  Gisteren zijn dochter- en schoonzoonlief [LiM] vertrokken, terug naar Holland. We denken dat ze over een uurtje of drie weer thuis zijn.
  Ik heb de groeten aan Vojo gedaan, een paar dagen geleden, zoals je in je berichtje vroeg.
  Inmiddels zijn Luka en zijn familie nu ook in Surduk. Hebben we de kleine voor het eerst gezien. Verder lag iedereen in ons zwembadje! Heerlijk verkoelend.

  Schijnt de zon op je balkon? Dan zie je in ieder geval, met de laptop op je schoot, dit bericht dat voor jou bestemd is. Groetjes,
  xx Rudi

 56. Mira schreef:

  Hallo lieve Kuma,
  Even gedag zeggen, ik dacht even kijken wat jullie zo daar beleven, ik heb veel te lezen,dus ben ik best wel vaak op jullie site. ook gekeken of er nog wat voor mij was. Doeg dan maar weer en veel liefs. Kumo, tebi i Rudiju saljem bezbroj pozdrava i poljubaca. M.

 57. Anoniem schreef:

  @MiR za tina
  cao marijke
  ondertussen ben ik hier al 10 dagen in borca. en heb heel wat van de omgeving gezien. het is hier prachtig, ik kan hier wel wonen,mijn vriend is hier nog niet hij moest werken in skopje, maar komt snel terug naar beograd. nou van koken komt hier niet veel van.. baka woont in haar eigen huisje in de achtertuin, en baka is de beste kok natuurlijk, ik ben bang dat ik rollend naar nederland terug gaat.
  mijn srpski gaat moeizaam maar ze verstaan me hahaha..het is leuk om mee te kunnen praten. nou ja een woordje af en toe.zolang ik het onderwerp maar weet kan ik het redelijk tot goed verstaan, praten is een andere kwestie, dat heeft tijd nodig.
  het is hier fantastisch.
  pozdrav od tina

 58. MiR za Ank schreef:

  @ank
  Ha Ank, hier is alles goed. Na een warmtegolf van 33-34 graden, sinds een dag of twee temperaturen rond de 20 graden. Dat voel je gelijk, dus lange broek aan.

  Morgen loopt de temperatuur weer op naar 24 graden. Nu is het heerlijk aan de oever van de Donau. Muisstil, aangenaam warm, niet drukkend. Dus weertje om even een hengeltje uit te gooien. Maar dat doe ik maar niet, want ik heb de afgelopen dagen niet voldoende geslapen. Eerst maar eens een uiltje knappen. Morgenochtend vroeg ga ik ons avondeten vangen…
  Trouwens, ik dacht dat ze bij de Hollandse belastingdienst ook met vakantie zijn?! Nee,dus.
  Groetjes van ons allemaal,
  x Rudi

 59. ank schreef:

  Lieve vaste en tijdelijke Surdukers in villa MiR, lekker warm, zwembadje weer in de aanslag? Het is vast heel gezellig bij jullie! Ik las met plezier over het badkamerincident, Ja, die moeders uit de zestiger jaren weten van rammen!!Mijn computer doet weer heel raar, e-mailen gaat niet en het lezen nauwelijks. Jullie e-card doet het programma uitslaan, zwart scherm dwz opnieuw opstarten en dan weer mis. Dus nu maar het gastenboek om even een berichtje te maken. Alles goed hier, twee buitjes op de tuin gehad vandaag, fijn want de grond is keihard en zo droog heb ik het nog niet meegemaakt. De roze floxen in de tuin doen het niettemin, maar de pruimen blijven klein en groen. Vanmiddag E en E’s plantjes begoten en de post op de tafel gelegd. Geen blauwe enveloppen erbij! Ik kreeg er twee deze week, opende ze met angst en beven maar ik kreeg zowaar geld terug… dat is vast de voorbode voor de derde, die heel vreselijk zal zijn. Ik kreeg een telefoontje van Erica gisteren, alles goed, Joy is weer thuis uit het ziekenhuis en het gaat iets beter met hem, E en R. genieten nu van strand en zee en ik denk dat het nu echt vakantie voor hen is. Morgen rijd ik heen en weer naar Amsterdam, vooral voor de afvoer van allerlei dingen die weg moeten (Erica vindt het goed) en dan gaat R.s computer naar Frank van Jessica die ;m wil repareren. (Rare omweg, eerst van mij naar Jessica bij Selexys en dan naar Zevenbergschenhoek, hoe hij weer terug moet, dat zien we dan wel weer!) Hoera, 3.8 komt Huub mij uit de problemen helpen! Veel groeten en liefs voor jullie allen, Ank

 60. Mira schreef:

  Hallo,hallo, lieve mensen,
  Ja, daar ben ik weer! Nu ik eindelijk heb besloten om toch internet te nemen, eigenlijk verlaat van m’n broer voor verjaardag gekregen, kan ik jullie -do mile volje- schrijven. Ik zit nu lekker op mijn balkon,(gelukkig is het vandaag niet ondraagelijk warm)met een mooie kopje met thee (kadootje van Marita). Ja,ja, lieve Kuma, je leest het goed. We hebben elkaar verwend met kado’s. Ja, jij was weg,en je weet dat je beetje me ‘allesie’ bent. Toen dacht ik, weet je wat, ik ga gewoon alleen naar Marita.Zo gezegd,zo gedaan. Is Marita nog bij jullie, doe de groetjes en kussjes aan haar en Laslo. Hoe gaat het met jullie tweetjes?Lekker aan het genieten?Is Donau gezakt? Ik zie dat jullie best wel wat gasten de laatste tijd hebben gehad.Een stukje Holland,hahaha.
  Wij komen 7 augustus naar Servie. en gaan gelijk 12.aug. toeren:gaan we rondje maken-Kraljevo,Man.Zica,Mataruska Banja,Bogutovacka Banja,Man.Studenica,Zlatar,Zlatibor,Mokra Gora,Valjevo. Nou,het is een hele onderneming.
  Wij zouden, als het kan, graag 10.aug.bij jullie langs willen komen, als het kan.
  Nu ga ik weer wat frutselen aan de kabels,want ik zie dat ik zo me internetkabels van de kasje en van de browser niet kan wegwerken. dus ga ik -majstor- proberen mijn kamer weer bewoonbaar te maken en zie ik daarna wel of ik goed aan heb gedaan(of ik dan nog internet heb). Ja, ik heb zelf geprobeerd te doen. Dat is heel wat, maar wel tel. hulp gehad van mijn broer. Die kon niet meer van mij werken.
  Tot de volgende keer luitjes en toedeledoe,
  Mira.
  P.s. Doen jullie v. Vojo de groeten.

 61. MiR za tina schreef:

  @tina
  Ha Tina,
  Wel eerst thuis proberen, he, voordat je dat lekkers in Servië gaat maken![haha]
  Al een paar Servische woorden en een lekkere maaltijd in de aanbieding? We weten zeker dat je mag terugkomen!
  Leuk dat je naar Servië komt. Zo te lezen, ken je hier al mensen: een vriend in Belgrado en een familie “aan de overkant” van de Donau [vanuit Surduk gezien; en het is net als bij ons de Vojvodina; maar jij zit dan in de streek Banat en wij in Srem].

  We wensen je een hele fijne vakantie en mocht je in de buurt zijn: dobro došli.
  Succes met koken en … fijn te lezen dat je onze site leuk vindt. Bedankt!

  Pozdrav od
  MiR-a

 62. tina schreef:

  hoi lieve mensen
  heel toevallig kwam ik hier. ik zocht recepten het liefst traditioneel
  wat een leuke site hebben jullie ik lees regelmatig de nieuwtjes.
  vanaf 15 juli ben ik in servie voor een vakantie.ik logeer bij een familie in borca.
  ik heb een vriend wonen in belgrado.
  en het leek mij leuk om wat in het servisch te zeggen, dat lukt me al aardig
  en nu door jullie kan ik ook een gerecht maken. beter kan het toch niet he?

  pozdrav tina

 63. MiR za Johan schreef:

  @johan
  Beste buren van de Servische kerk in Rotterdam,
  We hebben inderdaad gehoord dat jullie naar Servie komen. Hartelijk welkom in Surduk!
  Marija heeft jullie al een mail gestuurd.

  Srdačan pozdrav od

  Marije i Rudia

 64. johan schreef:

  Beste Marijke en Ruud,

  Zonet heb ik het laatste nieuws van jullie bekeken. Van Maria kreeg ik het adres van jullie blog. Via vader Vojo werd ik ook verwezen naar jullie omdat Anneke en ik – buren van de Servische kerk – eind volgende week richting Servië hopen te gaan. Volgens de planning komen we dan langs Surduk waar het inmiddels hééél erg druk is, heb ik begrepen. Dus of er nog te leven is met dat vliegende volk is nog wat onduidelijk. Is het mogelijk wat uit te wisselen via de email?
  Ik ga ervan uit dat jullie via vader Vojo inmiddels over ons gehoord hebben, anders zal ik dat ook graag verder toelichten via de mail.

  Graag hoor ik van jullie,
  en hartelijke groet,

  Johan Maat
  jhmaat@ikos.nl

 65. ank schreef:

  Lieve MiR, even een berichtje dat ik na mijn fietsweekje in Twente weer goed ben thuisgekomen. Aldoor goed weer gehad, geen buien wel af en toe grijze wolken. Ik logeerde in Krikkenhaar, een Nivonhuis, met nog twaalf anderen in allerlei leeftijden (tussen 32 en 83!) Maar allemaal goede fietsers die de dagtochten van rond de 48 km goed aankonden. Veel moois gezien, het was echt voorjaar met al het fluitekruid in bloei, en we eindigden als een soort grote familie. Bij het huis (dat in een soort boseiland ligt) wordt een nieuw natuurgebied aangelegd, nu nog uitgegraven meanderende watergangen in het zand, en daarin de eerste nieuwe beplanting. De kikkers hebben het geheel al ontdekt, er werd savonds heel wat afgekwaakt. Ik zal een paar foto’s sturen. Het huis ligt wel dicht bij de A1, gelukkig lag mijn kamer (met 4 bedden) aan de stille kant van het huis. Zojuist las ik jullie blog, zo te lezen wordt er nogal tegen jullie grenzen aangeduwd (geld? meer dan 1 broek inkorten??? Ik hoor dan in gedachten altijd oma verontwaardigd reageren) Over oma gesproken, ze stierf deze maand 5 jaar geleden, en daarom heb ik op de terugweg vanmiddag uit Krikkenhaar nieuwe plantjes bij haar graf gezet. En gelijk ook naar Gerards violen gekeken, het is hier net zo droog geweest als in Twente waar de boeren snakken naar regen. Het weerbericht geeft steeds buien aan, maar die vallen niet! Tot slot: wat fijn dat jullie de jaarvergunning hebben gekregen. Feliciteer Svet van mij, jullie hebben een mooi kado voor haar bedacht. Een kus van Ank en aaitjes voor A en S, en tot mails of skyps.

 66. MiR za Ton i Liliana schreef:

  @Ton en Liliana
  Jammer genoeg is er begin mei nog geen nieuwe haring in Holland. Want die lusten we wel rauw! Pindakaas kunnen we inmiddels in Servië vinden. Dus jullie hoeven niets mee te nemen, hoor. Tot gauw

 67. Ton en Liliana schreef:

  Marijke en Ruud,
  Wij zouden laten weten wanneer we weer naar ons huis in Sredni Breg zouden gaan.
  Mijn vrouw, en een deel van de kinderen vertrekken donderdagnacht.
  Ik moet helaas nog werken en kom vrijdag 7 mei met het vliegtuig. We vertrekken 16 mei met z’n allen weer met de auto naar Holland. Als we wat kunnen meenemen uit Nederland (pindakaas??) laat het dan even weten. Ben reuze benieuwd naar de visstekjes van Ruud want mijn zoon en ik houden allebei van vissen. Ook willen we een boot kopen om te vissen op de Donau.
  We horen het wel.

 68. MiR za Ank schreef:

  Nou Ank, Api blaft niet meer ’s nachts. Dus dat steelpannetje kan nog jaren mee! Over het filmpje met Pasen: Slobo en Svet waren er niet bij. Het zijn onze buren met hun toen a.s. schoonzoon. Nu is hij het echt, sinds hun trouwerij op jouw verjaardag.Leuk om iets over de geboorte van Marijke te lezen! x van Rutsko

 69. ank schreef:

  Lieve Marijke en Ruud, zojuist de blog bijgelezen, over vriendje de kikker die weer terug is! Mooie foto, dat is mij vorig jaar niet gelukt. Apie als nachtbraker, dat moet ie niet te vaak doen want dan slijt het steelpannetje te veel. Het filmpje over Pasen was ook leuk, ik zag Slobo maar Svet was er niet, of heb ik niet goed gekeken? Het zag er zo gezellig uit! Marijke, over drie uur is het precies 57 jaar geleden dat je geboren werd en dat je eerste – door Gerard aan je gegeven naam – Guikie was. Het was zo’n bijzondere nacht, alles heel rustig met alleen onze oude huisarts er bij die na jouw geboorte een glaasje port met ons meedronk. En die grote blauwe bult op je bol is inderdaad weggegaan na wat dagen en dat was voor mij een hele opluchting. Na deze terugblik wens ik je toch alvast een heel mooie en gezellige verjaardag! En ik zal – met Sabien aan de appeltaart – heel erg aan je denken. Liefs, Ank.

 70. Ellen schreef:

  Hoi MiR,
  een mooi weekend alvast voor jullie! Wordt het mooi weer daar? Hier in Nederland lijkt het kwik naar 20 graden te gaan.
  Liefs E

 71. MiR za L schreef:

  Hoi dochterlief,
  De site gaat er mooi uitzien! Bedankt voor je werk tot nu toe. Wij gaan met vol enthousiasme verder met groetenuitsurduk. Liefs van MiR

 72. MiR za Mica i Ivan schreef:

  You’re right, Ivan. Actually it is tomorrow! Are you nervous? Haha. That’s ok. Of course we’ll be present on the most important day of your live.
  Enjoy, zapevajte!
  Srdaćan pozdrav od
  Marije i Rudija

 73. Ivan schreef:

  Hello,

  saturday is close,
  I am waithing for you !!!

 74. MiR za Ton i Liliana schreef:

  Beste mensen, dat lijkt ons leuk om kennis te maken. Neem, tegen de tijd dat jullie in Servië zijn, contact op met ons via de website.
  Hristos Vaskrse. Vrolijk Pasen, zoals we in Holland zeggen. Beneden de rivieren zeggen ze Zalig Pasen.
  Marija i Rudi

 75. Ton en Liliana van Arkel schreef:

  Hallo,
  Ik ben jullie site tegengekomen bij het zoeken op internet. Wij hebben een huis dichtbij jullie in de buurt. Liliana komt oorspronkelijk uit Novi Sad en ik ben hollander. In 2008 zijn we getrouwd. Het lijkt me leuk om eens kennis te maken met jullie. Wij zijn er regelmatig met zijn tweeen of met de kinderen. De eerste 2 weken van mei zullen wij er ook zijn. Wij hopen wat van jullie te horen…

  Groeten Ton en Liliana van Arkel

 76. MiR za Nada schreef:

  Hvala Nado na poruku. Rudi je bio malo bolestan prošle dana. Prehlađen. Nije mogao da piše ranije. Ali sada on je ozdravio.
  Još nekolilo nedelje dana! We denken aan jullie.
  En 1 mei houden we in gedachten.
  Poljubimo vas,
  xx MiR

 77. ank schreef:

  Lieve Marijke en Ruud, het is woensdagavond (was vandaag in A:dam) en ik las nu pas de Servische blog, vanaf jullie aankomst! Dus ik ben weer bij, inclusief een nieuw lid van de clan genaamd Apie. Hij ziet er als een lieve knuffel uit en ik zie helemaal hoe Marijke daarvan geniet. Ikzelf ben meer voor babies, jammer dat er nooit eens een kartonnen doos met inhoud bij mijn hek wordt gezet. je boft Marijke! Ik wil vrijdagmorgen even skypen als dat kan, zo rond half tien? Liefs, Ank

 78. Nada schreef:

  Opet ste u Srbiji! Bas divno! Tamo je lepo vreme i vi uzivate, zar ne? Mi smo dobro. Dijana ocekuje bebu za tri nedelje. Uzbudljivoooo….. Mi cemo doci 1.maja u Trsic, pa cemo vam se javiti. Uzivajte i javite se ponekad. Vole vas i ljube Nada i Nikola.

 79. MAMA SPOEL schreef:

  dag rudi en marijke,
  ik heb veel foto’s van jullie bekeken, dt was leuk om te zien hoor. Volgende keer kijk ik er weer meer. Voor nu de groeten en veel liefs van jullie moeder.
  Daaag, en ook de groeten van fred.
  mama spoel

 80. MiR za Matred schreef:

  Ha Matred, wat een verrassing om van je te horen via onze website. Heel fijn dat het goed gaat met jullie op Flakkee. Inderdaad, de wereld is klein: dat jullie Peer kennen, via de windturbines en onze site!

  Dus de mama gaat met sprongen vooruit, als het om computeren gaat. Groot nieuws, want dat heeft ze echt nodig. Lekker zelf even contact met jullie zoeken via internet. Dan is Skype een hele mooie oplossing he? Kun je elkaar zien en horen. Dat doen wij ook met onze dochters en hun mannen! Je kunt elkaar nog net niet omhelzen, maar het scheelt niet veel. Haha. We zullen haar opzoeken op Skype.

  We zijn geen oma en opa hoor. Die kleintjes die je op de site ziet, zijn kinderen van lieve vrienden van ons. En Marijke is peetmoeder van Ollie, de oudste van de twee. Dus dat is een hele speciale band met ze.

  Hier in Servie gaat het goed met ons. We zijn een dag of vier geleden weer teruggekeerd naar ons dorp aan de Donau. Na een winter in Rotterdam te zijn geweest.

  We hopen dat je af en toe blijft schrijven. Echt leuk om te weten hoe het met jullie gaat. En fijne vakanties gewenst. En Kos en Dubai, begrijpen we. Groetjes van ons als je iedereen weer ziet.
  Liefs van Marijke en Ruud

 81. Matred Hamer schreef:

  Dag Ruud en Marijke

  Heel toevallig op jullie site terecht gekomen omdat Eric weer peer v engelen kent.kleine wereld in de windturbines.Maida,Michelle en ik gaan 1 mei weer naar pa en ma toe.heerlijk even ertussen uit.Ma is in de loop der jaren heel erg vooruit gegaan wat computeren betreft.Zondag’s bellen ma en ik altijd en dan help ik haar met de pc.
  verder gaat alles z’n gangetje. ik werk nog steeds bij evides, al bijna 2 jaar en woon inmiddels al weer 6 jaar samen hier op flakkee.Leuk om te lezen hoe het met jullie gaat, Ook opa en oma dus.Hoe oud zijn de kinderen? Michelle wordt in Augustus al weer 7.gaat snel de tijd.Nog even en dan ga ik op vakantie naar kos ipv dubai. hihi Bevalt jullie zo te lezen wel daar.Skypen kan trouwens weer in Dubai, wel fijn dat ik pa en ma nu ook kan zien.je kan pa zo vinden,ma trouwens ook,want ze heeft haar eigen naam.
  Groetjes Matred en Eric.

 82. MiR za Erica schreef:

  Lieve Erica, toen je je berichtje schreef waren we net in de buurt van Wenen aangekomen. Een half uurtje later zaten we aan de vodka en luttele minuten later lagen we diep te slapen. In de auto. Sammiehond had kouwe oren en wij bleken na ongeveer 4 uurtjes slapen ook kouwe oren te hebben. We zien de zon opkomen in Hongarije tijdens de autorit. Donderdag rond 10 uur konden we Svetlana en Slobo in onze armen sluiten! Rakija [van appels gemaakt, deze keer] op tafel za dobro došli. Sammie en zijn vriendin konden hun geluk niet op. Alsof we niet weg zijn geweest! Je begrijpt het helemaal: we zijn weer thuis. Echt waar! Liefs van MiR

 83. Erica schreef:

  Als ik dit schrijf, zijn jullie onderweg en hoop ik dat jullie een voorspoedige reis hebben.
  Als jullie dit lezen, zijn jullie goed aangekomen en zeg ik: Welkom thuis in Surduk!!
  Liefs Erica

 84. els, luka olivia en ilija schreef:

  Lieve Ruud en Marijke,
  Dank nog voor jullie lieve mail en de leuke foto’s.. De trui staat Olivia prachtig, ze is er erg blij mee. We vonden het ook erg leuk jullie weer te zien. Zijn jullie alweer terug in Surduk?
  liefs ELOI

 85. MiR za Joost/Jevto schreef:

  We zijn jaloers op je: hoe krijg je het voor elkaar om met zoveel mensen een schoonmaakactie te houden? We zijn trots op je. Zoiets staat ons in Surduk ook voor ogen. Hebben we natuurlijk twee jaar geleden gedaan, toen hebben we met de basisschool de Dag van de Donau organiseerden. 200 schoolkinderen hebben toen de oever van de Donau van plastic ontdaan. Maar dat is natuurlijk nog geen besef, dat is pas een begin. Zit na te denken over meer permanent vervolg.
  We voelen goed aan hoe je het naar je zin hebt gehad in Kupinovo, muziek, eten en drinken en aardige mensen. Groeten van MiR

 86. joost Novica schreef:

  Marijke en Ruud

  Ik wou dat ik zo accordeon kon spelen maar helaas, ik ben beter in het luisteren. Maar luisteren in combinatie met gezellige mensen en wat huisgestookte drankjes is zeker niet vervelend te noemen. In Kupinovo zelf is er dankzij de recent gebouwde dijk totaal geen sprake van wateroverlast. Mijn neef heeft van de zomer vol trots deze dijk laten zien (jullie zijn niet de enige die een dijk kunnen maken vertelde hij)leuke van deze dijk is dat deze gebouwd is door de bewoners van de aangrenzende woningen, hij wordt dus ook collectief onderhouden. Er is een groot besef gaande dat het niet langer meer kan met de enorme hoeveelheden afval welke je overal ziet liggen (op dit moment drijven) Wij zijn in de vrieskou met 50 man en 10 boten 3 dagen lang bezig geweest zoveel mogelijk vuil uit het water te halen. Mijn grootste frustratie moet ik zeggen ondanks dat wij naar schatting 30 kubieke meter vuil uit het water hebben gehaald het gewoon een druppel op de gloeiende plaat was. Maar al met al blijkt dat het besef bij de locale bevolking begint te groeien dat het niet langer meer zo door kan gaan. Ik rij altijd door slovenie en croatie laatste keer ben ik om 5 uur ’s ochtends thuis weggereden en zat ik ’s avonds om 9 uur aan een heerlijke maaltijd in kupinovo. (ik rij door slovenie croatie en servie nooit te hard)

  Marijke en Ruud veilige terugreis volgende week Ik zelf ga in april weer

  groeten

 87. MiR za Joost/Jevto schreef:

  Ha Joost,
  Zo, da’s feestvieren op Youtube! Als jullie de muzikanten zijn [zou toch kunnen?], dan wil ik wel wat Balkan-accordeon-tips hebben. Dus laat me weten hoe het zit.
  Hoe gaat het met het Servisch? Helpen de lessen?
  Als de Olympische spelen voorbij zijn, gaan wij zo’n beetje terug naar Servie. En dat we via Hongarije reizen, is toeval. Een andere Surdukanees reist doorgaans ook zo, vanuit Holland. Vandaar. En verder het idee dat we aan grenzen moeten wachten als we via Kroatie en Bosnie gaan. Nu alleen maar de Hongaars-Servische grens.
  Leuk om bericht van je te krijgen. Wanneer ga je weer naar Kupinovo? Dus er zijn alweer flinke overstromingen? Wat een pech voor mensen die tegen de Sava aanwonen. We hebben nog niets gehoord over de Donau-waterstand. Maar meestal is dat in het voorjaar niet veel goeds voor huizen aan de oever!
  Groeten, srdaćan pozdrav, od Marije i Rudija

 88. Joost Novica schreef:

  Hoi Ruud en Marijke,

  Ben al weer 3 weken terug uit servie, heb daar oa nieuw jaar gevierd. (kijk maar op youtube zoek op Joost en Cees). Surduk ligt op de zelfde hoogte aan de Donau als Kupinovo aan de Sava. De Sava is in kupinovo zeker wel een km buiten zijn oevers getreden wel een rare gewaarwording. Ben benieuwd wanneer jullie weer terug gaan. Waarom rijden jullie via hongarije en niet via Croatie.

  Groeten

  Joost (Jevto)

 89. MiR za Udo und Jelena schreef:

  Verstehen wir es richtig dass Sie auch in Surduk wohnen?

 90. Hallo,

  endlich mal jemand der Surduk mag.
  Wo finden wir Euch?
  Gruss
  Udo

 91. Nada schreef:

  E, pa srecan rodjendan Rudiiiiii….
  Zelim ti dobro zdravlje i puno srece. Kada idete u Surduk? Nadam se da cemo se ove godine videti.
  Poljubac za tebe i Mariju. Nada

 92. MiR aan Ank schreef:

  Geeft niet Ank, dat je de bril van Marijke niet hebt opgemerkt. Een nieuwe bril is een goede bril als je er als toeschouwer niets van merkt. En die kleertjes zijn voor een buurvrouw en een dochter enzovoorts. Je hebt niets gemist hoor. We hopen dat je gauw van je verkoudheid af bent. Beterschap en we denken aan je.
  xMiR

 93. ank schreef:

  Lieve Marijke en Ruud, gisteren zag ik je Marijke (je was zo lief me van de trein te halen, terug uit Entrain) en ik lette helemaal niet op je nieuwe bril. Een excuus is dat het donker was en dat je ook niet met me naar binnen ging, maar toch! Dus die bril kom ik gauw bekijken. En ook om de breiwerken te zien, waar je volgens Ruud zo druk mee bezig bent. (Babykleertjes?? wat moet ik daarbij denken, alleen het buurkind-op-komst of?) Nou ja. Ruud, je Tarzanschort is prachtig, en de foto ook, ik moest er erg om lachen en jullie staan er trouwens ook zo lief op. Mooie verhalen op de blog (behalve dan de treurnis met Danny) en nog mooiere foto’s, boten en havens. Hoop jullie gauw te zien. Ank

 94. ank schreef:

  Lieve Rudi, zojuist weer bijgelezen over je oudejaarservaringen, zon in de haven, doch geen vis maar toch lol. En over die arme Sam die vandaag, op 2.1, weer kan opleven nu alles – mogen wij hopen – uitgeknald is. En hoera, het gaat weer beter met Marijke. Veel inspiratie, Ruud, in het nieuwe jaar want je lezers hebben het geknal ook overleefd en (ik althans)kijk uit naar alles waarin je ons via de blog laat meeleven. Een gelukkig nieuwjaar! Ank

 95. MiR za Nada schreef:

  Draga Nado, puno hvala, sada se osećam bolje. Nisam odjednom počeo da pričam na Spanskom (haha), dakle nema svinske gripe ovde.

  Nismo se videli odavno i iskreno žao mi je da nisam mogao da dođem na vašu slavu. Ali uskoro javiću.

  Drugi dan sam jeo što Marija je podnela. Ti si prava kuvarica! Hvala još jednom. Kakav ukus ima sarma itd.

  Pozdravljam vas,

  xx Rudi

 96. Nada schreef:

  Dragi Ruud, nadam se da je tvoje zdravlje bolje.Zao mi je sto nisi bio kod nas za slavu. Ali,ja se nadam da cemo se videti. Puno pozdrava za tebe i Mariju. Nada

 97. MiR za AnkuSurduku schreef:

  Ha Ank, lief berichtje van je. We begrijpen dat je “Groeten uit Surduk” een beetje mist, want dagenlang staat er al hetzelfde webverhaal op de site. Alsof er niks gebeurt sinds we terug zijn in Rotterdam.

  Maar we moeten een beetje wennen aan het Rotterdam-ritme. Sammie uitlaten en wel 4x per dag. In Surduk deed je de keukendeur open en na een half uur kwam hij wel weer eens terug van zijn patrouille.

  In Surduk schrijven we de webverhalen meestal ’s morgens heel vroeg.
  In Rotjeknor krijgt Sammiebeest echter voorrang en als je terug thuis bent van uitlaten, dan is de drang om te schrijven niet meer zo groot.
  Dat lijkt een beetje op het voornemen om te gaan douchen. Als je eenmaal uit je pyjama bent en in je kleren rondstapt, dan verdwijnt de douche uit je hersenpan.

  En het andere grote verschil is dat we elkaar vandaag zien. Lekker eten en bijpraten. Dat is voor ons ook Rotterdam, of beter gezegd “Groeten uit Rotterdam”.

  We gaan het goedmaken, hoor. We gaan echt wel weer schrijven. En die slaapaanval is ook helemaal verdwenen.
  x Rudi

 98. ank schreef:

  Lieve Ruud, nu ben je wel heel lang aan het slapen! Denk je dat we je blog, nu je in Holland bent, niet meer willen volgen? En dat je er wel mee kunt stoppen? Nee hoor, verkeerd gedacht! Een motor in de kamer vraagt om aktie, lokt het asfalt, of?
  En als Holland tegenvalt, geef je onbekookte mening maar waarom, stort je hart uit en ik leef mee. Ben je voor of tegen Sinterklaasvieringen en zo ja, waarom niet, en zo zijn er nog veel aktuele onderwerpen waar je publiek graag meer over hoort. Zet ‘m op, Ruud. Ankusurduku. leukere onderwerpen

 99. Joost Novica schreef:

  Marija i Rudi

  Kupinovo ligt aan de Sava tegen obedska bara aan. Ik zal aan mijn schoonzusje vragen welke ingredienten zij gebruikt voor de goulash weet het wel ongeveer maar niet precies.

  groeten

  Jevto

 100. MiR za Joost/Jevto schreef:

  Wat een prachtig berichtje van je, Joost/Jevto. En dat je steeds meer naar Servië trekt, naarmate je ouder wordt. Dan moet je het wel naar je zin hebben met je halfbroer.
  Te gek dat je Servische les neemt. Het is zo leuk om de taal te spreken van het land waar je woont. Of vaak komt, zoals jij. Gelukkig hebben ze geen lidwoorden, maar helaas wel een naamvalletje of 7! En ook nog mannelijke en vrouwelijke woorden. Maar hou vol, het is leuk.

  Over goulash en je aanbod voor het recept: helemaal gelijk, dat het ontbreekt. We willen het graag op de site plaatsen. Dus …

  Veel plezier half november in Servië. Is het Kupinovo in de Vojvodina of in het zuiden?

  Srdaćan pozdrav,
  Marija i Rudi

 101. MiR za Ank schreef:

  Ha Ank, en … hoe gingen de babytaken? Nog niet verleerd?
  In Surduk is het nu koud. Het zonnetje is weg, grijs en de košava, een oosterstorm, loeit rond het huis. Wat een gedreun. En er is sneeuw gevallen, een dag blijven liggen.
  Wordt het die Belg ipv JanPeter. Houden we dan niet van JP? Als Maksim F hem zou opvolgen, dan lijkt het in NL net Egypte. Wie moet de dictator opvolgen, nou zijn zoon. Lekker democratisch. Laten we maar een minister-president gaan kiezen in NL, of nieuwe verkiezingen. We zijn al koffers aan het zoeken, dus de neuzen staan een beetje richting NL.
  Veel liefs, en wel je joga-oefeningen inhalen, he!
  x Rudi

 102. Joost Novica schreef:

  Heb jullie side vandaag ontdekt en al jullie verhalen in een keer uitgelezen. Mijn half broer woont in Kupinovo vandaar dat alles zo heerlijk herkenbaar is. Spreek helaas de taal niet maar heb sinds kort prive les, jullie ervaring heeft mij nog meer gemotiveerd om de taal zsm onder de knie te krijgen. Ga 18 november weer naar Kupinovo wordt hoe ouder ik wordt hoe meer ik de behoefte krijg om in Servie te zijn. Ben van het jaar al 4 keer geweest. Ik mis in jullie recepten lijst de goulash van wild varken als jullie geintereseerd zijn wil ik jullie dat wel laten toekomen. Ik hoop nog veel van jullie belevingen te kunnen meebeleven

  Groeten
  Joost (Jevto)
  Novica

 103. MiR za Frits schreef:

  Beste Frits, blijkbaar houdt u net zo van de Balkan als wij nu doen. Rudi was als student al een liefhebber van dit gebied en de mensen. En nu wonen we er. Het kan verkeren, zei vader Cats.

  We zouden willen dat veel meer mensen echt geïnteresseerd raken in Servië. Maar blijkbaar houdt de recente geschiedenis en het beeld in de media ze nog tegen. Biće bolje, zeggen we hier bij tegenslag. Vrij vertaald: het wordt beter.

  Hvala na poruku, bedankt voor uw reactie.
  Pozdrav,
  Marija i Rudi

 104. ank schreef:

  Lieve MiR, geweldig dat jullie zulke mooie laatste herfstdagen hebben. Hier stijgt de spanning, komen ze gauw, misschien al eind van de week, of… dat snappen jullie wel! Ellens verjaardag was gezellig, gisteren tekenles gehad (en Jet hielp met h.h.) maar vandaag spijbel ik van de yoga om vanmiddag voor het eerst met mijn babytaken te kunnen starten, bij Elko en Eva. Ik las dat Frits op jullie gastenboek schreef, leuk!! Ja, hij heeft altijd heimwee naar Servie dat hij kent uit ‘de oude tijd’ en uit zijn werkzaam leven. Vanochten stond in de krant dat de kansen voor Balkenende niet helemaal goed zijn, misschien wordt het een Belg. Stel je voor… net of we met voetballen weer van de Belgen verliezen, zoals vroeger af ten toe en dan stond heel Nederland op zijn kop. Gekke wereld. Heel veel liefs, Ank

 105. fritstenwinkel schreef:

  Beste mensen in Surduk
  Frits is mijn naam en je weet misschien dat ik een goede kennis van Ank ben.
  Ik heb jaren in het voormalige Joegoeslavie gereist en gewerkt en het land was voor mij een tweede vaderland, veel vriendenm en goede kennissen.
  Ken ook jullie omgeving zeer goed , fruska Gora, Nvi Sad, Backi Petrovac, Subotica, kortom de hele Vojvodina en omgeving Belgrado, Zagreb , krusevac in het Zuiden.
  Lees jullie bericht met grote interesse en herken er veel van.
  Mpooi land , aardige mensen, jammer dat de politiek de boel om zijn kop heeft gezet.Ik was er toen de oorlog uitbrak en er gevechten waren bij Backa Palanka aan de Donau.
  Misschien wordt de toekomst beter en helen de wonden.
  Hartelijke groeten ,
  Frits ten Winkel

 106. ank schreef:

  Hoi Ruud, je impressie over de toestand rond de EU en Servie gelezen, een impressie vol vraagtekens vooral. Er speelt veel achter de schermen, denk ik zo. Maar het lijkt me toch dat Maksim wat bakzeil moet halen om geloofwaardig te blijven. En dan te bedenken dat hij, mocht B. naar de EU gaan, de opvolger van B. zal worden cq premier. Afwachten maar! Zag je de herdenking van Erik nog op TV vanavond? Liefs voor jou en Marijke!

 107. MiR za Peer schreef:

  Ha Peer, we zien het helemaal voor ons dat je de windmolens draaiende moet houden. Boven in zo’n mast, toch?

  Begrip voor je, volgens jou, late reactie. We wensen je succes met je wijngaard. En laat tzt eens horen hoe het is gegaan met je aankoop in Batajnica.
  Pozdrav,
  MiR

 108. Hallo MiR,

  Een beetje laat maar ik was mijn windmolens aan het onderhouden. Binnekort moet ik toch in Belgrado zijn dus dan ga ik gelijk ook even bij dat bedrijfje langs.

  Veel plezier tussen de kikker…..lol

 109. MiR za Peer schreef:

  Ha Peer,
  Bij onze vriend heb ik navraag gedaan. Hij gebruikt de druivensoorten Hamburg, Merlot en Slankamenka voor wijn. Daar krijg je de kleur rose van. Als je de wijn een dag of vijftien in een ton laat staan, dan wordt ie wat donkerder. Daarna in flessen doen.

  Om “mannenwijn” te maken (haha; die is donkerder/zwaarder) noemt hij de druivensoorten Kratošija (Ital), Vranac (Montenegro)en Prokupac. De eerste twee soorten zijn in Montenegro te vinden, de laatste waarschijnlijk bij ons in de buurt. In Batajnica. Neem de weg naar het treinstation van Batajnica en halverwege aan je rechterhand vind je dat bedrijf. De verkoper heet Rašula (of dit zijn voor- of achternaam is weten we niet).

  Onze vriend kan niet van een afstand beoordelen wat jullie nodig hebben. Grondsoort etc. Logisch. Als grapje zei hij vanmorgen: laat hem maar een helicopter sturen dan gaan we naar Podgorica en naar Banja Luka.

  Wij kunnen je op korte termijn niet helpen, omdat we binnenkort naar NL vertrekken.

  Je kunt volgens mij ook in het voorjaar (febr/mrt) druivenstengels in de grond doen. Dat geeft je nog even lucht om verder navraag te doen.
  Succes met alles en groeten van
  MiR

 110. Hallo Marija en Ruud,

  Dat bedoelde ik eigenlijk ook, ik zou graag wat van die takjes kopen. Hier in Bosnie zijn ze eigenlijk nauwelijks te krijgen. In Herzegovina wel maar het klimaat is daar compleet anders. Ze noemen een deel van Herzegovina bewust “Californie”….Zou je voor me kunnen kijken om aan die takejs te komen en dan kunnen we daarna wel wat afspreken.

  groeten,

  Peer

 111. MiR za Annette schreef:

  Je laat het licht weer schijnen, Annette. ” Altijd leuk is niet altijd leuk. En..af en toe een dipje is niet erg” . Je beschrijft in een notendop het leven van ons in Servië.
  En van BRRRR is helemaal geen sprake meer. Niet in de kop, maar ook niet buiten. Wat een zomers temperatuurtje hebben we al twee dagen. Naar verwachting de laatste. Want je voelt dat de winter pats boem zijn intrede gaat doen. Maar de dip is foetsie, ook door jouw reactie en opbeurende woorden.
  Groetjes van een groot deel van de familie TM (haha)
  MiR

 112. MiR za Ank schreef:

  Ha Ank, dat je je een bijna-Serf voelt door onze website te lezen. Groot compliment hoor. De dip is over, ook dankzij jou. Vandaag, 22 okt., lijkt het wel zomer! Niet te geloven. Dus Rikoboj en zijn mama hebben zowel gisteren als vandaag heerlijk weer. Oef, ik zit bijna met mijn vingers vast tussen de toetsen van het toetsenbord. Haha. We zijn weer aan het schrijven, dus! Veel liefs van ons allemaal hier,
  MiR

 113. MiR za Mira schreef:

  Ha Mira,
  Jullie nichtjes waren inderdaad erg aan het genieten in Surduk. En wij ook van hen. Wat een lieverds zijn het. En .. de volgende keer de viool meenemen.
  Doe ze de groeten van ons.

  Jammer dat je het webverhaaltje nog niet hebt gevonden op onze site. Als je op de volgende link klikt, kom je er gelijk
  http://www.groetenuitsurduk.nl/?p=1140

  Of ga naar ZOEKEN en tik in: nichtjes

  We zijn benieuwd naar de foto’s. Groetjes en liefs voor jullie,
  van MiR

 114. MiR za Peer van Engelen-Sofilj schreef:

  Wat een mooi vooruitzicht om in de buurt van Banja Luka te gaan wonen!

  Jammer dat de verkeerde druiven zijn geplant. Over zaailingen het volgende: wij kopen meestal druiventakjes, die al flink houtig zijn. We hebben zelf nooit vanuit het zaadje een druif gekweekt. We kennen ook geen mensen hier in de buurt die dat wel doen. Dus een adresje hebben we niet voor je.

  De allerbeste blauwe druif heet in ons gebied (Vojvodina/Srem) “Hamburg”. Die staat ook bij ons in de tuin en hij doet het goed, ondanks de wat dichte structuur van de grond. We stoken er prima loza van. Wijn maken we nauwelijks: een paar liter witte wijn van Riessling-druiven.

  Maar een vriend van ons maakt wel wijn: Hamburg en Slankamenka gebruikt hij [Slankamen is een dorpje 7 km verderop]. Maar ook hij koopt houtige druiventakken en heeft geen ervaring met zaailingen.

  Heb je voldoende aan dit antwoord? Verder hopen we dat alles goed verloopt met verhuizen enzo en dat er een prachtige wijngaard komt te staan.

  En als je toch in de buurt bent, kom gerust langs. Heel interessant energie oogsten uit wind. Succes!

  Pozdravi od
  Marije i Rudia

 115. Hallo Marijke en Ruud, Hier een berichtje uit Banja Luka. Net als jullie ben ik min of meer verhuisd naar dit stukje Europa. Ik ben nog niet definitief weg uit NL maar dat is slechts een kwestie van tijd. Juist oost van Banja Luka zijn we een huis aan het bouwen en zodra dat klaar is wordt de verhuizing definitief. Ik heb een vraag: Kunnen jullie voor een goede prijs aan goede wijndruiven (zaailingen) komen? Wij hebben per abuis Mirasavka geplant en die zijn eigenlijk niet geschikt voor wijn vanwege de methanolproductie. Regelmatig ben ik voor mijn bedrijf in Servie en Roemenie (via Vrsac) dus kom ik vlak langs jullie.

  Groeten,

  Peer

 116. Mira schreef:

  Lieve MiR,

  Ik had hier in de kerk van iemand gehoord dat ze Z en mijn nichtjes op jullie site had gezien en een mooi stukje tekst erbij over ons bezoek aan jullie. Ik had geen tijd eerder om te lezen,maar nu zit ik te zoeken en helaas kan ik het niet meer vinden. Jammer, ik was zo benieuwd. Jovana en Ivana zijn toen gelijk volgende dag met school begonnen. Op de terugweg(ze lopen of fietsen elke dag 4 km)hebben ze hun indrukken besproken van de dag ervoor.Ze waren zo onder de indruk van ons uitje over de Donau, en Jovana natuurlijk was hellemaal weg van haar muziekmommenten met Ruud. Dat had ze hele dag kunnen doen. En toen vroegen ze ons of we nog effe snel nog eens jullie konden bezoeken.
  Nou,mijn lieve mensen, ik ga nu jullie groeten en ik ga proberen wat foto’s naar jullie te sturen of het me lukt dat is een vraag.
  Groetjes.
  Volim vas i ljubim,
  vasa kuma Mira.

 117. annette schreef:

  Lieve Mir,
  Af en toe een dipje is niet erg, altijd leuk is ook niet meer leuk. Maar je hebt de lezers wel wakker geschud, passief consumeren van de verhalen is er niet meer bij, er moet AKTIE komen op het toetsenbord.
  Welnu, ga vooral door met verhalen schrijven, ze worden absoluut wel gewaardeerd. Ik denk dat nederlanders juist gaan schrijven (lees: zijken en zeuren) als ze het saai gaan vinden. Geen reaktie betekent dat het goed gaat.
  liefs en kusjes ook voor Ricardo en Erica. Hoop dat het niet meer al te BRRRRRR is bij jullie.
  Annette

 118. ank schreef:

  Lieve Ruud, Je oproep bij de foto van Bennie (of de oproep van Bennie?) heeft toch meer bij je lezers opgewekt dan je dacht. Je teleurstelling in je laatste blogje is niet nodig, hoor, volgens mij als meelevende schoonmoeder. Ik ben soms wat lui, reageer andere keren weer via een emailtje naar jullie, maar ik neem me voor om toch vaker niet lui te zijn. Jouw stukken zijn altijd leuk, heel gevarieerd en heel informatief en ik lees alles met plezier. Dankzij jou voel ik me ook een beetje Serf (alleen niet in de sport want dan ben ik helemaal onpartijdig dwz eigenlijk niet genoeg geinteresseerd). Ruud, ga door, het is geweldig om door jouw schrijfinspiratie zo nauw met jullie en Surduk verbonden te zijn. Kop op, en vingers op het toetsenbord!!!! Kusje van Ank

 119. MiR za Ellen schreef:

  Hoi lieve L,
  Wat leuk je reactie. We lezen je graag, hoor!
  We zijn jouw lieve huisratjes niet vergeten.
  Maar ja, hier zijn er veel te veel. Echt, daar heb je geen idee van. Marijke is aan de winnende hand. We gaan de composthoop ergens anders leggen en hem ook anders opzetten. Dan is de kans op rat in de hoop veel kleiner.
  Filmpjes maken is leuk. Af en toe maken we er eentje, bewerken hem, zoeken Joego-muziek op en zetten hem op de site.
  Film, hoorspellen: straks in Rotjeknor komen we buurten bij je om ze te zien.
  Werk-ze en veel liefs van je MiR

 120. Ellen schreef:

  Moest ook even slikken bij jullie RATTENverhaal. Maar niet omdat ik ze eng vind, maar zoals jullie weten hadden @nl hier Isabel, Tessa, Brassie, Kip en Dapie. Hun servische soortgenoten zullen wel uit een ander stuk hout gesneden zijn, echt wildebeesten. Grappig dat ze Marijk als het 11e lid van hun team zagen haha…die IJk, die trekt echt alle beesten aan. Maar goed, ik snap wel dat jullie ze moesten inperken. Als Tonacice het niet meer kan doen, dan moet er iets anders aan gedaan worden. Helaas helaas.

  Niet gillen hoor Svet, nergens voor nodig! Ik moet opeens denken aan een hele leuke Disney / Pixar film Ratatouille. Echt iets voor jullie om te zien ;-). Dan zie je wel dat ratten net zo goed kunnen koken als Svet.

  Sta versteld van jullie videokunsten. Wat een mooi filmpje! Mooi gemaakt en leuk die muziek er onder.

  En om Belgradoblog moest ik ook echt lachen, kon het helemaal voor me zien!

  Liefs,
  E

 121. MiR za Ellen schreef:

  Ha @NL, 66% alcohol kwam er als eerste uit de “lula”; dat bijzonder interessante pijpje onderaan de koeler. Marijke heeft er van gedronken: niet te zuipen! Bij 52% leek het er op, maar bij 50% kwam het al bij onze smaak in de buurt. Dus we gaan voor 48%, zoals alle voorgaande jaren. Leuk dat jullie er bij zijn geweest toen Slob ging stoken. Nu weet je hoe het gaat. Marijke en ik stoken ook volgens zijn methode: eerlijk en zuiver spul, niet om de hoeveelheid stoken, maar wel om de kwaliteit. Dus: fantastische smaak en zeker geen hoofdpijn. Živeli lieverds.

 122. Ellen schreef:

  En, hoe is het stoken gegaan? Wel een beetje peetdesetdva voor Ed, vraagt ie. Haha! Hier heb ik al een slokje genomen, wel verdund, van jullie vorigjaars-stook. Die was ook wel erg sterk. Zeker wel peetdesetsjest. Weet niet hoe je het schrijft, maar met stookpercentages kan ik nu helemaal meebrabbelen. En hoe zit het met honderdtallen?

 123. MiR za Ellen schreef:

  Vanmorgen om half 7 stond ik lekker in mijn eentje aan de oever van de Donau. Eerst in het bootje, aan de kant, daarna bij de bocht in het meertje. Tegenover de bunker. En daar heb ik drie snoeken gevangen. Tot een uurtje of acht. Twee snoeken waren te klein, dus die heb ik teruggezet. De ander ligt nu te wachten in de vriezer. Als de vuurbak klaar is, over een paar dagen, dan ga ik hem roosteren! Grappig, de lasbuurman en Boban de visser zagen dat ik die vissen binnen haalde. Dus er zijn deze keer getuigen. Haha. Gisteren viel er eentje van mijn haak. Oei, een hele, hele grote, vroeg lasbuurman lachend.

 124. Ellen schreef:

  Gefeliciteerd Rudi met je mooie snoek! Hoe heb je dat gedaan? Beten ze bij jou beter dan bij Marijk? Of zat je uren en uren in het bootje? Is ie in een vissoep beland of terug in de Donau?

 125. Hans & Jelena schreef:

  Haha, nee, geen kajmak hier te zien. Hebben lekker wel een bak meegesmokkeld :-))

  Pozdrav i vidimo se!
  Cao

 126. MiR za Hans&Jelena schreef:

  Bedankt voor jullie bericht over de veilige thuiskomst. Na 3 weken toch een beetje Servie-blues? Draai maar lekker Balkanmuziek thuis en is er kajmak te krijgen in NL?
  Groetjes en sve najbolje za vas.

 127. Hans & Jelena schreef:

  Hoi daar !

  Wij zijn inmiddels weer terug in Nederland na 3 weken heerlijk te hebben genoten.

  Helaas is er niets van gekomen om even richting Derdap te gaan, maar wellicht in de toekomst.

  Al het beste voor jullie in de toekomst, en groeten 🙂

 128. MiR za Đjoni Biće Bolje schreef:

  Đjoniboj,verrassing om van je te horen. Bedankt voor felisiflapsies vanwege dochterlief. Surduk-moment in je woonplaats, grappig dat je dat even had. Riet heeft ook Surdukmomenten, in haar tuin. Alles goed, met alles? Dat hopen we voor je. Groetjes, MiR

 129. Johnny Be Good / Johnny be Better schreef:

  hallo Ruud en Marijke,
  Als eerste gefeliciteerd met jullie dochter!! haar tomaten zijn nog niet zo groot als in Surduk maar ze smaken goed en wonder boven wonder heb ik geen ruzie gehad met laslo om de tomaten.

  Had even een echt surduk moment hier in de tuin in Waddinxveen (bij ons zitten nu heel veel mensen in de kerk) en dan is het bijna muisstil hier, alleen het ruisen van de wind kan je horen.

  Onze bestelling va de bedrijfskleding laat nog even op zich wachten daar wij mogelijk overgaan naar een BV, maar ook al duurt het nog even mijn belofte blijft staan!

  groetjes van johnny be good

 130. MiR za Maarten&Zorica schreef:

  We houden ook contact via de mail. Đerdap is een prachtig gebied. Zapevaj! Hef een lied aan ofwel geniet.

 131. MiR za Sonja schreef:

  Dank je wel voor bericht en voor de muziek. We gaan luisteren naar de Partibrejkers. Het is er even niet van gekomen, omdat we met vrienden uit NL op stap zijn.

 132. Maarten Castelijns schreef:

  Hoi M en R,
  Het is alweer eventjes geleden dat ik jullie een berichtje stuurde met de vraag of Zorica en ik langs konden komen in Surduk tijdens onze fietstocht langs de Donau. Nou we zijn nu al een paar dagen in Belgrado en willen donderdag vertrekken richting Novi Sad. Dat betekent dat we waarschijnlijk vrijdag door Surduk komen fietsen. Komt het gelegen dat we even langswippen om een praatje te maken? En zoja, hoe vinden we jullie huis, of zijn jullie zo bekend in de buurt en kunnen we het de eerste de beste Surdukenaar vragen? Als het niet goed uitkomt, laat het gewoon even weten hoor.
  Vidimo se! Maarten en Zorica.

 133. sonja schreef:

  Hallo lieve mensen ,
  het spijt me dat jullie so een moeilijke tijd hadden,hop dat het beter nu gat
  Jullie ketel ziet het gewon fantastisch uit, dat werd goede rikaja…mmmm! Blij dat v. Voja goed en wel aangekomen is,groetjes van ons
  Ik wil jullie een rock liedje laten horen ,van partibrejkers,muzik en de tekst is van Vladika Nikolaj
  Ik hoop dat jullie het leuk vinden

  http://www.youtube.com/watch?v=HuxjaIsFG0k

  groetjes Sonja en Kees

 134. MAMA SPOEL schreef:

  lieve Ruud en Marijke,
  hier weer een berichtje van mama. Het gaat mij goed in Schoonoord. Oh jongens, wat vond ik het leuk dat Laslo en Marita en dat Marijke bij mij op bezoek waren. Alleen jammer van die auto hè…, dat er op de anwb gewacht moest worden. Maar toch vond ik dat erg gezellig. doe dat maar eens vaker hahahah.
  Nou.., ik heb net van freddie gehoord dat zij op vakantie gaan. Wat een akelig stel.., want dan ben ik nu alleen hier. Oh nee…, amanda is er gelukkig ook nog. Nou…, dan mogen ze wel gaan.
  Nou lieve kinderen, jullie snappen wel dat dit een grapje is.
  Oh jongens, veel succes met het stoken van jullie drank: vergeet vooral niet voor mij een paar flessen te stoken. Ik lust er waarschijnlijk wel pap van. Hier in dit huis krijg ik namelijk niet zo veel drank. Nou lieve kinderen, ik ga er nu mee stoppen. Daaag, veel liefs van jullie mama.

 135. MiR za Alex schreef:

  Dank je wel voor de condoleances. Het zit echt even tegen hier. Maar to je i zivot. We wensen je een hele fijne vakantie. Natuurlijk gelijk op de site gekeken die je had bijgevoegd en het ziet er werkelijk prachtig uit. Er is zoveel moois in Servie te zien. Groet en tot mails.

 136. Alex schreef:

  Zie dat er in bericht rare tekens staan, site waar ik jullie naar verwijs is volgende: typ in google: vlasinsko jezero zie je een boel mooie foto’s.

  groet,

  Alex

 137. Alex schreef:

  Beste levensgenieters Rudi en Marija,
  Allereerst gecondoleerd met verlies van Djole en familielid van Marija.
  Bedankt nog voor je antwoord vorige keer, had niet verwacht iets te horen.

  Als alles meezit vertrek ik volgende week richting Servie, via Slovenie en Kroatie. Enerzijds zie ik er tegenop vooral gezeik aan de grens, moest tot nu toe iedere keer alles uit auto laden, bah!

  Ik ga er een lange vakantie van maken om echt eens tot rust te komen, mijn tante in Novi Sad bezoeken oa en andere familieleden.
  Wie weet kom ik ook eens langs bij jullie villa aan de Donau ;). Overigens, heb de foto’s gezien, ziet er heel aardig uit, hoe groot is jullie stuk grond, als dat niet al te brutaal is om te vragen? Ik verwijs jullie naar deze site:http://images.google.nl/images?hl=nl&q=vlasinsko+jezero&um=1&ie=UTF-8&ei=NGFjSortO4iy-AbMp9n0DA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4
  ligt niet zo ver waar ik zit, iets van 60 km van mij vandaan. Mail me eens als je wilt e-mail adres heb ik toegevoegd.

  Lijkt me leuk om eens kontakt te houden en te kunnen vergelijken Serviers in Nederland en Nederlanders in Servie, hoe dat precies reilt en zeilt.

  Groet,

  en hopelijk tot mails.
  Groeten uit Roosendaal!

 138. ank schreef:

  Lieve Marijke, zag zojuist je tomaten. Mooi hoor! Je weet dat ik uit een familie van kastomatenkwekers kom, dus ik zag ineens weer de lorrie met tomatenkisten voor me die naar de veiling in Rotterdam moesten. En ik hoorde een liedje in mijn hoofd dat in de oorlogstijd op de radio klonk. Het luidt als volgt:
  Het is tomaat, tomaat, tomaat
  al wat het keukenklokje slaat.
  Pa zegt op de stoep
  Ik ruik tomatensoep.
  De rest ben ik vergeten!! Liefs,
  Ankusurduku

 139. sonja schreef:

  Hallo live mensen,
  Ik wil graag met jullie deze stukje van Kees’s bloog delen,restauratie van de gitaren van onze priester…leuk gezicht ,en niet schrikken,Fotos van ons weet ik niet waar naar toe moet ik sturen….
  Hoop dat jullie allemaal gezond zijn,
  groetjes Sonja en Kees

  http://www.xs4all.nl/~blooi010/moiBlog/restauratie_oude_gitaren.html

 140. MiR za Maarten schreef:

  He, wat leuk, Maarten. Jullie fietstocht. De Velo 6, de internationale fietsroute, loopt van de Atlantische kust in Frankrijk, door Surduk, naar de Zwarte Zee in Roemenie. Kom gerust langs!
  Groeten en tot ziens.

 141. Maarten Castelijns schreef:

  Beste Marijke en Rudi,

  Heel toevallig kwam ik op jullie site terecht, maar het is hartstikke leuk om te lezen. Mijn vriendin is Servische, daarom heb ik Servië en Montenegro vaak mogen bezoeken. Ik herken dus heel veel van de verhalen die jullie opschrijven.

  Deze vakantie hebben mijn vriendin en ik het plan om een meerdaagse fietstocht langs de Donau te maken in langs de Donau. Misschien komen we ook langs Surduk, dat ligt er een beetje aan van waar we starten, Novi Sad of Belgrado.

  Het lijkt ons hartstikke leuk om tijdens de tocht een stopje te maken in Surduk, om te zien hoe jullie wonen en leven. Hopelijk zien jullie dat ook zitten. Ik heb bij dit bericht mijn emailadres ook achtergelaten, dus jullie weten me te bereiken als het jullie aanstaat.

  Vidimo se i pozdrav, Maarten

 142. MiR za Alex schreef:

  Ha Alex,

  Bedankt voor je reactie n.a.v. onze website. Het is leuk om te lezen dat je Servie erin herkend. Dan kijken we niet alleen maar met Hollandse ogen.
  We voelen ons erg verbonden met Servie en kunnen je opmerkingen over al die banken en corruptie goed begrijpen. Niet dat wij (tot nu toe) met corruptie te maken hebben gehad, we lezen wel in Servische kranten dat het een belangrijk onderwerp is.

  Over je vraag om spullen de grens over te krijgen zonder uitgekleed te worden: de informatie die je hebt, is precies wat wij ook hebben gehoord: lijst met spullen opstellen, verklaring bij ambassade halen enz. Alleen die grens van 5000 euro daar wisten we niets van. Het meeste hebben we in Servie gekocht. En verder zijn wij met spullen uit Holland nooit gecontroleerd bij de grens. Misschien omdat we twee blaffende honden in de combi hadden en daar schrikken douane-mensen een beetje van(!?)
  Pozdrav i sve najbolje.
  MiR

 143. Alex schreef:

  Hallo Rudi en Marija,

  Allereerst wil ik zeggen dat de stukjes die jullie schrijven voor mij heel herkenbaar zijn over het leven in Servië. Ben er geboren maar zit 33 jaar in NL. Heb er vaak hardop moeten lachen.Idd is het leven in Servië minder snel al zie je overal nieuwe banken als paddestoelen uit de grond schieten, altijd een slecht teken in Servië. Ook de corruptie is iets wat maar niet uitgeroeid raakt helaas.

  Heb een vraag waar ik heel erg mee worstel en waar ik zelf geen duidelijkheid over kreeg toen ik er vorig jaar in Servië was.Het gaat om spullen die ik van wijlen mijn moeder wil overbrengen naar Servië. Volgens de douane kun je dat als volgt doen: verhuizen naar Servië mag je tot 5000 euro invoeren, zonder kosten, wel lijst maken van spullen en vrachtbrieven aan de grens regelen en bij ambassade in Den haag een verklaring halen. Hebben jullie spullen vanuit NL naar Servië vervoerd of hebben jullie alles in Servië gekocht wat jullie nodig hadden? Goede info en betrouwbare info is heel moeilijk te krijgen wil voorkomen dat ik eenmaal aan de grens helemaal uitgekleed word.

  Pozdrav i drago mi je sto ste se u Srbiju zakucili.

  Alex

 144. sonja schreef:

  Live mensen ,
  onthullen van de icoon op onzer kerk,fantastisch,gewon even kijken ,
  groeten uit Nl
  Sonja en Kees

  http://www.youtube.com/watch?v=mwS_aUtQOP8

 145. Johnny Be Good / Johnny be Better schreef:

  Dobro Jutro RiM en LiM,

  Nogmaals enorm bedankt voor alle gastvrijheid. Voor mij was het uniek om mee te maken dat jullie zo ver een deur opendoen voor een vreemde, hiervan ben ik misschien nog wel het meeste van onder de indruk.

  Het was voor mij een week van uitersten.
  De fabelachtige omgeving de totale rust, de geweldige conversaties, een prachtige boottocht maar ook het verlies van Tony.
  Het was eigenlijk een week van contrasten.

  Hier in het gehaaste Nederland gaan de mooie en minder mooie momenten altijd in een sneltreinvaart voorbij, in Surduk ervaar je de gebeurtenissen als het ware in “slow Motion” je staat meer stil bij de momenten.

  Ik ga proberen om het Surduk gevoel hier een beetje vast te houden.

  Uit het diepst van mij hart zeg ik Bedankt, en ook speciaal voor Laslo en Marita die er 1800km van huis ook voor mij waren.

  Johnny be Better!

 146. ank schreef:

  lieve mir lim en jdb (alleen voor ingewijden!) zag zojuist de fotoos van het zwembad en las over jullie welbevinden. wat geweldig, zo’n koele waterplas in je tuin, het ziet er zo gezellig uit. maar de fotoos van de koeien bij en in de donau vond ik supermooi, dat had ik graag in het echies gezien. om kippevel (pardon koeievel) van te krijgen zo prachtig. veel liefs van ankusurduku

 147. Marija i Rudi schreef:

  Dank je wel. Kees had al iets over zijn gitaren verteld en over zijn doop. Mooie site. We weten het nog wel, onze ontmoeting in de school in Schiebroek. Sve najbolje.

 148. sonja schreef:

  Hallo lieve mensen,
  Wij zijn hel erg blij dat wij doch jullie site gevonden hebben.Hebben elkaar ontmoet op de viering van sv. Sava in R’dam .

  Ik wil graag deze blog van mijn man met jullie delen,dat heb ik belooft tun

  http://www.xs4all.nl/~blooi010/moiBlog/Moi_Blog/Moi_Blog.html

  Ik ben blij dat het goed met jullie gaat.
  Groetjes van Sonja en Kees
  z’Bogom

 149. Marija schreef:

  Iedereen heel erg bedankt voor alle lieve verjaardagsgroeten

 150. mama spoel schreef:

  Lieve Ruud en Marijke,
  wat leuk om jullie weblog te lezen, en natuurlijk de brief die je me hebt doen toekomen via electronische post. Ik ziet hier in Schoonoord met Dita, Fred en de hond. Hoewel…, de hond zit nu in de auto te zielepoten. Ik vraag mij af hoe ik aan dat woord kom: zielepoten. Weet jij dat misschien Ruud?
  Heb je al extra 20 kilometer moeten rijden voor je moertjes en boutjes voor je karretje van de motor van jullie boot? Nou niet zo dom zijn hoor om alles te vergeten want anders moet je wéér 20 kilometer rijden. Ik verlang jullie weer te zien en zie jullie in gedachten en ook op de fotolijst op mijn kamer. Oh ja.., ik heb 1 keer op het balcon gezeten en ik heb van 4 stoelen 3 terug moeten geven, duss ik heb nog maar 1 stoel voor mijn eigen zitvlak.
  Nou.., verder heb ik geen verhalen te vertellen maar zal weer kijken op jullie weblog als Dita en Fred er weer zijn.
  Hebben jullie lekker geslapen in de tuin met al die honden erbij: de foto’s zagen er mooi uit.
  Nou.., dag Ruud, dag Marijke, hartelijke groetjes en liefs van Dita, Fred maar vooral van jullie moeder.

 151. ank schreef:

  lieve ruud en marijke, het is 6 april, maandag wasdag, en het is hier goed weer. bleek zonnetje maar toch. genoot zojuist van je recente verhalen, ruud, en leuk, die brief aan je moeder! jullie hadden een zonnig en mooi lenteweekend en ik hier ook! ik heb de marathon maar gelaten, alleen gisteravond een samenvatting op rijnmond gezien. het was te lekker buiten om voor de tv te zitten. ik heb het rottemerenrondje gefietst, ben naar oma’s graf geweest en heb een koppie thee gedronken bij mijn nichtje mien die in bleiswijk woont, de deur niet meer uitkomt dus blij is met bezoek. als ik had geweten dat edwin de 10 km liep was ik misschien wel gaan kijken, maar ja! kreeg wel een mailtje van mariet dat ze vrijdag op mijn verjaardag komt. ik zit nu achter de computer omdat ik hoopte met jullie te kunnen skypen maar met mooi weer zitten jullie denk ik lekker op de schommelbank of is er wat te klussen. een goed idee om zo’n wagentje voor de bbmotor te maken. ben benieuwd het binnenkort met eigen ogen te kunnen zien, en ook jullie natuurlijk en alles verder. en misschien ruik ik dan ook de heerlijkheden van de poeprol?? veel liefs, ank

 152. Nikola Boksan schreef:

  Zdravo Dobri Ljudi,da ste mi Zivi i zdravi jos godina sto…
  Als eerst hartelijk dank voor u bezoek
  aan mijn tante Rajka,ik heb uw bericht
  met tranen gelezen,wat mij betreft u mag bezoekjes vaaker doen.
  Winter is zo voorbij en ik zal mij best doen tijd te vinden om naar Surduk te komen,voor kofie en sljivovica en hartlijke gesprek dat missen we in Nederland.
  Vrindelije groeten uit Waalwijk
  Nikola

 153. MiR schreef:

  Ha Diana,
  Heel leuk om van je te horen. En nog fijner om te lezen hoe het met je gaat. Reiki en nu ook al een praktijk en een interessante website. Veel geluk met alles. Je hebt je draai duidelijk gevonden. Wij zijn nog een keertje op school geweest en op een feest daar. Heel erg leuk. Vojka en Nada gezien. Doe die grote meid van jullie de groeten en geef haar ook een dikke zoen. En een poot van Sammie.

 154. Diana schreef:

  Hoi Ruud en Marijke!!

  Dat is weer ff geleden zeg. Ik heb even een poging gedaan om mezelf “bij” te lezen wat betreft jullie activiteiten. Ik begrijp in ieder geval dat jullie net weer terug zijn in Servie. Volgens mij gaat het wel goed met jullie.
  Hier ook alles goed. Ik ben net met een Reikipraktijk erbij gestart, ik werk ook nog gewoon in het ziekenhuis. Carmen is alweer 7 geworden en maakt grote sprongen in groep 3. Ze leest al als een tierelier. Verder moet ik nodig eens op bezoek bij onze Servische school,ben er al een tijdje niet geweest. Ik ben met hele andere dingen bezig. Als jullie weer eens in Rotjeknor zijn is het misschien leuk elkaar eens te zien??
  Groetjes,
  Diana van den Bos

 155. Nikola Boksan schreef:

  Lieve mensen,
  Surduk is mooi,maar ik vind nog mooier
  dat Nedrlandars ook zo denken en doen,
  ik heb niet genoeg worden te beschrijven ik ben blij dat ik uw tekst in SVETOTROJICNIKU heb gelezen,
  wilt u ook groeten voor mij lieve tante doen zij woont in Surduk en har adres is Baskotova staza 67
  haar nam is Rajka Radovanovic,zij spreekt alleen Servische taal mar dat komt ten goede aan uw taalontwikkeling ,zo deed ik ook in Nederland…
  alvast bedankt voor uw tijd
  De groeten uit Waalwijk
  Nikola Boksan

 156. Gerard schreef:

  Via Mieke hoorde ik van Surduk.
  Wat een omgeving en schitterende site.

  Ik werk sinds 3 weken weer bij de DCMR nu als inkoper. Prima naar mijn zin.

  Leuk om op deze wijze iets van je te vernemen. De foto´s spreken uit dat jullie het prima naar je zin hebben.

 157. Ruud schreef:

  Ha Ank,
  Bedankt voor je tip om het AD/RD te benaderen om het stukje over vuurwerk en onze honden te plaatsen. Ik ga het uitzoeken. Het is niet de bedoeling dat je niet vrolijk wordt van onze weblogs, hoor. Zoek maar de leuke en positieve dingen op.

 158. ank schreef:

  Lieve Ruud, zojuist las ik je stuk van 2.1, ‘is het oorlog dan?’ Wat goed geschreven, die arme honden en ook arme jullie. Kan je dat stuk niet naar het RD-sturen, namens alle dieren(bezitters). Je verwoordt iets wat heel veel mensen zo voelen, en op een heel unieke manier. Doen Ruud, alsjeblieft. Ook je verdere be-schouwing over Servie en de politiek, en wat er mis is en gaat: ik word er niet vrolijk van en ik was al niet zo vrolijk… Je schrijft eigenlijk je machteloosheid van je af, en het is denk ik goed dat je dat deelt. Met mij en anderen. Lieve Ruud, een goed 2009 gewenst met Marijke en je kinders. En met de honden die toch dit voorjaar weer lekker door jullie tuin kunnen darren. Met Meda, die er dan vast nog wel is. Ank

 159. mira schreef:

  hoi lieve mensen,
  ja,zo gaat dat met verassingen. Maar ja,ik ben niet in de positie om vaak te kunnen e-mailen.Nu ben ik aan het internetten vanaf me broers telefoon.Mag ‘ff’ van hem. We zitten lekker met zijn drietjes te kwekken.Ik vind jullie site echt leuk,nou Ruud je hebt echt je best gedaan,zo goed in elkaar gezet,nou petje af.En nog iets, ik mis jullie,Kuma,het is saai zonder jou.
  Ik hou van jullie en nu groet ik jullie en tot ziens. Mira

 160. Ruud schreef:

  Ha Mira,

  Wat een grote verrassing om je op internet tegen te komen. Dat hadden we inderdaad nooit gedacht. Je hebt het goed geheim kunnen houden, nadat je ons een sms had gestuurd. Ruud gaf een grote brul vanachter zijn computer: he, Marijke, je hebt een lief bericht van Mira! Ons internet is de laatste weken een beetje in de war. Door een blikseminslag vlak bij ons huis. Binnenkort is dat probleem voorbij. We hopen dat het goed met je gaat.
  x van MiR

 161. Ruud schreef:

  Ha Ank,

  Je berichten zijn goed doorgekomen hoor. Inderdaad, als die krachttermen in het cement zitten, dan kan deze prehistorische bunker niet meer stuk. Mooi opgeschreven door je. Je voelt het goed aan. We hopen dat het goed gaat met je. Bij jullie is het zonnig, he? Hier is het langzaamaan iets warmer aan het worden, wat mistig en bewolkt. Donderdag komt het zonnetje tussen de wolken door, volgens het weerbericht. De kachel snort trouwens tevreden. We vissen nu zo’n beetje elke dag en Marijke weet ze te verschalken. Lekker buiten, dat is het. Liefs en dikke zoen van MiR

 162. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, ik had een berichtje getikt maar nu is het weg, is het echt weg? ik zei dat ik de bunker een geweldig bouwwerk vond, hij ziet er uit of hij zojuist antiek is opgegraven uit de eerste eeuw voor chr. of zo, dit nog even als toevoeging! liefs, ank

 163. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, zonet de fotos bekeken van de bunker, ziet er goed uit!! wat een bouwwerk! En als alle buurmannenkrachttermenin het cement zit verwerkt kan de bunker nooit meer stuk… Leuke fotoos van jou,marijke, bij het druivenpersen en in de boot met de mooie witvis. Na de kou is het nu wat warmer bij jullie? I hope so. de verhalen waren weer spannend, ruud. liefs, ank

 164. Mira schreef:

  Hallo kieve Marijke en Ruud,

  Ja, dit hebben jullie niet verwacht, eindelijk daar ben ik.Ik heb je vandaag een sms gestuurd maar nieks over e-mail gezegd, ik wou je verassen lieve Kuma.Ik heb jullie site met belangstelling zitten bladeren en lezen.Ik en ma hebben zitten lachen Kuma om je foto’s in “bure”. je dacht er is toch geen sljivovica,dan maar lekker afkoelen.
  Ik denk aan jullie en hopenlijk zullen we elkaar wel snel zien. Kumo ik zal proberen nu vaker via e-mail te schrijven,ik zit nu op mijn broers internet.
  Ik heb jullie lief, en denk aan jullie.
  Groetjes, Mira R.

 165. Ruud schreef:

  Lieve Ank,

  Bedankt voor alje berichten. Het is altijd leuk om iets te ontvangen.Dat je na twintig jaar actie toch nog uit de Kamer “moet”. Niet te geloven. Die Surduk-night was echt geweldig. Al mijn spieren zijn stram door werken aan de bunker. Leuk dat je even naar de foto’s ervan hebt gekeken. We zijn nu gehuld in Surduk T-shirts! Maar die heb je misschien al gezien bij Las en Riet, van de week. Mooi he!? Dikke zoenen van ons.

 166. ank schreef:

  lieve m. en r. zojuist de bunkerfotos bekeken, dat ziet er goed uit! ja, ik schaam me over het skypeverzuim, was er gewoon niet. het is blijkbaar mijn medium niet. maar ik heb wel gelijk erna een mailtje gestuurd, nou een mail eigenlijk omdat ik toch graag wat wilde praten (al is het dan eenrichtingpraten, maar dat is de weblog ook. mooie beschrijving ruud van “de volmaakte surdukavond”. liefs van ank.

 167. ank schreef:

  lieve ruud en marijke, mooi je reactie ruud op de rechtse jacht op de aktiegeneratie van links! Ik heb het boekje van WDuijvendak gekocht, het is helemaal gewijd aan klimaatproblemen (tegenwoordig toch ook een VVD-item. Minister Cramer lag ook onder vuur voor iets heel onnozels, maar zij heeft zich er heel handig en stoer doorheengeslagen. Later meer, liefs.

 168. ank schreef:

  lieve marijke, ja slava was gisteren, en ik las het verslag van ruud er over. ik ben pas een uurtje thuis dus kon niet eerder mailen… in ieder geval, nog gefeliciteerd met de voor jou belangrijke dag!! dankzij ruuds weblog heb ik zojuist bijgelezen over de slavadag en ook over het verblijf van el en ed,dat inmiddels ook alweer voorbij is. het klinkt of jullie het goed gehad hebben, ondanks het wat slechte weer van de eerste dagen (of langer?). ik was een week in harfsen (ging niet naar frankrijk) en het was geweldig weer om te fietsen in die prachtige omgeving. er was maar 1 dag die echt te heet was, maar ik fietste toch. else sliep in zutphen in het huis van michiel en gabrielle, maar we regelden wel gezamenlijke fietstochten dankzij de nieuwe Modus waarin 2 vouwfietsen passen! het was een heerlijke week, en nu is sabien er, voor het eerst alleen. ik wil graag maandag a.s. weer eens skypen, kan dat om half tien in de ochtend? liefs! ank

 169. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, dinsdag vandaag, lang niets van jullie vernomen, maar dankzij de weblog weet ik nu dat jullie een mus het leven hebben gered en dat de muggen in surduk een plaag zijn. ik zou een gaastentje maken voor buiten, buisframe 1x1x2 per persoon, gordijngaas erover en lekker zitten maar. marijke, hup achter de naaimachine en ruud lassen. liefs en tot skyps (het lukt me steeds niet te skypen als ik het spontaan doe, er zal dus afgesproken moeten worden! veel liefs en een knuf, ank

 170. Rudi schreef:

  Ha Ank,

  Tja, die foto van mijn achterwerk onder de buitendouche in de vroege ochtend. Dat lukt alleen maar als Marijke ook heel vroeg uit de veren is. Wie weet gaat het lukken.

  x Ruud

 171. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, heb zojuist bijgelezen t/m 4 juni. wat een mooi verslag over de boot, de hitte en al jullie aktiviteiten. ik zag de fotos, mooie stellingkast! ik miste wel een foto van ruud onder de koude oschtendstraal van de buitendouche. je schrijft wel over de achterwerken van weermannen en -vrouwen, maar je vergeet dat wij als trouwe lezers ook wel eens een achterwerk van iemand onder een buitendouche willen zien. jammer dat in jullie paradijs ook dieven rondlopen en dat je je bootje toch wel heel goed moet beveiligen. zijn de inktpatronen nu wel aangekomen? en mijn brief met sudoku’s? sterkte marijke met al het sproeien, iedere dag een hele klus. op de foto zag ik dat je prachtige rozen hebt langs het zijpad! liefs, ank

 172. mamma-ank schreef:

  lieve marijke en ruud, zojuist bijgelezen over jullie trip naar en van de grens (en over de lifter). Zo, dus dat zit er weer even op. Als je iemand weet in holland die snel naar servie gaat geef dan je printerinkt cartridge nr. op, dan kan ik misschien iets regelen? hoe is het vandaag met de boot gegaan, is het gelukt om die te water te laten? ik kan pas maandag weer jullie berichten lezen omdat ik morgen naar harfsen ga. tot de volgende keer? liefs!

 173. annette schreef:

  Lieve Marijke en Ruud, ik ben benieuwd hoe de verkiezingen zijn verlopen in Servie!en ook of jullie daar nog iets van hebben gemerkt. Hier gaat alles zijn gangetje. De Aloe vera kinderen zijn gestekt en worden verder over de wereld verspreid. Ik heb 4 gingko boompjes gezaaid, benieuwd hoeveel er nu opkomen. Van het vorige zaaisel leeft er nu nog 1 (en die staat bij mij: 40 cm hoog en al helemaal gingko).
  liefs van Annette.

 174. Roos schreef:

  Hoi Ruud en Marijke,

  eindelijk weer eens tijd gehad om jullie weblog weer eens te lezen. Ik liep vreselik achter. Maar, ik zie dat jullie niet stil hebben gezeten. Tjonge, tjonge, wat hebben jullie het druk daar. Gelukkig hebben jullie ook veel tijd voor ontspanning en Ruud, gelukkig monitoren ze in Servië niet op drankgebruik anders zou het hele land een probleem hebben 🙂

  Groetjes,

  Roos

 175. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, zojuist met jullie geskyped voor je verjaardag.. hiep hiep hoera, en gehoord dat het vast een prima dag zal worden! maar na het skypen heb ik gelijk de weblog aangezet want ik liep een paar dagen achter. wat leuk, al die produkten in jullie keuken met toelichting. gerard zou wat fronsen bij het verhaal over de melk, of dat allemaal wel voedselveilig genoeg is, maar je leeft nog dus dat zal wel goed gaan. en ik moest erg lachen over de foto met de kraan en marijkes glunderende hoofd daarbij. ruud, je hebt er weer een levendig en amusant geheel van gemaakt!! liefs, ank

 176. marita schreef:

  Hai hai,

  Celeste was een konijntje volgens mij, die heeft ank toen naar de krant gestuurd, en toen won ik zo’n mooie rode inktpen, met een soort kwastje eraan!!! Dit was een SZN (slang zonder naam….) haha, wel leuk dat jullie dat nog herinneren!!!

 177. Rudi schreef:

  Ha Ank,

  Leuk om een berichtje van je te krijgen. Ellen heeft die foto van Marijamana op de computer gemaakt. Zij weet er alles van. Hij is zo leuk. Inderdaad een goed idee om hem aan Ramana te sturen. Dat de Servische tak van de familie door hem wordt geinspireerd.
  Gaat het goed met je? We hopen het voor je.
  Groetjes en zoenen van
  Marijke en Ruud

 178. Rudi schreef:

  Ha Riet,

  Zo’n grote slang, beter zo’n dikke slang, hebben we nog niet hier gezien. Tonietsj ook niet. Deze heeft hij niet ontdekt. Volgens mij maakt het hem niks uit of hij dik, lang en wat dan ook is. Hij pakt ze.
  De slangen die hij tot nu toe te grazen heeft genomen, zijn wel kleiner dan die op de foto.
  Serven zeggen dat elk huis zijn eigen slang heeft. Een soort goede bewaker en ze zijn niet giftig. Bovendien zijn ze banger van ons dan andersom. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Marijke herinnert zich “Was ik maar simpel”. Jouw slang heette Celeste, zegt ze. Je had toen een strip gemaakt voor de NRC.
  Groetjes en jussie,
  x Ruud

 179. marita schreef:

  He lieverds,
  Zo was even lekker aan het snuffelen tussen de foto’s, keek dat enge beest me ineens met die gele ogen aan, hij is zeker een meter lang, langer misschien nog wel, helemaal in de knoop. Dat doet me denken aan een stripje die ik een keer gemaakt had voor de VPRO gids, was is een jaar of elf. Had ik ook zo’n in elkaar geknoopte slang getekend, met de tekst, was ik maar simpel. Haha! Moest er meteen aan denken. Vraagje: Dit zijn toch niet de slangen die Toontje naar binnen werkt??!!! Dan is hij zeker dapper. Zat ook nog wat oude foto’s te bewonderen, vooral die van toon toen hij nog een toontje was, haha. Wat een kleine cavia, weer genoten van alle verhalen, dank jullie wel!!!

  Liefs riet

 180. ank schreef:

  lieve marijke en ruud, ik vind de foto van de zwevende maryama het absolute einde. en de tekst erbij, lachen. wat prachtig! heb je die aan ramana gemaild? hoe heb je die foto voor elkaar gekregen? hoor ik nog wel eens! dank je, marijke, voor jullie adres. de sudokus komen eraan ! liefs, ank

 181. lex en nena schreef:

  hoi ruud en marijke

  ik hoorde al van bata dat jullie gauw terug zouden komen.jammer dat ik jullie net mis heb gelopen.
  hoop jullie gauw weer te zien in surduk.
  ps.rij voorzichtig

 182. Erica schreef:

  Lieve Marijk en Ruud,
  Eindelijk klaar voor de reis? ;)Hè hè!!
  Rij voorzichtig en kom heelhuids aan, ik blijf jullie verhalen in elk geval volgen op groetenuitsurduk!
  GroetenuitAmsterdam en veel liefs,
  Erica

 183. Ruud schreef:

  Ha Hoge Noorderlingen,

  We zijn jaloers. Dat je in Surduk bent geweest. We hopen dat het met Bata en Mariana goed gaat.
  Zondag vertrekken wij. Dus we zien ze gauw.
  Leuk dat je over onze site hebt verteld.
  Nena en Lex, als jullie weer in Surduk zijn, kom dan maar gauw langs bij ons.
  Dovidjenja, Marijke en Ruud

 184. lex schreef:

  hoi ruud en marijke

  ben verleden week nog in surduk geweest, zoals je weet woont me schoonvader er.
  ik moest in belgrado zijn dus ben maar gelijk op de terugweg langs gegaan, heb hem maar gelijk verteld over deze site van jullie en dat hij er ook op staat, hij vond het leuk dat er een site is van surduk.
  hoop jullie nog eens te treffen in surduk .
  groetjes uit het noorden

 185. Karin schreef:

  Haha, ik heb trouwens wel vaak het woord ‘weer’ gebruikt in dat korte berichtje…

 186. Anoniem schreef:

  Lieve Rudi & Marijk,

  Zijn jullie al helemaal voorbereid voor de grote terugtocht? Van El begreep ik dat jullie morgen echt weer vertrekken, ik wil jullie alvast een goede reis wensen! Ik vond het wel weer fijn dat jullie in NL waren en dat ik jullie ook weer een paar keer gezien heb, maar begrijp dat jullie ook weer graag teruggaan! We skypen!!

  -xx- Kaatje.

 187. Ed Schenk schreef:

  Hallo Ruud en Marijke eindelijk een keer de tijd genomen om even op jullie website te kijken. Het ziet er niet alleen goed uit, maar het is ook een genot om het te lezen, maar eigenlijk bracht ik een bezoekje om je nog even te feliciteren met je verjaardag Ruud. Van harte hè. (al is het een beetje laat)

  Groetjes Opa Ed

 188. Roos schreef:

  Ruud en Marijke,

  lief en leed liggen vaak dicht bij elkaar en dat blijkt in jullie geval ook weer. Veel sterkte de komende tijd.

  Groet,

  Roos

 189. Marijke en Ruud schreef:

  Ha Nena en Lex,

  Wat een compliment. Bedankt. We doen echt ons best om iets van Servie en wij als Nederlanders met elkaar te verbinden. Als je nog ideeen hebt voor de weblog: heel graag. Bijv. Films met Nederlandse ondertiteling of jullie favoriete Balkan-muziek of boeken over de Balkan. Mag ruimer zijn dan Servie.
  x Marijke en Ruud

 190. lex schreef:

  geweldige site ik zal nu ik er vanaf weet veel volgen wat er allemaal gebeurd in surduk.
  nogmaals groetjes uit heerenveen

 191. Marita schreef:

  Hoi Diana en Carmen,

  Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn over de recepten! Ik heb nog even het adres opgezocht van de joegoslager, schiedamseweg 96a in Rotterdam. Het heet Vinodol Trading, ze hebben overigens ook een website waar je ook dingen kunt bestellen. Vlees nog niet, maar volgens de website kan dat ook binnenkort. http://www.vinodoltrading.nl. Ik moest zelf even zoeken naar die winkel, stond ook een paar keer bij de verkeerde slager! Het recept van de sarma komt van mij (geleerd in Surduk van een sarmaspecialist) en het lijkt me wel erg leuk als het jullie lukt om te maken, dan weet ik zeker dat ik het goed heb opgeschreven. Heb ik opeens een idee: als jullie sarma gaan maken, kun je misschien bij die slager ook om bladeren vragen, ze hebben van alles! Ik heb laatst de familie getrakteerd op een lading sarma, had er 50 stuks gemaakt (wat een werk!!). Maar ze waren heerlijk…. Veel plezier met de website van mijn ouders en met alle lekkere recepten. Beterschap voor Carmen!

  groeten Marita (dochter rudi en marijke)

 192. Diana en Carmen schreef:

  Hoi Ruud en Marijke,

  Wat leuk dat jullie weer online zijn! Zijn jullie nog in Rotterdam of alweer terug in Surduk? Ik heb helaas nog steeds geen gewone les van Vojka maar zeer binnenkort starten we met 1 x per maand les in de bibliotheek van de school. Ondertussen blijf ik bij met emaillesjes.
  Ik ben zo blij dat jullie duidelijke recepten op je site hebben staan, ik wil zeker in de toekomst sarma maken (waar zit die Joegowinkel?) en die boontjes met ei en taart lijken mij ook wel jammie. En eindelijk ook precies beschreven hoe ik die heerlijke koolsalade kan maken, die vind ik zoooo lekker.
  Hier is verder alles redelijk tot goed, Carmen is wat ziekjes, dan weer overgeven, dan weer diarree en dan weer verkouden maar zonder nu echt eens goed ziek te zijn!
  Blijf zo doorgaan met die verhaaltjes en wie weet tot ziens binnenkort!
  Groetjes,

  Diana en Carmen

 193. Ruud schreef:

  Ha Roos,

  Bedankt voor je complimenten voor de nieuwe site. Dochter Ellen heeft er met mijn assistentie hard aan gewerkt. Wij vinden hem ook heel mooi.
  John ga ik maar eens opzoeken aan die Costa. Of is het je buurman in Spanje?
  Groeten,

  Ruud

 194. Roos schreef:

  Hoi Ruud en Marijke,

  wat een mooie site is er uit gerold zeg!! Ik heb weer veel plezier beleefd aan een kijkje in jullie leven. Als ik jullie was verkocht ik de rechten voor een docusoap aan John de Mol 😉

  Groetjes,

  Roos

 195. Marijke en Ruud schreef:

  Ha Leen,

  Dank je wel voor je idee. We zien het helemaal zitten. Daar gaan we aan werken. Traditionele muziek uit de Balkan. Muziek verenigt de zielen. Een mooie uitspraak.

 196. leen schreef:

  ideeen?
  Nou wat traditionele muziek op de side om te downloaden of te beluisteren?
  Muziek verenigt de zielen!
  zet ‘m op
  liefs leen

 197. Ruud schreef:

  Hoi Roos,
  Je slaat de spijker op zijn kop. We hebben het prima naar ons zin hier. Fijn dat je de link hebt doorgestuurd naar de ex-BSM-ers. Ik lees uit berichtje van Mariette dat er een virus zou zitten in de weblog Fivefeetfour. Dat is vreemd, want het is een beschermde site via de academie van dochter Ellen. Alleen Flickr, waar foto’s op staan, is een externe site en die kan mogelijk een virus bevatten. Het wordt uitgezocht, want we willen niet dat we jullie rare dingen dingen sturen.
  Groet aan allen,
  Ruud

 198. Roos schreef:

  Hoi Ruud en Marijke,
  zit nu jullie weblog te lezen en ik moet zo nu en dan hardop lachen bij het lezen van jullie avonturen. Ik kan er wel goed uit lezen dat jullie het prima naar jullie zin hebben en al aardig gewend raken aan het levensritme in Servië. Ik heb de link trouwens doorgestuurd aan alle ex-BSMers en die waren ook allemaal erg nieuwsgierig.
  Grote groet,
  Roos

 199. Ruud en Marijke schreef:

  Ha Diana en Carmen,
  Leuk dat jullie ons leven volgen door de weblog te lezen. Dat je er ook plezier in hebt om de berichten te lezen is een mooi compliment.
  En: een mooi bericht over jullie Balkan-vakantie. Vervelend dat je niet meer op school terecht kunt. Hoe moet dat nou? E-mail is een oplossing, maar leuker is het om met Vojka zelf in levende lijve Servisch te leren. Geef haar de weblog maar, hoor. We hebben veel gehad aan haar lessen. Die stencils bestudeer ik elke dag. Echt waar. Zo goed gekozen door haar.
  Groetjes, dikke zoen voor Carmen,
  Marijke en Ruud

 200. Diana & Carmen schreef:

  Hoi Ruud en Marijke!
  Wat een ontzettend leuke verhalen van jullie belevenissen schrijven jullie zeg. Ik ben er wel even mee bezig geweest om ze allemaal te lezen en ik heb regelmatig moeten lachen. Ik vind het zo leuk en bewonderenswaardig hoe jullie daar gewoon zijn gaan leven! Ondertussen zijn wij al weer 2 weken terug van onze “Balkanreis” zoals we het noemen. We hebben bijna 5000 km gereden door Kroatie (Plitvice en Dubrovnik bekeken), Montenegro en Bosnie (toch nog even naar familie). We hebben veel moois gezien, het lijkt al weer eeuwen geleden. Vorige week zaterdag weer naar cursus gegaan maar het was de “vergaderdag na de grote vakantie” dus ik heb alleen lekker met Vojka gekletst. Ik ben nog alleen van die groep en Nada heeft nog een aantal mensen van de groep van februari over. Ik zou gisteren gaan starten met Vojka (priveles!) maar zij belde mij afgelopen woensdag op om te vertellen dat de directie van die school is veranderd en nu hebben we minder lokalen. Aldus is er geen lokaal voor mij en Vojka voorlopig. Ik krijg nu lesjes via email van Vojka zodat ik toch met de taal bezig blijf. Ik heb nu het email adres van Vojka, zal ik haar de link van jullie website doorsturen?
  Groetjes en ik blijf jullie leven volgen via jullie verhaaltjes, blijf zo doorgaan!
  Diana en Carmen

 201. maida hamer schreef:

  hi hi,
  mijn ouders hebben sinds kort internet in hun huisje en nee mama is niet echt een computerfreak hahah ik geef je 2 e-mail,s die het nu wel doen, hanshamer@yahoo.co.uk / wobina@gmail.com en mama de mobile tel doet het niet maar die van mijn vader wel. met tessie gaat het prima heeft het erg naar de zin hier in schiebroek, michelle zit sinds vorige week op de grote school ja ja ze is al weer 4 he gaat hard allemaal, ik zou af en toe ff wat laten horen veel plezier daar,
  groetjes van ons

 202. Ruud schreef:

  Ha Maida en Michelle,
  Wat een verrassing jullie bericht op onze website. Fijn om te lezen dat het zijn gangetje gaat. Ook met het hondje? Sammie en Tonie zijn hier echte wildebrassen. Leuk!
  We hebben een keer e-mailcontact met Dubai gehad. Foto’s uitgewisseld. Maar je mama is geloof ik niet zo’n internetter he? Het aller allereerste e-mailbericht heeft ze toen van mij gekregen, maar het is nooit geopend.
  Doen jullie e-maillen met elkaar? Jammer genoeg is Skype in Dubai verboden, vertelde je vader. Meiden, het allerbeste, blijf lezen en schrijf af en toe een berichtje. Dan weten we hoe het met jullie gaat.
  Liefs,
  Marijke en Ruud (kusje voor Michelle van Sammie)

 203. maida hamer schreef:

  hey die ruud en marijke en de doggie,s. heb van ellen jullie website gekregen wat leuk gedaan joh en wat ziet het daar leuk uit! echt gaaf, maare zo te zien genieten jullie heerlijk daar zo. ik wens jullie nog veel plezier daar en hier in rotje knor gaat ook alles z,n gangetje zoals jullie weten zijn pa en ma naar dubai vertrokken ook die hebben het naar hun zin daar, was wel ff wennen volgens mij voor ma maar dat is nu wel weer voorbij.
  veel liefs van michelle en maida

 204. Ruud schreef:

  Ha Miriam,
  Leuk dat je reageert via onze weblog. Het klinkt misschien raar, maar wij missen de Servische lessen in Rotterdam ook. Je kon alles vragen aan Nada en Vojka. Nu we onder de Serven wonen, moeten we zelf ontdekken wat we niet begrijpen. Er zijn soms dagen dat ons hoofd het Servisch niet wil wil binnenlaten. Gelukkig wisselen die dagen bij ons. Dus: wat ik niet begrijp, begrijpt Marijke wel en andersom. Heel veel succes met je co-schappen en hopenlijk zien we je nog in de Vojvodina.
  Groet,
  Ruud (en ook Marijke)

 205. Miriam schreef:

  Zdravo!
  Kako ste vi u Srbiji?? Leuk van jullie te horen en erg leuk zo deze website! Ik mis onze cursus dagen wel hoor, mijn servisch gaat denk ik snel achteruit, maar jullie redden je goed daar, fantastisch! Ik ben dit jaar niet geweest, erg jammer, ik hoop dat het volgend aar gaat lukken. Heel veel plezier en werkse natuurlijk,
  groetjes,
  Miriam

 206. John schreef:

  Goedemiddag Ruud en Marijke,
  ik zal het niet beloven maar ga het wel een keer proberen om langs te komen.
  Maarre, als jullie nou veel reclame maken voor Verweij kunnen we misschien daar een dependance opzetten. Veel geluk in Surduk
  Groet
  John

 207. Ruud en Marijke schreef:

  Ha John,
  Het is ook een lekker huis en de omgeving is zoooo mooi. Goed gezien. We dragen hier je fleece-trui, dus we maken ook reclame voor je bedrijf. Kom maar langs en lekker ontspan je hier.

 208. John schreef:

  Goedenavond Ruud en marijke,
  Mooi huis mooie omgeving en een leuke website.
  Ik kom gauw eens op de koffie
  Groet
  John

 209. Ruud schreef:

  Hoi Riet,
  Je berichten in het gastenboek zijn doorgekomen hoor!
  Graag je geperfectioneerde sarma als recept toevoegen. Moet denk ik via Ellen; die weet hoe dat moet.
  Dat geldt ook voor de foto’s. Vraag het maar aan haar. Als jij het weet, vertel het dan ook aan mij.

 210. marita schreef:

  Hallo iedereen,
  Heb ik toch al een keertje of 3 iets in het gastenboek geschreven, lukt het niet!! Misschien op deze manier?

 211. marita schreef:

  He schatjes,
  Nou ik ben even op bezoek geweest op de weblog!! Vraag me af hoe ik foto’s kan toevoegen, had me al ingeschreven bij flikker, maar dat was niet de manier!
  Mooie site el, heb je echt je best op gedaan! Recept sarma volgt, nadat ik het geprobeerd heb en geperfectioneerd heb, haha, ga geen slecht recept publiceren!
  Dikke kussen! Ook van die las,
  riet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*