Omgeving Surduk / Dag van de Donau

Terug naar Servië & Surduk


Klik op de afbeelding. Dan wordt hij groter.

De Donau
Surduk ligt aan de Donau. Halverwege Novi Sad en Belgrado. Deze machtige, grote rivier verbindt vele Europese landen. Zij wordt ook wel de koningin onder de rivieren genoemd. Elke dag ziet ze er anders uit. Zijn de kleuren van de omgeving anders. Je kunt uren naar haar kijken. Je krijgt er steeds weer energie van.

ICPDR
Als je meer wilt weten over de bescherming van de Donau, dan is hier de link naar de Internationale Commissie. Deze Commissie organiseert ook de jaarlijkse dag van de Donau. In 2008 is die op 29 juni.

Dag van de Donau in Surduk op 29 juni 2008
In Rotterdam hebben we een voorstel geschreven voor het vieren van de internationale dag van de Donau, in Surduk.
Surduk aan de Donau en we hebben hier nog nooit de Dag van de Donau gevierd. Dat kan natuurlijk niet.

Logo Internationael Dag van de Donau  Bij de ICPDR, de internationale commissie voor de bescherming van de Donau in Wenen, hebben we informatie ingewonnen en de vraag gesteld of er financiën beschikbaar zijn voor het organiseren van de Dan Dunava.

Ons voorstel is in het Engels geschreven en later door een dorpsgenoot vertaald in het Servisch cyrillisch. Daarmee kunnen we communiceren met iedereen in Servië die betrokken is bij de organisatie van de Dag van de Donau.

Binnen korte tijd hebben we alle namen van de Servische contactpersonen. Via e-mails verspreiden we ons voorstel en stellen vragen.
Zo krijgen we in korte tijd alle informatie die we nodig hebben.

Basischool “Vera Mišcević” in Surduk; tegenover de kerk  Ons bezoek aan basisschool “Vera Mišcević” in Surduk werpt zijn vruchten af. De mevrouw directeur is heel enthousiast. De basisschool gaat de Dag van de Donau in Surduk organiseren! Voor het eerst. Een primeur en een pluim op de hoed van de basisschool.

Inmiddels hebben onze contacten er ook toe geleid dat er een brief van het Ministerie van Land-, Bosbouw en Waterbeheer bij ons thuis is binnen gekomen. Dit ministerie organiseert de Dag van de Donau in heel Servië. Ze vragen ons om een officieel verzoek tot subsidiering van de Dan Dunava in Surduk in te dienen.

De school heeft het subsidieverzoek opgesteld en wij hebben het als postduif en deelnemers aan de Lange Mars, de Grote Estafette, de Lange Klim bij het Ministerie afgeleverd. Zie ook ons bericht van 26 april 2008 De Grote Estafette.

De Dag van de Donau in Surduk op 29 juni 2008
1.  Schoonmaakactie van de oever van de Donau met 100 schoolkinderen
2. “Master of Art” competitie van kunstobjecten, gemaakt van afval dat de leerlingen langs de Donau vinden
3. Tentoonstelling van deze kunstwerken in Surduk
4. Première uitvoering van een speciaal Surduk-Donau lied door de leerlingen en hun schoolkoor aan de oever van de Donau
5. Gezellige muziek en lekker pizza’s met elkaar eten.

Op 17 mei maken de leerlingen hun tocht langs de oever van de Donau. Om afval te zoeken dat zij geschikt vinden om er kunstvoorwerpen mee te maken. Daar nemen we foto’s van en die sturen we naar de Master of Art-organisatie in Servië. De drie Servische winnaars doen mee aan de International Master of Art competitie van alle Donaulanden.

De wandeltocht van 17 mei eindigt met heerlijke pannenkoeken. Marijke en een paar buren bakken ze. Dat zijn er dus ongeveer 200!

Voorstel Dag van de Donau in Surduk [klik op de versie die je wilt zien; het zijn Word-documenten]
• In het Engels
• In het Servisch (latijn)
• In het Servisch (cyrillisch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*