Muzika

Terug naar Over ons

   Hoe kun je de mp3-muziek horen? Dat kan op twee manieren en je moet natuurlijk geluidboxen op je computer hebben aangesloten.

Methode 1   MUZIEK OPSLAAN
Klik rechts met je muis op de naam van de link. Op bijv. 01.mp3 Bata – Tatina Lepotica. Die staat hieronder. Dan krijg je een menu. Kies “Doel opslaan als”. Je ziet dan weer een menu. Kies daar de plaats waar je de muziek wilt opslaan. Maak bijvoorbeeld een map Muziek en sla het mp3-muziekbestand daar op. Je kunt het dan later, zo vaak als je wilt, afspelen op de muziek-speler van je computer, bijvoorbeeld MediaPlayer van Windows.

Methode 2   MUZIEK DIRECT BELUISTEREN
Klik links met je muis op de naam van de link. Op bijv. 01.mp3 Bata – Tatina Lepotica. Heb dan even geduld. De muziek wordt vanzelf opgehaald door je computer. Je ziet een blanke pagina. Dat duurt ongeveer 35-50 seconden. Dat hangt af van de snelheid van je computer. Als beloning voor het wachten, opent de muziek op een aparte pagina. Dat gaat helemaal automatisch. Je muziek wordt NIET op je computer opgeslagen. Als je vaak wilt luisteren, kies dan voor methode 1 MUZIEK OPSLAAN.

We hebben voor jullie songs op de website gezet. Ze zijn in het mp3-formaat. Van wie zijn we helemaal weg? Lees hieronder in het kort, maar zoek vooral zelf op internet voor veel meer.

Hoezo akkordeon niet populair? Dat is alleen maar in Holland het geval. Hoewel, sinds Rowen Heze weten we wel beter. Luister en geniet van de Balkan en omgeving.

* Radio-uitzendingen live via internet en op je computer te beluisteren:

Radio Beograd 1 – Radio Beograd 1  [dubbelklik op de link]
Radio Novi Sad 1- Radio Novi Sad 1 [dubbelklik op de link]

* mp3’s met prachtige Balkansongs:

01.mp3 Bata – Tatina Lepotica
02.mp3 Branko Mali – Francuska Balada
03.mp3 Zvonko Demirovic – Devla Devla
04.mp3 Lepa Lukic – Ovce Cuva Mara Kraj Morave
05.mp3 Nena Djurovic – Kralj Ponoci
06.mp3 Nena Djurovic – Ljubav Mi Srce Mori
07.mp3 Silvana Armenulic – Kad Ja Podjem niz Sokak
08.mp3 Zvonko Demirovic – Djelem Djelem
09.mp3 Zvonko Demirovic – Kali Muka
10.mp3 Romica Puceanu – Introjoi de Dimineata
11.mp3 NAKED – NOYZ – Mos’
12 Djurdjevdan.mp3

   Romica Puceanu is een Roemeense zangeres. Op internet zijn haar songs te vinden. Een fan heeft ze van haar LP’s gehaald en als mp3 op het internet gezet. Er zijn ook vele You Tube video-filmpjes met optredens op internet te vinden. November ’96 is ze overleden na een auto-ongeluk. In 2006 is een CD uitgekomen: Romica Puceanu & the Gore Brothers, Sounds From a Bygone Age, vol. 2. Zij wordt de Billy Holiday van het Oosten genoemd. Echt waar, ze heeft een heerlijke stem en je hebt het gevoel dat ze speciaal voor jou zingt. Karakter dus. Op de CD staan haar traditionele Roemeense songs, analoge opnamen uit de jaren ’70. Veel lyrische Roemeense muziek en zigeunermuziek door de lautari, de zigeuners van Roemenie. Waar overigens CD vol. 1 is, blijft een raadsel. Wie weet er meer van?

   Silvana Armenulic is jammer genoeg ook tijdens een auto-ongeluk omgekomen. In 1976. Geboren als Zilha Barjaktarevic in het huidige Bosnie en Herzegovina. Grote ster, grote folksong-zangeres. Kijk op internet bij You Tube. Prachtige video-filmpjes. Dat ze er nog zijn! Er zijn twee CD’s op de markt: Sacuvali smo od Zaborava vol. 1 en 2. Zeer de moeite waard.

   Zvonko Demirovic zingt veel Roma-nummers en ballads. CD’s: Natasja, Holivud, Meraklika. Op internet zijn You Tube-filmpjes te zien. Meestal gaat het om opnames tijdens bruiloften en partijen. Maar ook TV-opnames van zijn optredens zijn er te vinden.

   Nena Djurovic, Bata en Branko Mali zingen ook veel Roma-nummers. Het zijn moderne uitvoeringen, waar de spetters van af vliegen. Op zigeunersfeesten enorm populair. Veel echo, stevige beat, prachtige rauwe zigeunerstemmen en heerlijk dansen. Mooie ballades. Je hoeft er het Roemeens en het Servisch niet voor te begrijpen. Geniet ervan!

   Lepa Lukic zingt vooral over het landelijke leven, traditionals, over oude Servische gewoontes en over dorpen. Haar muziek is vooral interessant als je de taal verstaat.

2 Responses to Muzika

 1. Ruud schreef:

  Hoi El,

  Een van je tips heb ik uitgevoerd: de tien nummers zijn naar boven verplaatst. De andere tip voer ik maar niet uit. Ik ga over een tijdje nl. de muziekbestanden vervangen door andere. Nu kan ik ze gemakkelijk vinden. Ze staan bij elkaar. Bedankt he!

 2. Ellen schreef:

  Ha Rudi,

  dit is zo leuk die muziek!! Ik heb hem nu op de achtergrond spelen, omdat er een nieuw venster wordt geopend. Nu kun je gewoon lekker doorlezen op jullie weblog, en musica luisteren!
  Nog een tipje: kun je de muziek groeperen bij die mooi beschreven zangers en zangeressen? Zo kun je direct zien en luisteren wat ze gezongen hebben. En de overige links lekker boven de zangers, dan staan ze niet zo zielig onderaan.
  Ik vind dit zo ontzettend leuk aan het worden! Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*