Geografische ligging

Terug naar Servië & Surduk

Surduk ligt aan de Donau. Op de rechteroever. Tussen Belgrado en Novi Sad in. Zo’n beetje in het midden, op 50 km afstand van beide steden. Belgrado is de hoofdstad van Servië, Novi Sad is de tweede grote stad.


Het gebied heet de Vojvodina en staat vanouds bekend als de graanschuur van Europa. Het ligt in het Noorden van Servië en grenst aan Kroatië, Hongarije en Roemenië.

De Vojvodina bestaat uit drie gebieden: Bačka, Banat en Srem. Bačka in het Noorden tegen Hongarije aan, Banat in het Oosten tegen Roemenië aan. Srem ligt tussen Kroatië en Novi Sad in. Surduk ligt aan de rand van het gebied Srem. Het is een klein boerendorp met 860 huizen en een bevolking van ongeveer 1.603 mensen [uit: Dnevnik; 06.11.06]. Er zijn veel mensen uit Belgrado die een weekend-huis in Surduk hebben. Het aantal weekend-bewoners wordt geschat op 900 mensen.


Surduk, Belegiš, Novi Banovci, Stari Banovci, Banovci-Dunav, Nova Pazova en Stara Pazova vormen samen de gemeente Stara Pazova. In Stara Pazova zijn het gemeentehuis, het politiebureau en de Hitna Pomoć [Eerste Hulp bij Ongelukken].

Zelf kijken
Wil je zelf wat aan de gang met satellietbeelden? Dan kan je hier naar een satellietprogramma. Tik in het tekstveld: Surduk, Serbia. Je krijgt dan de atlas-beelden van Surduk. Op de “KAART” zie je niet zoveel, maar als je op de “SATELLIET” button klikt, krijg je fantastische beelden uit de ruimte. Je kunt in- en uitzoomen met het plusje en minnetje op de staande knop links.

4 Responses to Geografische ligging

 1. Marijke en Ruud schreef:

  Hallo Nena en Lex,

  Wat leuk dat jullie onze weblog hebben gevonden. Opwinding bij ons, want jullie zijn ook grote Surduk-fans. Lijkt me leuk een bericht te lezen en dan te ontdekken dat het ook over jullie gaat. Jullie waren veel te kort in Surduk, dus volgende keer maar wat langer, he?
  Op dit moment zijn we in Rotterdam. We weten nog niet wanneer we terug gaan. De groeten doen aan Bata en Mariana duurt dus nog even. Hou contact, vinden we leuk.
  Groetjes,
  Marijke en Ruud

 2. lex schreef:

  hallo ruud en marijke hoe is het in surduk,ik zag jullie log op internet en keek met volle verbazing toen ik een bekend verhaaltje zag van de slava van bata.(vissoep) afgelopen augustus we hebben mekaar toen ook nog ontmoet bij bata thuis.
  ik zag dat jullie met veel dingen druk zijn, je moet zomaar denken het houd je van de straat.doe de groeten aan bata en marian als jullie ze zien.
  groetjes uit heerenveen
  nena en lex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*