Over ons

Over ons
Wij zijn Marijke en Ruud. In Servië zeggen ze “Marija i Rudi” tegen ons. We zijn er trots op vader en moeder te zijn van twee schatten van dochters. We noemen hen op onze website meestal LLiA en LiM, want we hebben ook schatten van schoonzoons. Onze namen korten we af met MiR. En in het Servisch betekent dat Vrede. Mooi he?

We schrijven webverhaaltjes voor onze dierbaren in Holland.  Voor familie en vrienden. En voor mensen, die net als wij, meer willen weten over Servië. We schrijven vooral over ons dagelijks leven hier op het platteland, over onze contacten met Serviërs. En soms over nieuws dat we in Servische kranten lezen.

In Holland weten we maar weinig over Servië. Meestal is het niet veel goeds. Onbekend maakt onbemind. Ook daarom schrijven we. Omdat we onze lezers van de website willen laten meebeleven hoe het is om in dit deel van Europa te wonen. Met lief en leed van alledag. Met een kritische en vooral vragende houding.  Omdat we ons ambassadeurs van Servië voelen. Gewoon, omdat we van dit land zijn gaan houden.

Sammie en Api zijn onze honden. Sam is 13 jaar [2012]. Api, ons Servische zwervertje, is in mei 2010 aan komen lopen en gebleven. Toen was hij ongeveer 3 maanden.
Helaas is onze Servische hond Toni [a.k.a Tonietsj of Kengur] in juni 2009 op driejarige leeftijd overleden. Padde, onze lieve oude Hollandse kater van 18 jaar [2012], woont bij LL. Helaas, in november 2012 is ook hij gestorven.
Lees hier hoe onze relatie met Servië is begonnen.

Muzika
Als je benieuwd bent naar de muziek die wij elke dag op de Servische radio opzoeken, naar CD’s en meer, luister dan hier naar onze keus aan narodna en romska muzika [volksmuziek en muziek van de Roma]. Heb jezelf mooie muziek van Servië of omliggende landen? Laat het ons weten. Klik op het kopje Muzika.

Filmovi
Films die je gezien moet hebben om de Balkan en omgeving te beleven! We kennen er een paar met een Engelse of zelfs een Nederlandse ondertitel. Je vindt hier de filmtitels en ook de samenvatting. Heb jezelf aanraders? Laat het ons weten.

Knjige
We lezen boeken over de Balkan, we lezen over het oude Joegoslavië. De titels die voor jou interessant zijn, vind je hier. Met een samenvatting en met onze indrukken van het boek. Heb jezelf een boek over de Balkan of het oude Joegoslavië gelezen, laat het ons weten. Dan plaatsen we jouw recensie. Klik op het kopje Knjige.

30 Responses to Over ons

 1. Marko schreef:

  Beste Marijke en Ruud,

  ik woon in Belgrado, maar ik was nooit naar Surduk geweest. Ik ben van plan om een keer in Surduk te overnachten met mijn familie. Zijn er goede hotels of andere mogelijheden voor het overnachten in Surduk? Ik heb maar een gevonden (DunavskoGnezdo).

  groeten
  Marko

  • MiR za Marko schreef:

   Ha Marko,

   Inderdaad, Dunavsko Gnezdo is de enige mogelijkheid in Surduk. Het is een gezellig Donau Nest, met lieve attente eigenaren.

   Het bazen Horizont is van plan een hotelaccommodatie te bouwen, maar daar zijn ze nog niet aan begonnen. Wel leuk om naar toe te gaan, om te zwemmen of om gezellig iets te drinken. Met uitzicht over de Donau.

   Verder is er in de buurt van Surduk een nieuw hotel gebouwd, in Stari Banovci, ook aan de Donau. Dit is de link naar hun site: http://www.hotel-kondor.com/index.html

   Veel plezier in Surduk met je familie.

   MiR

  • peter schreef:

   hallo

   ik heb een vraag aan Marko woon je nog steets in belgrado ik ben nu 1 maand
   in belgrado en ben van plan om nog een paar maanden teblijven zal graag de taal willen leren omdat ik half servische en half nederlands ben mijn vraag is of je mij de taal zal kunnen leren in verblijf in novi belgrad blok 45 zou graag willen weten of je daar interesen in hebt tegen een vergoeding natuurlijk hier is mijn tel nummer in serbia [bekend bij de webmaster]

   met vriendelijke groet Peter R

   • MiR za Peter R schreef:

    Ha Peter,
    We hebben je volledige berichtje doorgestuurd naar Marko. Op onze website hebben we om privé-redenen je telefoonnummer achterwege gelaten, evenals je achternaam. Groeten van MiR

 2. Sabien schreef:

  Hoi Marijke en Ruud, gisteren via Ank de slofjes en heerlijke zeep gekregen. De slofjes passen prima en zijn in een kleur waar ik erg van houd, ook een leuk randje erlangs.
  Ik had in Harfsen een stukje van jullie zeep geprobeerd, wit met een chocoladebovenkant. Ook heerlijk. Ik meld me aan als klant.
  Ik zag dat jullie 21o hebben en zon. Wat fijn dat het weer lente wordt. Voor jullie weer een hoop werk aan de winkel, maar dat vind je waarschijnlijk ook precies goed.
  Erg bedankt voor jullie leuke cadeautjes, een goede tijd en liefs van,Sabien

 3. Hans Koning schreef:

  zdravo marija i rudi,
  het kan vreemd lopen in een toeristenleven. dat zagen jullie al aan de donau-avonturen van ellen en edwin. bij ons is het niet anders. nu is er geen sprake van een dronken kapitein maar van stakende vrachtwagenchauffeurs. met als gevolg dat in het hele land geen druppel benzine is te krijgen. gelukkig had ik net voor athene nog getankt, maar dat was al onvoldoende om thessaloniki te bereiken, laat staan de grens. we hebben dus onze reisplannen drastisch moeten herzien en zijn naar patra gereden (dat ging wel met mijn tankinhoud) en gaan morgen oop de boot naar italie. helaas kan ik micky dus niet jullie leuke huis en prachtige tuin met overweldigend panorama laten zien. dat vind ik erg jammer, maar we hadden geen keus. nogmaals dank voor jullie gastvrijheid en natuurlijk onze hartelijke groeten, ook aan ellen en edwin. micky en hans

 4. MiR za Hans K. schreef:

  @Hans
  Hoi Hans,
  Het is toeval dat we via Hongarije reizen. Kwam door een vriend die deze Hongaarse route altijd neemt. Dit traject bevalt ons goed. In vergelijking met jouw routeplanner is onze reis 200 km langer. Maar je hebt maar 1x een grens: Hongarije (einde EU)/Servië (bij het Servische Horgoš).

  Jouw Slovenië-route wordt door andere Servische-Nederlanders ook gereden, zonder problemen. Maar je hebt wel meer grensovergangen: Slovenië (einde EU)/Kroatië, Bosnië, Servië. Dus meer kans op (lange) wachttijden…

  Ons adres is “onbekend”. Vraag in Surduk maar naar “Marija i Rudi” bij de priester, father Sladjan; die woont tegenover de kerk en spreekt Engels. Of vraag naar “de Hollanders”= “Holandjani”. We geven via de mail ons Servische telefoonnummer aan je. Kunnen we je binnenloodsen.

  Iets meenemen uit Holland? Nou Hans, ouwe kaas, daar zijn we helemaal gek van. Of bladmuziek en tekst van “Als de Betuwe in bloei staat” of zo, van Sjef van Oekel. Die heb je nog van me……haha.

  Of Hollandse filterkoffie, Kanis & Van Gunnink. Of een pot Nescafé Gold. En 10 Hollandse haringen; maar laat die maar zitten, want dat wordt een rommeltje in je auto. Haha.
  Alvast goeie reis en we schrijven binnenkort naar je e-mail.
  Grote groet, ook aan ” Athene en omgeving”.
  MiR

 5. MiR za Eric schreef:

  Marija heeft de JAT in Belgrado aan de lijn gehad. Ze wisten niet waarom de vlucht is geannuleerd (nou breekt mijn klomp!).
  Er gaat vandaag een vlucht naar Frankfurt, rond 12 uur. En dan verder naar Amsterdam. Maar de JAT kon niet achterhalen of Peter aan boord van die vlucht zit.
  We zijn niet blij, maar hopen dat Peter iets heeft kunnen regelen. Wat vervelend dat hij telefonisch niet bereikbaar is. Hopelijk valt het voor hem mee.
  Groeten van MiR

 6. MiR za Eric schreef:

  @Eric Iburg
  Ha Eric,
  Jo belt net: de vlucht van Peter is geannuleerd!!! We zien dat nu inderdaad op de site van Schiphol staan. Wat een tegenvaller voor Peet. En we kunnen hem niet mobiel bereiken, dat ding werkt niet. We hopen dat hij ons belt. Ondertussen is Marija de JAT, de vliegmaatschappij in Belgrado, aan het bellen voor nadere informatie. Ik hoor net dat ze geen nadere info kunnen geven, omdat we Peet’s gegevens niet hebben (????!!!). Marija probeert het opnieuw, nu met het vluchtnummer van Peter (JU 262). Wat een gedonder voor hem. We duimen. Groeten van Rudi

 7. Eric Iburg schreef:

  Hallo MiR,

  Vandaag hoorde ik van Joke van Peter van het bestaan van jullie website. Ben gelijk gaan kijken. Leuk om nu iets van jullie zelf te lezen, ipv het te horen van de Bevaartjes.
  Straks ga ik naar Schiphol, P. ophalen.

  Groeten, Eric

 8. Hans schreef:

  dobar dan i zdravo MiR,

  dank maar weer voor de uitgebreide antwoorden op mijn vragen.
  als ik via een routeplanner naar surduk laat reizen gaat dat altijd (oa) door slovenië.
  raden jullie dat af of zijn er andere redenen dat jullie ervoor kiezen om door hongarije te reizen, want in afstand maakt het nauwelijks iets uit?
  verder zou het natuurlijk bijzonder handig zijn om jullie adres te ontvangen.
  of is het inderdaad het oranje huis in surduk?
  en ik vraag het nog maar een keer: is er nog iets dat ik voor jullie mee kan nemen uit nederland?
  ik hoor weer van jullie.

  puno pozdrava, takođe od micky,

  hans

 9. MiR za Hans K schreef:

  @hans koning
  Hoi Hans, bedankt voor je mailadres. En natuurlijk bedankt voor de groeten uit Athene! Over je reisvragen: als je via Oostenrijk (Wien) en Hongarije (Budapest) naar Servië reist, dan heb je in beide landen een vignet nodig. Kun je kopen aan de resp. grenzen [winkeltje of tankstation]. Oostenrijk: plak hem op je voorruit. Hongarije: is kassabon, bewaren!
  Voor Servië heb je geen vignet nodig. Je betaalt hier wel voor de tolwegen [de doorgaande route naar het zuiden]. Euro’s worden meestal [dus niet altijd] geaccepteerd. Ook bij tankstations. Ze gebruiken een dagkoerslijstje en een rekenmachientje (haha).

  Mooie plekken zijn er te over in Servië. Bijv. de Fruska Gora; uitgestrekt natuurgebied in het noorden van Servië; dat is vlakbij ons. Bergen, stilte en prachtige kloosters zijn daar. Ik geloof zelfs meer dan 20.
  Naar het oosten [langs de Donau, richting Roemenië]: Đerdap, ook een natuurgebied. Met Romeinse overblijfselen, en de hydrocentrales. Met steden als Golubac en Kladovo en natuurlijk de Iron Gate, een indrukwekkende versmalling in het gebergte waar de Donau doorheen gaat.
  Verder vlak bij ons [30 km]: Obedska Bara, een UNESCO moerasgebied met vele vogelsoorten. Roeibootje huren in Obrež. Andere plaats daar is Kupinovo.

  Er is een Engelstalig gids: Serbia in Your Hands. Even zoeken op internet. Of misschien heeft de ANWB hem [heeft ook vignet voor Oostenrijk, ik dacht niet voor Hongarije].
  In je auto pitten op een [Oostenrijks, Servisch]parkeerterrein kan, maar zoek ze waar ook vrachtauto’s parkeren, bij benzinepompen. Die chauffeurs hebben ervaring. We hebben geen ervaring met overnachten in auto in Hongarije.
  Tot zover, Hans. We houden kontakt. Groetjes en sve najbolje, het allerbeste. MiR

 10. hans koning schreef:

  hierbij mijn mail-adres.

  groetjes,

  hans

 11. hans koning schreef:

  hoi marijke, hoi ruud,

  wat geweldig dat mijn bedje nu al klaar staat.
  jammer dat ik nog ruim acht weken moet wachten voor ik erop kan rusten.
  maar ik verheug me er nu al op.
  dank voor de supersnelle en sympathieke reactie.
  ik heb jullie groeten overgebracht aan micky en zij laat jullie ook groeten.

  uiteraard heb ik ook wel wat vragen over die reis.
  bijvoorbeeld: kun je overal met euro’s terecht (tolwegen, tankstations etc.)?
  heb je visa nodig voor die regio en/of een reisvignet?
  zijn er nog reisadviezen?
  wat zijn mooie plaatsen of gebieden om doorheen te reizen of te bezichtigen in servië?
  en, niet onbelangrijk, is er nog iets wat ik voor jullie mee kan nemen?

  groetjes,

  hans

 12. MiR za Hans schreef:

  @hans koning
  Ha Hans/Zdravo Hans! Kakvo iznenađenje! Wat een verrassing! En wat een toeval: onlangs zat ik nog aan je te denken … Vibraties vanaf de Balkan?
  En daarom: je bedje is nu al in orde gemaakt. Haha. Dus reis maar af. De dag van aankomst let niet nauw. Altijd welkom. Grote opwinding hier! Groeten aan een ieder, puno pozdrava od MiR-a

 13. hans koning schreef:

  hallo marijke, hallo ruud,
  (of ‘здраво marija i rudi’)

  erg leuke site, mijn complimenten.
  het toeval wil dat ik eind juli naar griekenland rij via de balkan.
  dat komt omdat micky in athene zit, werkzaam voor artsen zonder grenzen, en per 1 augustus klaar ik met dat projekt.
  ik ga haar ophalen met de auto zodat we ook nog een leuke terugreis (en ik ook de heenreis) hebben en we alle spulletjes die ze daar verzameld heeft niet hoeven achter te laten.
  en ik zag dat surduk op de route ligt.
  is het mogelijk voor mij om jullie onderkomen als pleisterplaats te gebruiken?
  ik zou arriveren op zondag 25 juli en de volgende ochtend weer verder reizen.
  mij zou het in ieder geval erg leuk lijken om jullie weer eens te zien en ook om jullie nieuwe woonplek te bewonderen.
  laat maar horen of het jullie wat lijkt en ook of jullie op dat moment tijd en ruimte hebben.

  groetjes,

  hans koning

 14. MiR za Henk Peters schreef:

  @Henk Peters
  Dobar dan Henk Peters,

  Overnachten in Servië bij een pompstation is prima te doen. De voorzorgen die je normaal gesproken als reiziger neemt, gelden natuurlijk ook voor Servië. We hebben uw vraag ook aan Servische buren voorgelegd. Geen probleem, is hun antwoord.

  Moderne, goed verzorgde tankstations zijn die van OMV. Je vindt ze ook langs de snelwegen. Hier is een link met adressen, dan kunt u die uitpluizen op een wegenkaart. Magistralni en Autoput zijn de aanduidingen voor hoofd- en snelwegen. Alvast een fijne reis toegewenst. MiR

  http://www.retailserbia.com/20080605162/benzinske-pumpe/omv-benzinske-stanice-srbija.html

 15. Henk Peters schreef:

  Goedendag,

  Ik ga deze zomer naar Bulgarije met auto en caravan.
  Ik neem de route door Servië.
  Normaal als ik onderweg ben naar een vakantiebestemming overnacht ik bij een groot tankstation langs de autobaan.
  Is dit in Servië ook geen probleem?
  Sommige mensen zeggen van niet, andere raden het af.
  Wat is u mening?

  m.v.g.
  Henk Peters

  • elly M. schreef:

   Hallo MIR, Ik lees hier van Henk Peters. Er is sinds vorig jaar een prima camping in Sremska Mitrovica. Camping Zasavica. Prima sanitair en de eigenaar spreekt goed Engels. Op het ogenblik zijn we er zelf. Misschien een tip voor mensen die door Servië naar Griekenland of Bulgarije reizen? Groetjes Elly

 16. MiR za Remco schreef:

  Ha Remco, kijk op onze site onder Srbija i Surduk/Reizen naar Servië. Daar vind je “Je verstaanbaar maken in Servie”. Met een verwijzing naar een internetsite waar je Servisch kunt leren (serbianschool).

  Er is een goed Servisch lesboek voor buitenlanders. Dat heet “Reč po Reč”.
  Het wordt gebruikt door het Servische lespunt in Rotterdam (wwww.skc-rotterdam.nl) We weten niet of je daar in de buurt woont, maar daar wordt op zaterdagen les gegeven. En heel goed. Wij zijn daar op school geweest. Op die site staat een e-mailadres om contact te leggen. Aarzel niet om dat te doen. En natuurlijk mag je zeggen dat je ons hebt geschreven.
  Veel geluk in de liefde en met het leren van die interessante, maar moeilijke taal. Marija i Rudi

 17. remco schreef:

  Dobro vece

  Beste ik heb een vraag ik wil erg graag zo snel mogelijk srpski leren aangezien mijn vriendin servisch is na lange tijd zoeken op het net kwam ik bij jullie site hopelijk kunt u mij verder helpen.

  Ik kan al aardig wat verstaan en de basis dingen spreken/schrijven lukt me ook wel maar als verrassing wil ik graag lessen volgen om nog sneller de taal onder de knie te krijgen maar weet niet waar meschien heeft u wat tips ik wacht u reactie af pozdrav

 18. MiR za Joanna schreef:

  Beste Joanna,
  Jullie bericht doet ons goed! Vaak vragen mensen uit NL of het gevaarlijk is in Servie. Dat beeld is blijkbaar blijven hangen. Jullie ervaring bewijst het tegendeel.En wij voelen ons er ook veilig.
  Groetjes,
  MiR

 19. Joanna schreef:

  Beste Marijke en Ruud,

  Leuk om te horen dat er nog Nederlanders zijn die positief over Servie denken/schrijven. Wij rijden (auto + caravan) sinds 2004 weer door Servie naar Griekenland zonder problemen.
  mvg
  Joan

 20. mama spoel schreef:

  lieve Ruud en Marijke,
  De foto’s waren duidelijk en leuk!
  Waren de bitterballen lekker? want oma wil er ook wel een paar! We hebben de foto’s hier in Schoonoord bekeken. De piano heeft een goede plek in het huis gekregen! Ben je al in Servië? En hoe was de reis dan verlopen?
  Wanneer kom je weer in Rotterdam?
  Geef me daar maar bericht van. Met je moeder gaat het goed. Nu zijn Anne, Dita, Fred en Puk hier.
  verder heb ik niks meer te vertellen. Oh ja, Ik vond het erg leuk op je verjaardag, ook om naast Ank te zitten!
  Heb je je whisky al op?! Was ie lekker?
  Dit bericht is getypt door Anne maar ingesproken door oma.
  Dag Ruud en Marijke, veel liefs van je moeder.

 21. Rudi schreef:

  Rade,

  We found out that you can read our website in English. Google translates it for you. It is a very funny kind of English, but in general you can understand what it is about.
  The Google-adress:
  http://translate.google.com/translate_t

  You have to fill in on the left side “Een website vertalen”:
  http://www.groetenuitsurduk.nl

  On the right side you choose “Vertaal”: Nederlands naar Engels.
  Have fun with funny English.

 22. Rudi schreef:

  Rade,

  We work in the garden for our food. That takes a lot of our time. We make music and write music for pleasure, do paintings and make icons.
  Surduk has the Danube and that is a great river. It gives energy to live here. How did we come to this village? We have friends in Serbia and in Surduk. That’s the way it happend. Srdacan podrav.

 23. rade schreef:

  what is your everyday life like in that willage? I mean, what are you doing there? Why is your life so interesting in Surduk? How did you get there? Bye!

 24. Marijke en Ruud schreef:

  Hello Rade,

  Unfortunately it is not possible to read our site in English. We even get questions why we don’t write it in Serbian.
  Srdacan pozdrav.

 25. Rade schreef:

  Hello!

  Please tell me, how can I read
  these site in english?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*