Reizen naar Servië

Terug naar Servië & Surduk

Reizen naar Servië kan op verschillende manieren. Het vliegtuig brengt je snel, maar wat dacht je van een Donaureis per partyboot? Dat is nog eens een ontspannen manier. Ook per trein is het goed mogelijk, maar dat is nog niet uitgeprobeerd. Je kunt ook gewoon met de auto. Een live verslag van een reis per auto vindt je hieronder bij het reisverslag van Peter en Joke.

De reis naar Surduk
   De route naar Surduk, precies tussen Novi Sad en Belgrado in,  is goed te doen met de auto. Je kunt tussenstops maken in Duitsland, Oostenrijk of Hongarije. De snelste reis duurt ongeveer 18 uur. Zonder tussenstops en met twee frisse chauffeurs.
Wij reizen ongeveer 24-27 uur, met pauzes om de 2,5 uur en een tukje op een parkeerplaats van zo’n 4-5 uur. De afstand Rotterdam-Wurzburg-Passau-Wenen-Boedapest-Horgos-Surduk is 1.850 km.

Er is nog een route, namelijk via Kroatië en Bosnië naar Servië.Dan reis je 1.650 km, maar je moet langs meer douanecontroles. We horen van reizigers dat deze route prima te doen is [info uit 2010].

   Ook het vliegtuig is een optie. Een retourticket kost al snel 300 euro of meer, maar dat ben je ook kwijt aan benzine als je met de auto gaat.
De JAT gaat rechtstreeks van Amsterdam naar Belgrado en terug. Deze reis duurt 2,5 uur. Informeer goed of hij rechtstreeks gaat. Er is ook een vlucht met een tussenstop in Brussel. De prijs is echter hetzelfde en de vlucht duurt langer.
Je kunt met andere maatschappijen vanuit Amsterdam via Wenen of Zürich of Bern of Milaan of München naar Belgrado vliegen. Dan moet je dus overstappen. Of met een low-cost vlucht naar Boedapest en dan met de bus of de trein naar Belgrado.

Sinds 2010 vliegt WizzAir [een Hongaarse maatschappij] rechtstreeks tussen Eindhoven en Belgrado. De prijzen zijn heel redelijk en de vliegreis duurt 2,5 uur. Wij vliegen er van tijd tot tijd ook mee.

Er vertrekt ook een touringcar vanuit Rotterdam. Milan Tours rijdt rechtstreeks naar Belgrado en terug. Reisduur rond de 24 uur. Neem drinken en eten mee en vooral iets zoutigs, zoals zakjes soep. Warm water is aan boord. Een ticket kost rond de 125 euro per persoon, enkele reis [info uit 2007]. En de reis is gezellig.

   Je kunt een langere reis maken met zo’n prachtig partyship. Er zijn vele rederijen die op de Donau varen, richting Zwarte Zee. Die indrukwekkende schepen zien we vaak in Surduk voorbij komen. Stops in Novi Sad en Belgrado. We halen je natuurlijk op.

   Niet in de laatste plaats kun je per fiets naar Surduk. Servië is onderdeel van de Europese fietsroute Euro Velo 6. Die loopt van de Atlantic in Frankrijk via Surduk tot aan de Zwarte Zee! Er staan nu prachtige blauwe fietsbordjes langs de weg. Sinds 2007. Op de Donau-site vind je meer informatie over fietsen in dit deel van Europa. Op die Donau-site staat ook een hele mooie brochure met fietstochten in Servië, adressen waar je kunt overnachten en festiviteiten in Servië.Er is een overzicht van de rederijen die op de Donau varen en er zijn wandeltochten te vinden. Heel erg de moeite waard om eens door te lezen.

En …sinds 2007 heeft Surduk bed & breakfast logies! “Dunavsko Gnezdo”. Het Donau-nest. We hebben van gasten gehoord dat het daar goed toeven is. Helemaal in plattelandstijl. En het echtpaar Aleksandar en Dragana zorgt heel goed voor je.

Op internet zijn twee sfeervolle filmpjes te vinden over hen en hun Donau Nest. In het Servisch, maar ook al versta je het niet, je geniet van prachtige beelden van de omgeving van Surduk!
Klik op Dunavsko Gnezdo u emisiji “Slike Života” [uit 2009]

4 Responses to Reizen naar Servië

 1. Bart van der Tang schreef:

  Met belangstelling lees ik deze website.
  Ik zie dat dit hoofdstuk inmiddels wel een update kan gebruiken.

  Het is nu, sinds voorjaar 2017, ook mogelijk om met Transavia 3x/week rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Belgrado te vliegen. En komend voorjaar (2018) wordt dat 6x/week.
  En dat naast de dagelijkse vluchten van Air Serbia

  Bij tijdig boeken is een retourtje vanaf EUR 100 – 125 pp mogelijk,

 2. MiR za Kees schreef:

  Hoi Kees,
  1. En wij maar denken dat de zomertijd in onze website automatisch wordt aangepast. Behalve natuurlijk de klokken hier in huis.
  Na enig zoeken “in de boezem” van onze website, is het gelukt om weer in de pas te lopen met de zomer. Hvala!
  2. Je informatie over germanwings.com is heel interessant voor mensen die naar Belgrado willen vliegen. Sinds februari 2010 is het luchtruim in Servië geliberaliseerd. Er zijn steeds meer vliegmaatschappijen in Servië geïnteresseerd. Goeie zaak. We zullen de site updaten met jouw informatie.

  Grote Zomer Groet,

  van MiR

 3. Kees schreef:

  Beste Ruud en Marijke,
  Ik zie nu dat op jullie site de zomertijd nog niet is aangepast.

 4. Kees schreef:

  Voor wat het vliegen: Wij hebben ontdekt dat je heel wat goedkoper kan vliegen via Germanwings. De naam zegt het al een Duitse maatschappij.
  Als je tijdig boekt kun je vanaf € 120,00 heen en terug vliegen naar Belgrado.
  Een klein nadeel is dat je waarschijnlijk alleen in Duitsland “op moet stappen” .
  Wij wonen(nog)dicht bij de grens met Duitsland en zijn een aantal keren vertrokken vanaf Keulen (rechtstreekse vlucht).
  Germanwings vliegt vanaf een groot aantal Europese vliegvelden, maar niet vanaf alle is een vlucht naar Belgrado te boeken.
  Meer informatie is te vinden op http://www.germanwings.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*