Ik wil Fruit!

Tussen 5 en 8 november ontbijten leerlingen van ongeveer 2.000 Nederlandse basisscholen op school. Dat zal me een feestelijk kippenhok zijn zeg, want er kauwen op die dagen zo’n 400.000 kindertjes hun ontbijt weg. Maar er is ook kabaal, omdat er twijfels zijn. Is dit schoolontbijt eigenlijk wel gezond? En waarom zien we geen appels, peren en lekkere druiven bij het Schoolontbijt?
Dan weten Servische leerlingen van de basisschool wel beter …

Is dit schoolontbijt eigenlijk wel gezond?
Foodwatch, eigenlijk een Hollandse voedselwaakhond zegt: ‘Nee (…) de basisscholieren krijgen brood met margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pakje. Groente en fruit ontbreken.
De inhoud van deze ontbijtpakketten wordt namelijk samengesteld door de sponsorende voedselbedrijven. Niet ‘gezond ontbijten’ is het credo, maar ‘wie betaalt, bepaalt’. Voedselwaakhond voert nu actie voor een gezonder Schoolontbijt.

Het Nationaal Schoolontbijt, eigenlijk het Voorlichtingsburo Brood, zegt: ‘Ja gezond en (…): groente en fruit in het pakket is zeker een wens voor de toekomst.’

We lezen in de krant dat het Nationaal Schoolontbijt al voor de 11e (!) keer wordt georganiseerd. Tja, als je dan nog geen kans ziet om fruit bij het Schoolontbijt te organiseren. Dan vind je dat als organisatie niet echt nodig, denken we dan.

Dan weten Servische leerlingetjes van de ‘osnovna škola’ wel beter. Neem nou ‘Bukvar za prvi razred osnovne škole (1999)’. Een lesboekje voor leerlingetjes van de 1e klas van de Servische basisschool. Daarin ontdekken Marija i Rudi, tijdens hun bijspijkeren van het Cyrillische schrift, een leuk plaatje. ‘Selo’ ofwel dorp heet het. Met een rijmpje.

Neka priča šta ko hoće
Najbolje je jesti voće
Uit: Bukvar za prvi razred osnovne škole (1999)

Vrij gerijmd:
Laat maar kletsen, maakt niet uit
Het belangrijkste is dat je eet, fruit

En daaronder een paar plaatjes van fruit. Van links naar rechts: appel, peer, pruim, kweepeer en druiven.
Dus wel even opletten Nationaal Schoolontbijt. Ik wil onbespoten fruit!

Dit bericht is geplaatst in Holland, Surduk, Voedsel. Bookmark de permalink.

1 Response to Ik wil Fruit!

  1. Michel schreef:

    Leuk om het zo te leren, ik had ook zo’n schoolboek 🙂
    En typisch, dat schoolontbijt, “vroeger” werd fruit juist wel gepromoot op school, en kreeg ik het elke dag mee in mijn lunchtrommeltje..

Reacties zijn gesloten.