Patok

Vandaag de tweede ketel wilde perziken gestookt. Vinogradarske breskve. Die groeien in de tuin. Waarschijnlijk volgend jaar een grotere opbrengst dan nu. Want dan zijn de jonge boompjes drie jaar. En vanaf dat jaar gaan ze vruchten dragen.
Maar wat staat er nou op het etiket van die plastic ballon?

De eerste halve liter alcohol die uit de ketel komt, bewaren we in een plastic ballon. Dat is niet om te drinken. Dat heet hier ‘patok’.

MiR stopt met stoken door op de geur van het stooksel te letten, op de helderheid ervan en de smaak. We gebruiken ook de alcoholmeter. Beneden een bepaald percentage alcohol stoken we niet verder.

Als we besluiten te stoppen, dan vangen we het alcoholmengsel dat nog steeds uit de ketel komt op in een emmer. En dat gaat ook in de ‘patok’-ballonnen. Dan hebben we dus ‘patok’ van in dit geval ‘breskve’ ofwel perziken.

Bij een volgende perziken-stook voeg je deze ‘patok’ toe aan de inhoud van de stookketel. In dit geval perzikenprut. ‘Trop’ heet dat in het Servisch. Want je kunt uit die ‘patok’ opnieuw goeie alcohol stoken.
Maar als je geen perzikenprut meer hebt, dan bewaar je de ‘patok’-ballonnen tot volgend jaar. Als er weer perziken worden gestookt.

Patok uit 1913????

Patok uit 1913????

Op de ballonnen schrijven we wat voor soort ‘patok’ het is en uit welk jaar. Ook vandaag doet Marija dat.

Maar dan blijken we opeens heel erg oude ‘patok’ in huis te hebben. We moeten er vreselijk om lachen. Wat nogal makkelijk gaat, want de stook van vandaag is nog lekkerder dan die van gisteren.

Dit bericht is geplaatst in Stoken. Bookmark de permalink.