Pruimpjes stoken

Weken geleden vielen de eerste pruimen uit onze bomen. En het zijn er dit jaar heel veel. Veel meer dan anders. Moedertje Natuur is daarin soms heel onvoorspelbaar.
Toen we vanuit Rotterdam vertrokken, vroegen we ons af of we op tijd zouden zijn om de pruimen te rapen.
Gelukkig, dat is helemaal gelukt. Er is niets verloren gegaan. Alles staat lekker te gisten in tonnen

Gisteren is de stookketel met de koeler op zijn plaats gezet. En vandaag gaan we er tegen aan. We stoken onze pruimen. Het is een vroege soort, afkomstig uit het gebied Slavonija. Dat ligt nu in het oosten van Kroatië. Tegen de Servische grens aan.

Marija heeft inmiddels veel ervaring met het opzetten van een constant houtvuurtje onder de stookketel

Marija heeft inmiddels veel ervaring met het opzetten van een constant houtvuurtje onder de stookketel; Rudi met het aflezen van het alcohol% en met het keuren van gedestilleerd

Omdat het een vroegbloeier is, zijn deze pruimpjes eerder rijp dan de ‘op tijd bloeiers’ of de laatbloeiende pruimen. Er zijn, voor zover bekend, geen mensen in de buurt die ook vroegrijpe pruimen hebben. Dat betekent dat bij ons als eerste rook uit de schoorsteen van de stookketel komt.

We hebben geen ‘patok’ van pruimen van vorig jaar. Omdat Moedertje natuur toen had besloten dat er geen pruimen zouden bloeien, konden we geen pruimen stoken.

Wat ‘patok’ is? Dat is de eerste halve of hele liter alcohol uit de ‘lula’ (het pijpje onderaan de koeler). Dat is, zeg maar, slechte alcohol en die zetten we apart. Die kun je als starter gebruiken bij een tweede stook van pruimen.
Daardoor wordt het beginpercentage alcohol veel hoger dan zonder ‘patok’. En krijg je meer liters uit je stook.

In dit mooie karafje vangen we pittige pruimensap van 49% op. Klaar om te proeven. Serieuze waarschuwing: maximaal 3 glaasjes van proeven, want anders sta je gelijk op je kop. De alcohol moet namelijk nog een beetje ‘uitdampen’

Vandaag gaat het voorspoedig. Het is heerlijk weer, met een lekker zonnetje. Na een uurtje sijpelt de alcohol uit het pijpje. We zitten op 58% alcohol, als beginnetje. Niet slecht. Langzaam zakt het alcoholpercentage, met elke liter ‘sjlivo’.

Als de alcoholmeter 49% aangeeft, vangen we een half litertje op in een karafje. We gaan proeven!
Zooooooooooooooooo! Die is lekker! Echt waar, wat een fantastisch frisse smaak.

Toch maar even een bakkie koffie zetten, want we voelen ‘de pittige pruimensap’  een beetje naar ons hoofd stijgen.

Onze ‘sjlivovica 2013’ is prva liga!

Dit bericht is geplaatst in Stoken, Surduk. Bookmark de permalink.

5 Responses to Pruimpjes stoken

  1. pim schreef:

    Ho effe,

    d’r worden pruimen geoogst en het volgende moment wordt er gestookt.
    Da’s of een mirakel, of wat er tussen zit is “vergeten” door overmatig alcoholisch genoegen.
    Hoe gaat het gistingsproces, en lukt dat ook met appelen bijv.
    Trouwens, benieuwd hoe de stokerij er uit ziet.
    Koperen ketel of rvs, enkelvoudig met koelspiraal + lula in koelvat, of complexer systeem ?
    Hier is het vooral rakija van opnieuw gegiste restanten van druiven->wijn makerij.
    Vat van koper, houtvuur eronder, watervat met koelspiraal en uiteraard een lula.
    En dan maar stoken, urenlang, litertje na litertje.
    Puur niet echt te drinken (vind ik), maar ideale basis voor diverse traditionele drankjes (orahovic, travarica enz.), maar ik, eigenwijs hollands geval, maak er fántástische limoncello van, en binnenkort een drankje van citroengras en gember (komt op m’n blog te staan).
    Nazdravje, Pim.

  2. Paul en Elly Marinus schreef:

    We komen wel een flesje halen! haha
    Groetjes

    • MiR za Elly i Paul schreef:

      Van harte welkom, hoor! De stook van pruimen dit jaar is ook al zoooooooooo lekker.

  3. Nadin schreef:

    Wauw goed gedaan MiR 😀

    • MiR za Nadin schreef:

      Dank je wel! We hebben 3x pruimen gestookt, lekker ontspannen. Niet alles in 1x, maar op de dagen dat we er zin in hebben. En dat het natuurlijk mooi weer is. En niet te vergeten, dat de wind niet de garage inblaast. Want dan moeten we ventilatoren plaatsen om de rook van de stookketel naar buiten te blazen 🙂

Reacties zijn gesloten.