Haring of Haringa

Voor de Serviërs
Elk jaar vanaf mei/juni kun je in Holland haring kopen. Verse vis die in de Noordzee en omstreken wordt gevangen. De haringen gaan aan boord van het schip in tonnen. Hollanders noemen een ton een ‘vaatje’. En er gaat pekel over de vis. Dat is zout. Een haring is dus een rauwe, gezouten zeevis.
Ofwel ‘Hollandse Nieuwe’

Al die tonnetjes worden aan land gebracht en te koop aangeboden op een veiling. De kopers zijn vishandelaren. Zij verkopen de haringen verder of ze staan zelf met een vrolijke haringkar langs de kant van de weg of op pleinen. Het ziet er altijd feestelijk uit met al die haringkarren.
Maar hoe eet je nou zo’n ‘haringa’?

Bij de viskar koop je een haring. Die wordt ter plekke schoongemaakt. Dat wil zeggen dat de kop en de ingewanden met een mesje worden verwijderd. Het zogenoemde ‘haring kaken’. Die schoonmaak-conserveringsmethode is al zo’n 700 jaar oud.
Op verzoek krijg je er gesneden uitjes bij. De haring kan tussen een lang wit broodje worden gelegd. En dan eet je je broodje zoals je dat gewend bent. Met je handen, zonder bestek.

Dochterlief laat zien hoe het moet: zo dus!!!

Dochterlief laat zien hoe het moet: zo dus!!! © Visvriendin

Maar de populairste manier is de haring bij zijn staart te pakken. Hem dan door de gesneden uitjes te halen, waardoor de uitjes aan de vette haring blijven kleven.

En dan laat je de haring in je mond zakken en eet hem stukje voor stukje op. Tot aan het staartvinnetje. Dat gooi je weg.

Je hebt dan wel een paar vingers die urenlang naar de uien ruiken. Maar een goeie haringverkoper heeft een kommetje met citroensap staan. Als je daar je vingers in wast, dan stinken ze een stuk minder.

Het allerlekkerst is haring eten met een heerlijke Hollandse jenever erbij.
Of wodka.
Sterke drank verkopen ze niet bij de viskar.
Dat los je op door per keer tien haringen te kopen, met uitjes. Heel snel naar huis te fietsen en de fles jenever of wodka op tafel te zetten. En dan wordt het heel gezellig!

Naschrift
We weten helaas niet hoe haring smaakt met een rakija erbij.
Ons voorraadje rakija haalt meestal de Kerst niet. Laat staan mei/juni.
Weet iemand of je in Holland ‘Zuta Osa’ kunt kopen? Dat zouden we graag willen weten.

Dit bericht is geplaatst in Holland, Vissen. Bookmark de permalink.

2 Responses to Haring of Haringa

 1. MiR za Balkanakis schreef:

  Dank je wel Balkanakis voor deze gouden tip over Žuta Osa rakija in Amsterdam-Oost.
  Wij hebben internet afgezocht, maar zonder succes. Nu hebben we een adres als we in Holland zijn. Nogmaals bedankt!
  Groeten van MiR

 2. Balkanakis schreef:

  Meneer en mevrouw Lukic hebben Zuta Osa op voorraad in hun balkanstore in Amsterdam oost, en dat nog vrij goedkoop ook (en met bonnetje).
  http://www.companylukic.com/

  Vrienden van mij die hun site bezocht hadden waren ook benieuwd hoe de Kutjevo witte wijn smaakt, ons vermoeden is dat ook deze het best geserveerd kan worden bij vis 🙂

Reacties zijn gesloten.