Operatie Buitentafel

De houten buitentafel valt een beetje uit elkaar. Sommige balken zijn zó verrot dat je er gemakkelijk stukken uit breekt. Als je even niets te doen hebt, dan duw je een beetje met je vinger. En hups, daar valt weer een stukje hout op het beton. Het leuke is dat het leuk is om te doen, dat peuren met je vinger.
Maar toch: Tijd voor Operatie Buitentafel.

De verrotte balk is uit de tafel gehaald. Mieren rennen driftig heen en weer. Ze slepen flinke eieren mee. Mieren hebben nesten in onze tafel gemaakt. Die moeten dus verhuizen

De buitentafel en de banken zijn van de balken van ons dak gemaakt. Dat is indertijd vervangen en de balken werden voorbestemd om er buitenmeubels van te maken. Dat fantastische idee was toen afkomstig van onze vrienden RaVec. En de timmerman Branko heeft er iets moois van gemaakt.

Maar nu vallen er gaten in het prachtige eikenhout. Op zich niet zo erg, want op een gat kun je nog best zitten. Maar een splinter in je bil, dat is andere koek.

Marija zet haar tanden erin: operatie Herstel Buitentafel

Van de opzichter van een bouwplaats verderop krijgen we een paar stevige balken. Van het soort lawaaibomenhout. Gratis. Hij heeft er veel meer in de aanbieding, maar we doen bescheiden. Met twee of drie gaat het wel lukken.

Rudi doet het voorwerk. Op maat zagen, vlakschuren, politoeren en voorlakken. We besluiten de buitentafel gedeeltelijk te herstellen en hem pas volgend jaar volledig te restaureren. Het is immers snikheet weer. En we zijn geen ‘gekke Henkie’. En voor een algeheel herstel is eikenhout nodig. Om dat te gaan zoeken, daar hebben we helemaal geen zin in. Dus doen we het met het materiaal dat op onze weg komt.

Marija ‘speelt tafelvoetbal’. Met de metalen staven met schroefdraad. Navonja šipka op z’n Servisch. Die zijn dwars door zes balken geboord. En zo houden ze de balken van het tafelblad bij elkaar

En nu is de tafel klaar. De balk ligt er netjes in. Ietsje hoger dan de balken ernaast. We laten het zo, want volgend jaar gaan die andere balken er toch uit.
De nieuwe balk is zo’n beetje ons enige rechte deel van de tafel! En dat deel koesteren we. Niet meer zoeken naar een plekje waar je een open fles wijn zonder gevaar kunt neerzetten.

Weten jullie wat het leuke is? Dat de telefoon een dag later gaat. Na vijf jaar hem niet meer te hebben gezien, is Branko aan de lijn. De timmerman. Of hij zo eventjes langs kan komen. Een bakkie doen.
Hij is inmiddels manager van een schietterrein met schietclub in Novi Slankamen.
En hij kijkt goedkeurend naar de tafel en de bank.
Operatie Buitentafel geslaagd!

Dit bericht is geplaatst in Klussen, Surduk. Bookmark de permalink.