Đurđevdan

Vandaag 6 mei viert men overal op de Balkan Đurđevdan. Sint Joris Dag. Slava dus. Het halve dorp heeft zo’n beetje deze familiebeschermheilige, dus is het ongetwijfeld heel druk in de kerk van Surduk. Marija gaat ook.

Maar er is meer. Vandaag gaan de Serviërs ook naar de stembus. Voor drie verkiezingen tegelijk. Die voor de president van de republiek, voor het parlement en voor het gemeentebestuur. Als we ons niet vergissen kiezen ze -indirect- ook de burgemeester.

We hebben eerder een weblogje geschreven over de betekenis van Đurđevdan. Als je er over wilt lezen, klik dan op Sint Joris. Daar vind je ook een afbeelding van een icoon van hem met de draak.

Djurdjevdan - Ederlezi -klik erop voor een vergroting

Voor de muziekliefhebbers hebben we de muzieknoten van het prachtige lied ‘Ederlezi’. Zo noemen de Roma het begin van de Lente, die ook altijd op 6 mei valt.
Dus grijp je accordeon of je keyboard en studeren maar. Als je geen noten kunt lezen, dan helpt de Macedonische zangeres Cvetanka Laskova je met de melodie. Klik op Đurđevdan-1987 en geniet. Klik voor tekst op WikiPedia.
In de film ‘Time of the Gypsies-1988’/Dom za Vesanje komt dit lied ook voor. Met prachtig camerawerk.

Verkiezingspamflet uit de stad Stara Pazova - het bestuurscentrum van o.a. Surduk

We krijgen een verkiezingspamflet. En we zijn het helemaal met de inhoud eens. Want wat te denken van 1200 euro voor elk pasgeboren kind? Of minimaal 120 euro per maand als je zwanger bent en niet kunt werken? Of gratis medicijnen, gratis reizen met de bus, gratis zomervakantie voor elke leerling en gratis standplaatsen op markten? En als je gezinshulp nodig hebt, dan word je 3.000-7.000 euro in het vooruitzicht gesteld.

En wij maar keihard bezuinigen in Holland! Hoe doen ze dat toch in Servië, al deze verkiezingsbeloften? Met slim investeren in je economie, met keihard EU-bezuinigen?

O ja, het allergrootste zonne-energiecentrum wordt in Pirot gebouwd, zuid-oost Servië. De eerste paal gaat in 2013 de grond in. Daar kunnen wij in Holland nog wat van leren.
 

nb.
David Jan Godfroid [NOS-correspondent voor de Balkan] heeft op 4 mei 2012 een belangwekkend verhaal over de verkiezingen in Kosovo geschreven. Lees en luister op Verkiezingen in Kosovo.

Verder lezen we in de internetkrant Blic dat het CeSid [een non-goevernementele organisatie die zich bezighoudt met democratische verkiezingen] geen onbelemmerde toegang krijgt tot Kosovo. Verantwoordelijk daarvoor is de OSVE [Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa]. Dus het CeSid kan geen waarnemers het gebied insturen om te zien of de verkiezingen eerlijk verlopen.

Dit bericht is geplaatst in Politiek, Servie. Bookmark de permalink.