Crisis

Het is weer veel te lang geleden dat we een berichtje hebben gepost. ‘Time flies’, echt waar. Marija en Rudi zijn precies vandaag twee weken in Rotterdam. En in die tijd zien we geen kans om iets van ons te laten horen. Hoe dat komt? Laten we maar zeggen dat de techniek ons in de steek laat. Zowel de laptop als de vaste computer zijn aan het vastlopen. Ondanks alle maatregelen om de harde schijven op te schonen.

Kapotte spullen

Het lasapparaat heeft de geest gegeven; Rudi zou wel willen dat hij hem kon repareren; eerst maar eens uit elkaar halen ...

Blijkbaar is het echt waar dat apparaten worden gemaakt met een beperkte levensduur. Zo is daar ons lasapparaat, dat na een jaartje of zes trouwe arbeid kapot is. Of de top van een oude hengel die krak zegt. Of de buitenboordmotor die, toevallig ook na zes jaar, kuren begint te vertonen.
En wat te denken van de televisie? Er zit een bruingroene vlek in het scherm en op de andere is het net of GTST zich alleen maar ’s nachts afspeelt. O ja, de vlakschuurmachine doet het ook niet meer.
Kortom, het winterklaar maken van het huis verloopt voorspoedig, alleen de elektrische apparaten werken niet mee.

Hoe repareer je een computer?

Het is al maanden tobben met onze laptob

Maar er gloort licht aan de Rotterdamse horizon. Dochterlief brengt een nieuwe laptop mee, achter op de fiets. Lief, lief, lief. Ze is er namelijk getuige van dat Rudi op een Rotterdamse avond met beide vuisten op de laptop aan het beuken is. De ultieme uiting van zijn frustratie over het weer vastlopen van dat kreng. En die vorm van repareren herkent ze van haar vakantie in Surduk, afgelopen zomer. Aleen gebruikte hij toen maar 1 vuist.

Dochterlief weet trouwens niet dat het Surdukse bovenraam bijna open heeft gestaan om dat telkens weigerende apparaat naar buiten te kunnen kieperen. Ja dat bovenraam, met dat prachtige uitzicht op de Donau. Daar word je rustig van.
Maar op het Rotterdamse flatje is geen rivier te zien. Dan gaan blijkbaar alle remmen los.

Voer voor psychologen
Eigenlijk is het werken met een computer 1 grote psychologische test. Helemaal terug te voeren op de Industriële revolutie vanaf 1872. Toen sloegen Engelse arbeiders hun supermoderne weefgetouwen in puin. Als protest tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. En beste lezers, zonder weefgetouw geen werk, dus geen weekloon, dus niks te eten, dus geen kans om te overleven. Voer voor psychologen.

En om de cirkel rond te maken: dus ook geen berichtjes voor Groeten uit Surduk.
Dochterlief heeft het goed gezien: de crisis van paps valt alleen maar op te lossen met een nieuwe laptop. En over zes jaar zien we wel weer verder.

Vakken vullen

Helemaal uit elkaar gehaald, maar de schuurmachine blijft heel erg stil als je de stekker in het stopcontact steekt

De afgelopen week staat in het teken van het vullen van het nieuwe monster. Het zomaar overzetten van programma’s, van het oude kreng naar de nieuwe troetellaptop, is geen garantie voor succes. Het besturingssysteem van het nieuwe apparaat moet er namelijk wel mee overweg kunnen. Anders loopt het zaakje alsnog vast. Met eventjes googlen op internet kom je in de wondere wereld van ‘is there anybody out there who can solve this and that problem?’ En daar ben je wel een tijdje zoet mee.

Api’s crisis
O ja, onze hond Api meldt zich vandaag om 03.15 uur ’s nachts bij ons bed. Hij loopt te drentelen en dat doet ie anders nooit om deze tijd. Rudi trekt gauw wat kleren over zijn pyjama aan, want d’n Aap maakt duidelijk dat hij per se naar buiten moet. Hij kotst zijn brokjes uit in de keuken en herhaalt dat ook nog bij de branddeur op de galerij. In de lift gedraagt hij zich gelukkig voorbeeldig, maar eenmaal buiten zet hij het op een stevig lopen. Richting grasveld, waar hij gelijk door zijn hurken zakt en kreunend aan de racekak gaat.

Met vallen en opstaan

De buitenboordmotor is naar de officiele dealer in Zemun gebracht voor reparatie; hij ronkt weer als vanouds, zegt de powerboat-monteur

Gelukkig is er daarna tijd om weer eens een berichtje voor de website te schrijven. We dubbelklikken op de snelkoppeling van het ons vertrouwde tekstverwerkingsprogramma ‘Word’. Maar dat verwijst slechts naar het online aanschaffen van een nieuw pakket.

We hebben nog een paar leuke foto’s voor de website, maar helaas geen fotobewerkingsprogramma op de nieuwe laptop.
Dat gaat evenwel de komende dagen helemaal dik voor elkaar komen.
Daarom voor nu geen foto’s en maar duimen dat het tekstverwerkingsprogramma ‘Kladblok’ samenwerkt met WordPress, het contentmanagementsystem voor Groeten uit Surduk.

Erbarmelijke arbeidsomstandigheden

De tv doet het nog wel, maar we wachten op het moment dat die bruingroene vlek groter en groter wordt

En dan kan nu dit berichtje op de website worden gezet. Een nieuw begin van een nieuwe regelmaat aan nieuwe berichtjes.
Maar o jee, wat is het stervenskoud in de keuken, zo rond 04.15 uur. O ja, da’s waar, de radiator van de verwarming is kapot.
He, waar zijn nou de inloggegevens van de website?
Verder gaat het goed met ons.
Een fijne dag nog, lieve lezers.

Naschrift
De nieuwe laptop is nu weer gevuld met alle programma’s die nodig zijn om webverhalen te schrijven en foto’s te bewerken. Gelukkig maar! Hij werkt als een tierelier, getuige de foto’s die we dagen later bij dit bericht hebben geplaatst.
En het pinnetje van de radiatorkraan in de keuken hebben we schoongemaakt met WD40 en nu kan Marija weer heerlijk met haar rug tegen een warme radiator leunen

Dit bericht is geplaatst in Holland, Mijmeringen. Bookmark de permalink.