Toch Majstori!

‘Als er tòch majstori worden besteld door je, dan kieper ik ze over het hek!’ Met deze ferme woorden laat Rudi merken helemaal geen zin meer te hebben in nog meer ‘vaklui’ die iets bij ons moeten repareren.

Maar wat moet je nou als je niet het dak op durft? Hij heeft het vorig jaar eventjes geprobeerd, maar stond als vastgenageld aan de dakpannen. Omdat hij zich nergens aan kan vasthouden daarboven. En hij moest slechts drie metertjes overbruggen naar de schoorsteen.

Dak-majstori voor het aansmeren van de dakvorsten hebben het helemaal naar hun zin!

Tja, dan bestel je een ‘majstor za krov’, een vakman voor het dak. Want de dakvorsten, dat zijn die bolle dakpannetjes op de nok van het dak, moeten opnieuw met cement worden aangesmeerd.
Eerlijk is eerlijk: ze hebben prima werk geleverd en ook schoon gewerkt. Geen troep van rondslingerend cement her en der. Netjes plastic op grond en storten maar dat cement. Prima majstori,
met zijn drieën. En ze zijn dus niet over het hek gekieperd.

En als de waterleiding lekt, ergens in de buurt van de aardleiding. Wat denk je dan? Dat majstori vorig jaar bij het slaan van die aardbuis de waterleiding een beetje hebben geraakt. Ja, wat de ene maakt, maakt de andere majstor kapot. Dat is zo’n beetje de ervaring die we hier hebben.

Rudi is in zijn hoofd al bezig om een flinke sleuf van een meter diep in de voortuin bij het huis te graven. Marija wil eigenlijk gelijk een majstor bestellen, eentje ‘za vodu’, voor het water. Rudi wil zelf graven en kijken waar het probleem zit. En dat blijkt wat te wringen: wie gaat de klus doen? Rudi of de majstor?

De loodgieter heeft een nieuwe verbinding aangebracht om de lekkage te stoppen; hij heeft alleen maar een gat in de garagemuur hoeven maken

Marija droomt er zelfs van dat ons huis onder invloed van onbeheersbaar stromend water scheef gaat staan en compleet omvalt.
Rudi lacht zich wild toen hij het de volgende ochtend hoorde. ‘Ik ga morgen wel graven en omvallen, welnee joh’.

Op de dag ‘supreme’, zeg maar op de graaf-ochtend, gaat het wat stroef. Rudi heeft de indruk dat er toch een majstor moet komen, Marija wil dat wel maar dringt niet echt aan.
Na wat heen en weer gediscussieer zoekt Rudi een handdoek en gooit hem in de ring. Zijn strijd is gestreden. ‘Bel de majstor maar’.

En zo geschiedde. En wat blijkt? Het probleem zit niet bij de aardleiding in de voortuin, maar bij de aansluiting van de waterleiding in een hoekje van de garage. Geen gegraaf, alleen maar een Hilti [een soort trillende hamer om beton mee kapot te maken] om bij het probleem te komen.
Onze majstor heeft het binnen twee uurtjes opgelost.

Vier majstori, in een week tijd, overleven hun verblijf bij ons; niemand is over het hek gekieperd

Er gaat een zucht van verlichting door huize MiR en ook deze majstor is probleemloos door ons hek naar huis gegaan.
We hoeven alleen maar een kruiwagen met wat puin weg te kieperen.
He Rudi, zo spreekt hij zichzelf toe, zo moeilijk is het toch niet als er wat collega’s van je door je huis en je tuin banjeren?

p.s. De majstor voor het water vertelt ons dat er verderop een weekendhuis scheef staat en compleet is verwoest. Niet meer te redden. Reden: lekkage van de waterleiding vanaf de herfst vorig jaar tot voorjaar dit jaar. En aan verzekeringen doen ze hier niet zo …

Dit bericht is geplaatst in Klussen, Surduk. Bookmark de permalink.