Giframp

Ugroženi flora i fauna zbog otrovnog mulja iz Mađarske

Glavni talas zagađenog Dunava stiže u ponedeljak

Om triest van te worden; bron: De Standaard Online

“De grote golf met verontreiniging komt maandag in Servië aan”, zegt de minister van Milieu in de Servische internetkrant Blic van 8 oktober 2010.

Een paar dagen geleden is een dijk van een slibreservoir doorgebroken in Hongarije. Bij de aluminiumfabriek Timfoldgyar in Ajkai, 150 km ten zuidwesten van Boedapest.

We zien dagelijks beelden op de Servische televisie. Onbeschrijflijk, wat een ellende als je mensen hopeloos ziet scheppen om die rode troep weg te krijgen. En ze zullen er nog jaren last van hebben. Wintergoed zaaien? Nee. In het voorjaar zaaien? Nee. Kun je er nog wonen? Geen idee. Je moet je eens voorstellen, dat jezelf voor die vraag staat. Dan vliegt de stress je naar de keel.

Het Hongaarse leger helpt met opruimen; bron: BBC Serbian.com

De Donau stroomt vanaf Hongarije nog door Slowakije, Kroatië, Servië en Roemenië. En de Donau is onze rivier, want zij stroomt langs onze tuin. Bijna dagelijks gooien we er een hengeltje uit. Voor de ručak, het middageten.

We lezen Servische internetkranten. Het is allemaal niet bemoedigend. We hebben niet het gevoel dat er maatregelen worden getroffen.

Het is vooral machteloosheid, gecamoufleerd door bezwerende volzinnen. Samengevat: er is geen gevaar voor mensen, maar wel voor flora en fauna.

  • De aluminiumfabriek laat ons weten dat er “geen gevaar voor mensen is”. De Hongaarse minister reageert gelijk. Dan moeten ze maar eens in die modderstroom gaan zwemmen.
    De Serven gaan intensiever meten bij Bezdan. Daar komt de Donau Servië binnen. We hoeven ons geen zorgen te maken, want er is “geen gevaar voor de volksgezondheid”. Er is wel een ecologische ramp aan het ontstaan.
    Verder krijgen de Serven een seintje van de Hongaren als de giftige modderstroom toch de Donau inspoelt. En we krijgen van de Hongaren binnenkort de juiste samenstelling van het gif.
    En de Servische voorzitter van de Raad voor het milieu is van mening dat er internationaal moet worden samengewerkt. Een Servische politicus maakt bekend dat hij een belangrijke vergadering gaat afzeggen, vanwege het gif.
    In Bratislava, Slowakije, drijven dode vissen in de Donau.

Mens en dier in rep en roer bron: Blic 8 oktober 2010

Gisteravond, 7 oktober, meldt het Servische nieuws dat het gif toch in de Donau is terecht gekomen.
Meestal duurt het twee dagen voordat het Donauwater van de Servische grensplaats Bezdan bij ons in Surduk is. Dat weten we, omdat we altijd de waterstanden bekijken op internet. Om te zien of het goed vissen is.

Jaren geleden brak er ook een dam. In Roemenië. Bij een ertsmijn. En die giftige troep kwam in de rivier de Tisa terecht. En jullie raden het al. Ook die mondt uit in de Donau. Bij Slankamen. Zeven kilometer bij ons vandaan en stroomopwaarts.

Het ziet ernaar uit dat we nog een dag of twee veilig kunnen vissen. En ze kunnen meenemen om ze op te eten. Maar vanaf maandag moeten we ze maar terugzetten.
Tenzij de Servische waterautoriteit met een goed advies komt. Bijvoorbeeld: eet geen snoekbaars, want die jaagt op de bodem naar voedsel. En daar verzamelt het uit Hongarije afkomstige gif zich.
Of: het water stroomt zo snel dat het gif zich niet kan ophopen op de bodem. Dat gebeurt pas voorbij Surduk.

Šta je to, bre?! Wat is dat nou?!

Zo, dat zou mooi zijn, want we willen eigenlijk nog wel een paar flinke snoekbaarzen vangen. Voor [schoon-]mama en dochterlief. Die komen binnenkort naar Surduk.

Naschrift
Het is wat wrang om te schrijven, maar er staan bijzondere foto’s van het rampgebied op de site van een Engelse professor in de Aardverschuivingen. Klik op Dave’s Landslide Blog

Belgradoblog is in het gebied geweest en heeft unieke foto’s gemaakt. Klik op Belgradoblog

Dit bericht is geplaatst in Mijmeringen, Vissen. Bookmark de permalink.