Dag van de Overwinning

Kalemegdan Vojni muzej Beograd  Legermuseum bij Kalemegdan Belgrado

Op 9 mei wordt de Dag van de Overwinning op het Fascisme gevierd. In Belgrado heeft de minister van Defensie een deel van het Legermuseum officieel geopend. Gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. In het fort Kalemegdan vuren militairen, als eresaluut, kanonnen af.

In Moskou vieren ze ook de Dag van de Overwinning. Met een parade, hoe kan het ook anders. Van zo’n 11.000 militairen. En daar doen ook militairen uit Groot Brittannië, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten aan mee. Voor de eerste keer. En militairen uit de voormalige Russische Federatie.
Maar geen militairen uit Georgië, en dat was toch ook onderdeel van de Sovjet Unie.

En ook geen militairen uit Servië. De Russen hebben zelfs niemand uit de Servische regering uitgenodigd. Ze hebben zelfs niemand van de Balkan gevraagd te paraderen in Moskou.
De Russen geven als reden op dat Joegoslavië niet meer bestaat. Maar de Sovjet Unie bestaat toch ook niet meer?

Monument voor het Rode Leger  Monument voor het Rode Leger

En wat gebeurt er in Belgrado? Daar legt de Servische minister van Defensie een krans bij het Monument voor de Onbekende Held. En een Servische militaire delegatie legt kransen bij het Monument voor het Rode Leger en het Monument voor Russische Veteranen.

Russen zijn vrienden van Servië en omgekeerd. Servië wou heel graag op het Kremlinplein meestampen, aldus de minister van Defensie.
Dus hoe dit nu allemaal kon gebeuren, dat wordt nu ergens in Servië driftig politiek geanalyseerd.

Naschrift: Het valt mee. Zowel de Servische president als de Servische minister van Buitenlandse zaken waren aanwezig. Dus toch uitgenodigd. Maar meestampen nee. Opvallend dat de baas van Duitsland A. Merkel ook aanwezig mocht zijn. Door het tijdverschil was het op 9 mei 1945 [Russische tijd] dat de Nazi’s capituleerden, terwijl het in Duitsland nog 8 mei was. 

Dit bericht is geplaatst in Politiek, Servie. Bookmark de permalink.