Izbori u Gorebrani

We weten het nu heel zeker. Vissen slapen overdag. En van een flinke wekker worden ze ook niet wakker. Hoe we dat weten?
Nou, afgelopen woensdagmiddag zijn Rudi en de visbuurman naar het Calandkanaal gegaan, in de Europoort.

’s Nachts bijten de vissen wel  copyrightLiM

Het leek wel wintersport, maar dan zonder sneeuw. Stralend blauwe hemel met een indringend zonnetje aan het firmament. Muts af, jas uit, korte broek aan. Zo’n soort gevoel.
Maar vis vangen, ho maar. Geen eentje. En maar twee keer iets wat op een aanbeet moest lijken.

Overdag geen fluit vangen  Geen fluit gevangen

En dan te bedenken dat de avond ervoor de visbuurman op deze stek tientallen vissen aan zijn haak wist te krijgen. En op de kant. “Hoe is het mogelijk, roept hij vertwijfeld uit. Geen tukkie!”
“Ze slapen”, zegt Rudi.

Gisteravond is de visbuurman er weer op uit geweest. Nu in zijn eentje. Weer naar de plek van woensdagmiddag. En weer vangt hij in het donker ongeveer twintig, aan de maatse, vissen. Nu gelooft hij ook wat Rudi al lange tijd beweert: overdag slapen vissen. En dat doen ze ook door de wekker heen.

Het weer in Duitsland, en dan vooral in het zuiden, ziet er vanaf vrijdag niet betrouwbaar uit.
Onze online-weersites voorspellen ijzel en “gelegentlich schnee”.
Op het Hollandse journaal van vrijdag zien we enorme kettingbotsingen. Van wel meer dan 40 auto’s. Op de autobahn tussen Augsburg en München. Zuid-Duitsland.

Kettingbotsing Augsburg 120310 Augsburg; bron: EPA

We worden gesterkt in onze conclusie om dit weekeinde nog niet terug te reizen naar Surduk. Gladheid ligt op de loer, vanwege de lage temperatuur aan de grond.
De dagen daarna loopt de temperatuur goed op. Dus de kans is groot dat we begin van de week Rotterdam gaan verlaten.
Zo langzamerhand mag dat wel een keertje, want we zijn ’s winters nog nooit zo lang in Holland gebleven.

Holland? Dat land waar in Rotterdam een hertelling van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen moest plaatsvinden? Dreigende sfeer in stemlokalen? Stapels volmachten in je hand? Stapeltje stemformulieren van de tafel grissen als de voorzitter van het stembureau even plassen is? Wedstrijdje met zijn hoevelen kun je in een stemhokje?
Je zou toch eerder een Servische krantenkop verwachten met “ Haos preko izbora u Gorebrani” dan “Chaos tijdens verkiezingen in Rotterdam”.

Hé, kunnen we toch nog dochterlief zien. Zij heeft een week lang bovenop een bergtop gezeten. Met een sleetje en met langlaufski’s. En ze heeft het vreselijk naar haar zin, sms-t ze ons.
Hadden we eerst het rare beeld dat zij terugreist naar Holland en dat wij ondertussen terugreizen naar Servië. Zonder elkaar nog te zien.
Dat komt dus helemaal goed.

Dit bericht is geplaatst in Holland, Politiek, Vissen. Bookmark de permalink.