Vuilnisman!

De Provincie Zuid-Holland, het Stadsgewest Haaglanden en vervoerders hebben een gezamenlijke actie bedacht. Samengevat: krijg de reiziger het openbaar vervoer in met de OV-chipkaart. Niet voor die schandalige 7,50 euro. Nee, voor maar 1 euro. De actie loopt tot 1 april 2010 en de website is opgesierd met de dreigende Op=Op sticker. Als je dan nog durft…

Hoezo, als je dan nog durft? Nou, neem Marijke. Die spaart zegeltjes, iets met hondenvoer. Ze doet dat in een hoog tempo, en onze hond maar dooreten. En ze stuurt ze in. Ruim binnen de actieperiode. Maar als beloning krijgt ze een e-mail van het bedrijf met het bericht Op=Op.
En dat is dan het weinig glorieuze einde van haar spaarzame leven. Zoiets heeft ze nog een keer ondervonden. Dus daar stopt ze nu definitief mee. Je wordt dus aan de lopende band beduveld door het bedrijfsleven.

Terug naar het aanvragen van de OV-chipkaart. Wij kunnen geen gebruik meer maken van de 1 euro actie. Want in de Rotterdamse regio is hij al geweest. Tja, toen waren wij in Surduk.

Sammie  Ook OV-chipkaart nodig?

We willen de OV-site toch even testen en vullen een postcode in van een plaats in het Westland. We krijgen het bemoedigende “uw postcode is goedgekeurd, u wordt doorverwezen” te zien. Dat is een raar gevoel: een computer die meedeelt of je geschikt of ongeschikt bent.

Verder gaat het heel soepel. Je vult je hele “hebben en houwen” in. De adviezen over verstandig omgaan met internet ten spijt. Je hele doopceel vertrouw je toe aan Translink bv. En dat voor 1 euro.
We hebben geen idee hoe er verder met de gegevens om wordt gegaan. Hoezo privacy beschermen op internet? Nou, voor dat verschil van 6,50 euro heb je daar zelf blijkbaar geen boodschap aan.

Dan opent de pagina waaruit blijkt, dat er een digitale foto moet worden meegestuurd.
Eisen:
-De foto moet goedgelijkend zijn
-Het hele gezicht moet onbedekt, met beide ogen zichtbaar
-en duidelijk herkenbaar
-Bril met donkere glazen is niet toegestaan
-Resolutie 460 x 680; min. 30 Kb – max. 1,4 Mb

Het bestandsformaat regelen we met Photoshop. Nog wel even dochterlief vragen hoe je dat ook al weer doet met die resolutie. Soms zie je door de bomen het aantal pixels niet meer.

En dan uploaden naar de OV-chipkaartsite. Dat gaat simpel. Het formaat van de pasfoto kun je met een voorgeprogrammeerd kadertje maken. Kind kan de was doen.

Met droge haartjes  Met droge haartjes

We proberen twee foto’s. Eentje van Ruud van vanmorgen vroeg. Klaar voor vertrek naar de Mokumse tandarts, met net drooggeblazen haartjes. Veel pluizig haar en de oren niet meer zichtbaar. De OV-site juicht: foto goedgekeurd! Wij heel tevreden.

Met droge haartjes  Ook met droge haartjes

En omdat we altijd opstandig worden van al die voorschriften, proberen we er toch eentje met gezichtsbedekking. Geen oren te zien, geen neus. Wel of niet goedgelijkend, dat is uit de foto totaal niet op te maken.
We sturen hem naar de OV-site. En daar juichen ze opnieuw: foto goedgekeurd! Wij opnieuw heel tevreden.

We zijn dus heel erg geschikt voor een OV-chipkaart van 1 euro. Alleen jammer dat we in Rotterdam wonen.

O ja, de staatssecretaris gaat een onderzoek doen naar een “meer betrouwbare OV-chipkaart”. Hij was namelijk in 2007 al gekraakt door hackers. Net als, later, de wegwerpkaart. En er zijn flink wat problemen mee. Niet voor niets is er de actie De Strippenkaart Moet Blijven, waarover we al eerder schreven. Lees ook “OV-chipkaart gewoon doorgedrukt”

Vuilnisman, mag de staatssecretaris ook mee?

———————————————————————————————————

Naschrift 12 februari 2010

Er is geen houden meer aan in de Rotterdamse regio. Reizigersorganisatie Rover stopt met actie om de OV-chipkaart pas volledig in te voeren als alle problemen verholpen zijn.

Per week vergeten 10.000 mensen in Rotterdam en omstreken om uit te checken. Naar verluidt kost dat een reiziger 4 euro per vergeetachtigheid. Tot nu toe kun je vragen om terugbetaling, maar daar gaat de vervoerder niet eindeloos mee door.

Van die 40.000 euro per week worden de vervoerders niet rijk, zegt de Rotterdamsche Electrische Tram [RET]. Want het is duur om mensen hun geld terug te betalen. Slechts 35% van de vergeetachtigen vraagt geld terug. Dus een “beetje rijk” worden de vervoerders dan toch wel?

Dit bericht is geplaatst in Holland, Politiek. Bookmark de permalink.