Achteraf

“As is verbrande turf” zeiden we als kind al. “A[l]s dit, a[l]s dat, dan zou ik zus of zo doen”. Iedereen kent dat wel, dat nadenken over lastige situaties achteraf. En dan valt vooral op wat je niet hebt gedaan of niet hebt gezegd.
Had ik maar dit gedaan, had ik maar dat gezegd. Achteraf.

Vissen in de Rotterdamse haven  Rotterdamse haven

Het lijkt wel vissen in water, waar eb en vloed hun werk doen. Dat is het geval aan het Noordzeestrand of in de havens van de Europoort, bij Rotterdam.
Had ik maar met hoogwater gevist, dan zou ik veel meer beet hebben gehad. Of juist het tegenovergestelde. Dat je met laagwater je hengel uitgooit en je avondeten naar binnen draait.

“Als ik toen had geweten wat ik nu weet, dan was ik nu miljonair”. Dat hoor je mensen zeggen die bijna zeker weten dat ze nooit miljonair zullen worden.
10 cent ofwel dubbeltje  25 cent ofwel kwartje“Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje”. Een uitdrukking die nog uit de tijd van de Nederlandse gulden stamt. En die wil zeggen dat alles is voorbestemd. Je kunt geen invloed op je toekomst uitoefenen.

Als Marijke een kleinere moestuin in Surduk had gehad, dan zou ze, achteraf gezien, waarschijnlijk veel meer aan het schilderen zijn geweest.
Als Ruud nooit in Joegoslavië was geweest en Marijke nooit een Servische-Nederlandse vriendin had gehad, dan zouden ze, achteraf gezien, niet in Servië zijn gaan wonen.
Als Ruud, achteraf gezien, veel vaker naar de tandarts was gegaan, dan had hij waarschijnlijk nu meer kiezen overgehouden.

Als Nederlandse ministers de Q-koorts serieus hadden genomen, dan waren die afgrijselijke slachtingen niet nodig geweest.
Als Nederlandse ministers echt werk hadden gemaakt van toezicht op het bankwezen, dan zouden we allang een nieuwe president van de Nederlandse bank hebben gehad.
Als pensioenfondsen niet zo achter die Nederlandse beleggingsgekte hadden aangelopen, dan waren ze veel minder geld kwijtgeraakt. En dat scheelt Ruud in zijn pensioen.

Het valt ons erg op dat Holland een “achteraf-land” aan het worden is. Achteraf wordt alles goedgepraat. En …er rollen geen koppen(?!).

Nou ja, dat is ook niet helemaal waar. Als je namelijk op de thee bent geweest bij de koningin en je zegt dat tegen de pers, dan moet je opstappen.
Als je burgemeester van Maastricht bent en je wilt ook wel eens op vakantie in het buitenland, dan koop je een vakantievilla. Omdat je geen wet hebt overtreden, treed je af.
Omdat duidelijk is dat de Hollandse steun aan de aanval op Irak illegaal is geweest, blijf je zitten. “Met de kennis van toen en de wetenschap van nu”. Wat een afgang. Dan was het kabinet-Kok toch duidelijker. Dat trad af na het uitkomen van het rapport over het Hollandse optreden in Srebrenica.

Toen we net in Servië woonden, maakten we vaak een vergelijking met hoe de dingen in Holland gaan. Je bent geneigd om de dingen die in Servië gebeuren onder een vergrootglas te leggen. Iets wat Serviërs zelf ook doen als het bijvoorbeeld om politici gaat. Zakkenvullers zijn het, horen we daar heel vaak. En wij vinden Nederlandse politici geen zakkenvullers.

Maar dat vergelijken neemt af. Omdat er zoveel gelijkenissen zijn, die in onze Hollandse cultuur niet echt meer opvallen, maar er echt wel zijn [corruptie, vriendjespolitiek, graaien, kartelvorming, belastingontduiking en ga zo maar door].

Hollands Toverstafje  HokusSpokus

Langzamerhand bekruipt ons een onaangenaam gevoel. Nederland is een achteraf-land aan het worden. Alles wordt goedgepraat “met de kennis van toen en de wetenschap van nu”. Wat een toverformule, hoe kun je er mee wegkomen. Niet te geloven.

Vorig jaar zou er een humoristische, Servische film worden vertoond. In Zrenjanin, Servië menen we. Met als onderwerp de Joegoslavische burgeroorlog en Mladić. Die is niet doorgegaan, omdat er heel veel weerstand tegen was.

Dat vinden Hollanders maar raar, althans dat kunnen we ons zo voorstellen. Die zeggen dat een land dat geen grappen kan maken over zichzelf nog in een ontkenningsfase zit.
Maar ondertussen. Nederland is ook een bang land aan het worden. Dat valt ons op, omdat we op de Hollandse tv cabaretiers geen grappen zien maken over moslims. Over christenen des te meer. Maar ja, die slaan niet terug.

“Met de kennis van toen en de wetenschap van nu”. In gewoon Nederlands “Achteraf gezien”.
Of in nog gewoner Nederlands: “ Achteraf kijk je een koe in zijn hol”.

Achteraf kijk je een koe in zijn hol  De koe en zijn hol [een Brabants gezegde]

Hoe zou dat in het Servisch zijn? Zaterdag maar eens vragen bij de slava van de Servisch-orthodoxe kerk en de Servische school in Rotterdam.

Dit bericht is geplaatst in Mijmeringen, Politiek. Bookmark de permalink.