Nationale Sarma Dag

Wat Nederland niet weet en wat Servië ook niet weet: 25 december is door LiM, @NL en MiR spontaan uitgeroepen tot Nationale Sarma Dag. Dus door onze dochters en hun mannen. En door ons, Marijke en Ruud.

Limuntus van Dr Oetker  De Servische Dr Oetker

Uit Surduk hebben we bij terugkeer naar Holland een paar kolen meegenomen. Glavice op zijn Servisch. En die gaan bij LiM in een ton, met daarin water, zout, peperkorrels en limuntus [spreek uit: lie-moen-toes]. Dat product zorgt ervoor dat de kleur van de kool goed bewaard blijft en dat de smaak van winterse groenten niet verloren gaat. Eigenlijk is het dus een onschuldig conserveringsmiddel.
Bovenop, onder het schroefdeksel, leg je een zware steen, zodat de kolen permanent onder water blijven.

Die kolen, dat zijn winterkolen. Zimski kupus. In Holland hebben we ze niet gezien. We hebben wel eens Nederlandse spitskool, groene kool of Chinese kool geprobeerd, maar dat werd niet zo’n succes. Waarom niet? Omdat de nerven van deze kolen te hard zijn. Zelfs nadat ze een paar maanden in de ton hebben gelegen.

De kunst van het sarma maken staat of valt namelijk met een boterzacht en flinterdun jasje van koolbladeren om het gehakt en de rijst heen.
Tot nu toe is de zimski kupus, de Servische winterkool, daar het meest geschikt voor gebleken. En die hebben we natuurlijk in onze Surdukse moestuin staan.

Nationale Sarma Dag in Holland valt voortaan op 25 december  Voortaan op 25 december

Marijke en dochterlief hebben samen meer dan zestig sarma’s gemaakt. En van een uitzonderlijke kwaliteit. Vanwege die topprestatie en omdat we op eerste kerstdag “en famille” waren, gezellig bij elkaar, riepen we deze dag spontaan uit tot Nationale Sarma Dag. En je voelt aan je klompen aan dat we daar een traditie van gaan maken.

Het recept van de sarma staat op onze website. Daar wordt in zes duidelijke stappen beschreven hoe je deze lekkernij maakt. Wij hebben dat van onze Svet geleerd. En die heeft het dochterlief weer geleerd. En zij heeft het recept opgeschreven en op onze site gezet.

En weet je wat dochterlief tijdens het sarma eten zei? “Omdat ik niet meer precies wist hoe ik de sarma moest maken, heb ik de site opgezocht. En het recept blijk ik zo goed beschreven te hebben, het kon niet fout gaan.”

Tja, die koolbladeren. Hoe kom je daar aan? We weten dat Joegoslavische winkels in Holland verpakte bladeren uit de vriezer verkopen. Even googlen voor een winkel?

Nieuwsgierig? Probeer dan ook dit beproefde zes stappen recept en klik op de sarma-link hierna Sarma

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Familie, Voedsel. Bookmark de permalink.