Snorovi op reis

Oostenrijkse vlag

De kuma uit Surduk belt. Dat is op zich al opmerkelijk, omdat bellen naar het buitenland voor haar best duur is. Maar ze heeft iets vrolijks te vertellen: ze gaat binnenkort naar haar dochter en kleinkind in Oostenrijk. En dat komt allemaal, omdat de EU zo aardig is geweest om vanaf 19 december 2009 Serviërs zonder visum naar EU-landen te laten reizen.

Die komt de grens niet over  Belgrado-Rotterdam?

Van de kuma in Holland horen we dat een familielid binnenkort naar NL komt om haar op te zoeken. Ook weer omdat de EU geen visum meer vraagt van Serviërs die naar een EU-land willen reizen.

Belgische vlag

Toen er van de zomer sprake was van het visumvrije reizen, hoorden we heel wat Serviërs om ons heen daar wat schamper over doen. Als je naar het buitenland wilt reizen, moet je namelijk wel geld hebben om dat te kunnen doen. Dus is zo’n maatregel eigenlijk alleen maar voor de rijken.

Biometrisch Servisch paspoort sinds 2008 Servisch biometrisch paspoort 2008

Maar wat gebeurt er? Familie in het buitenland, die doorgaans wat beter in de slappe was zit, betaalt de reis voor hun familielid. En het onderdak is natuurlijk helemaal voor niks. Daar ben je gast voor.

Duitse vlag

In Servische kranten zien we jonge mensen met het rode Servische paspoort op een foto. Dat is de nieuwste pas, met een biometrische chip erin. Zoals wij dat in Holland ook kennen. Lachend, want ze gaan gebruikmaken van het visumvrije reizen.

Nu was het al zo dat jonge mensen, studenten enzo, gemakkelijker vanuit Servië naar het buitenland konden reizen dan de “gewone” mens. Ze vielen onder een uitzonderingsregel. Onderwijs, buitenlandse kontakten, ervaring opdoen. Maar dan moest je een uitnodigingsbrief hebben van de buitenlandse organisatie en moest er een financiële garantie zijn dat je als Serviër weer kunt terugkeren naar Servië.

Nederlandse vlag

We hebben een paar jaar geleden meegemaakt, dat een Servische vriend van ons een uitnodigingsbrief had van de directie van het North Sea Jazz Festival. Daar kwam hij al jaren, omdat hij vroeger als muziekjournalist werkzaam was. Maar ondanks die uitnodigingsbrief kostte het hem dagen in Belgrado om aan de nodige stempels te komen om de reis naar NL te maken.

Hij werd letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd. De Nederlandse ambassade in Belgrado behandelde hem absoluut niet netjes. Hij voelde zich als een crimineel behandeld. Zoveel achterdocht, zonder het uit te spreken.
Al met al heeft hij het gewoonweg opgegeven om te gaan. Zo getreiterd, zo moedeloos geworden van steeds maar nieuwe eisen, kopietjes, dit loket, dat loket, kom overmorgen maar terug enzovoorts.

We zijn benieuwd hoe het nu gaat. Servië staat nu op de lijst van Schengenlanden [Schengen is een plaats in Luxemburg, waar lang geleden het verdrag is gesloten om visumvrij te kunnen reizen in EU-landen].

Hebben Serviërs echt de mogelijkheid om vrij te reizen in EU-landen of stellen sommige landen toch nog eisen? Zodra we daar iets over horen, zullen we het in onze weblog vermelden.

Misschien hebben de lezers van “groeten uit Surduk” er al ervaring mee. Als dat zo is, laat het ons dan weten.
Stuur een reactie sturen aan “groeten uit Surduk” door bovenaan het bericht “Snorovi op reis” op “[No] comments” te klikken.
Of ga naar het “Gastenboek” en laat daar je bericht achter.

Portugese vlag

En je kunt het allemaal anoniem doen. Je hoeft geen e-mailadres in te vullen. Je kunt je eigen naam gebruiken of een naam die je graag altijd al had willen hebben. Misschien is Snoro, held van de pampa, een goed idee? [we zijn nog helemaal in de ban van dat fantastische theaterstuk dat we een paar dagen geleden hebben gezien in de Rotterdamse Schouwburg].

Hongaarse vlag

Ha, ha, dan blijken er heel wat Snorovi  heen en weer te reizen tussen Servië en Nederland. Libertad por todos, riep hij al. Vrij vertaald: vrij reizen voor iedereen.

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.