RESPECT man!

Vooruit met de geit

Wat is dit voor een land? Wat is dit voor een land dat geen respect kent? Wat is dit voor een land dat zo met zijn dieren omgaat? Wat is dit voor een land?
In alle vroegte bericht het Journaal. Niet alleen het verkeer is in Holland door de sneeuw vastgelopen.

Vooruit met de geit

Als het Journaal de meest verse beelden wil laten zien van de eerste shovels die een boerenerf opdraaien, dan valt voor ons het doek. We willen het niet zien. We kunnen het niet zien.

De manier waarop we beroepsmatig dieren houden, is vastgelopen. Geiten, koeien, varkens, kippen. Groot, groter, grootst.
Beelden van bulldozers, shovels, vrachtauto’s en verbrandingsovens staan ons nog scherp voor de geest.

De Journaalstem heeft het over afmaken, doodmaken, ruimen. Over tienduizenden. Het gekke is, dat het woord “ruimen” ons bozer maakt. Alsof je met opzet om de tuin wordt geleid. Ontdaan van gevoel. Je ruimt immers toch ook je kamer op? Hoewel, daar kun je zo nu en dan vreselijk tegenop zien.

Vooruit met de geit

We zijn deze ochtend behoorlijk van slag. Die met een rood kruis zijn de sigaar. Die zijn drachtig. Daar gaan twee spuiten in.

We benijden dierenartsen niet. Die staan voor een groot dilemma. Opgeleid om dieren gezond te houden, nu ingezet om er een eind aan te maken.

Het rare is, dat je aan dingen lijkt te wennen. Mensen op het platteland van Surduk gaan op een andere manier met dieren om dan mensen uit de grote stad. En dat is in Holland natuurlijk ook zo.

We zien in Servië veel dode honden langs de weg. Geraakt door auto’s. En die blijven net zo lang liggen als de natuur dat wil. We zien overal zwerfhonden. Mager en ze lopen ook nog eens mank. Het lijkt te wennen. Maar je wordt weer wakker als AnkuSurduku tegen je zegt “dat zoiets nooit went”. En daar heeft ze helemaal gelijk in.

Vooruit met de geit

Klimaattop Kopenhagen of gevecht van rijk tegen arm, milieu, economie, kredietcrisis, recessie, graaicultuur, energiecrisis, varkensgriep of Mexicaanse griep, mond- en klauwzeer, vogelgriep, Q-koorts.

Wat is dit voor een wereld? Wat is dit voor een wereld die geen respect kent? Wat is dit voor een wereld die zo met zijn dieren omgaat? Wat is dit voor een wereld die zo met mensen omgaat? Waar gaat het mis met ons aardbewoners?

De Hollandse feestdagen staan weer voor de deur.  Dat is bij ons een beetje dubbel gevoel: we leven in een omgeving die vrijdag al kerst gaat vieren en een paar dagen later oud- en nieuw. En jullie weten dat Marija die dagen, als pravoslav, pas ergens in januari viert.

Vooruit met de geit

Hoe het ook zij, wees een beetje terughoudend met een overdaad aan eten. Hoewel dat natuurlijk voor Serviers een gedachte is die ze nauwelijks kunnen opvolgen. De beroemde gastvrijheid, nietwaar. Dat is ook een dubbel gevoel.

Maar ons Hollanders wordt het ook niet makkelijk gemaakt. Wat te denken van de tv-reclame die ons borst van een tamme eend wil laten eten. Of die struisvogel of die kangoeroe. Een vet visje dan maar? Voor de vitamine B?

Zo, we hebben weer iets om over na te denken tijdens de afwas, morgenochtend vroeg.

Vooruit met de geit     Koebeest     Varkentjes     Kip

RESPECT man!

——————————————————————————————————————-

Wil je weten waar geiten in Holland wonen? Klik dan op geiten

Dit bericht is geplaatst in Mijmeringen. Bookmark de permalink.