Kwetteren met Maksim

Twitter logo

Dochterlief wijst MiR op de twitter van Maksim Ferhagen. Hij blijkt populair te zijn onder de jeugd, omdat hij er als eerste Nederlandse minister gebruik van maakt. En nog belangrijker: hij houdt het nog vol ook! Klik op link om Maksim te twitteren http://twitter.com/maximeVerhagen

Tweets (ja ja, het geluid van vogeltjes) zijn korte berichtjes, waardoor belangstellenden weten of je net naar de wc bent geweest, een goed boek zit te lezen of trek hebt in een stuk appeltaart of naar de buurman verlangt.

Twitter logo

We hebben de twitterpagina van de minister maar eens gevolgd, omdat hij op 16 december 2009 in Belgrado is.
Zijn twittertjes zien er, wat aangepast voor onze site, als volgt uit [in omgekeerde volgorde, want het bovenste bericht is natuurlijk het laatste bericht in de tijd gezien]:

  • Terug uit Servië. Boodschap dat ze alles blijven moeten doen voor het tribunaal en de arrestatie van Mladic zit er nu goed tussen de oren. 1:49 PM Dec 16th
  • NL trekt vanwege onze strikte opstelling over toetreding tot de EU veel belangstelling in Belgrado 4:36 AM Dec 16th
  • Aangekomen in Belgrado, meteen beginnen met gesprek met mijn Servische ambtgenoot 3:10 AM Dec 16th
  • Met het Servië-dossier op schoot in het vliegtuig. Dadelijk op weg naar Belgrado.

Maksim twittert zich af  Rugpijn? Blijf twitteren!

Zo te lezen is er niets gebeurd in Belgrado. Tenminste, niet dat wij weten. We slaan het Belgradoblog er op na en ook daar staan geen noemenswaardige acties van Hollandse Maksim in Belgrado.

Twitter logo

Onze Maksim heeft het wel naar zijn zin gehad. Hij wentelt zich in de Laaglandse opvatting dat “het door zijn houding nu tussen de Servische oren zit” en dat er veel belangstelling van de pers is voor “onze strikte opstelling over toetreding tot de EU”.

Wij lezen “strikt” hier altijd als star, puriteins, het braafste jongetje van de klas, kijk ons eens, ik fiets met losse handjes of Roomser dan de paus.

Haags tribunaal Tribunal u Hagu

Omdat de hoofdaanklager van het Haags tribunaal [ICTY] begin december 2009 positief rapporteert over de samenwerking van Servië met het tribunaal, is Holland overstag gegaan.

Wij gaan de EU Stabilisatie- en Associatie Overeenkomst met Servië [april 2008] dus toch ontdooien. Maar pas in juni 2010. Je moet natuurlijk wel een voorwaarde stellen, anders valt het zo op dat Maksim’s vriendin uit de States, Hillary, een “hell of a tweet” heeft gestuurd. “Yes Hill, of course Hill, I will!”

Twitter logo

Halverwege volgend jaar heft NL de blokkade op. De voorwaarde dat Mladić in Scheveningen moet zitten, ligt ook niet langer op tafel. “We kunnen niet méér hoofdaanklager zijn dan de hoofdaanklager zelf”, merkt Maksim op [dat is natuurlijk een prettige CDA-variant van niet Roomser dan de paus kunnen zijn].

Twitter logo

Dit standpunt huldigen alle andere 26 EU-landen al sinds het tekenen van de Overeenkomst in april 2008, zonder die NL-termijn van juni 2010.

Twitter logo

Volgens ons heeft het NL-standpunt alleen maar irritaties opgeroepen. Zeker bij ons. Hoe kun je een land in vredesnaam zo lang gijzelen door zijn toekomst af te laten hangen van de gevangenneming van slechts één ICTY-verdachte? Hoe kun je de broze EU-gezindheid onder de Serviërs zó tegenwerken als Holland doet?

Twitter logo

Serviërs verlangen van hun pro-EU regering dat er grote stappen richting EU worden gezet. Als die uitblijven dan neemt de animo voor de EU af. Dat is toch logisch? En je kunt je er niet van af maken door te zeggen “jammer dan, dan stelt die EU-gezindheid toch helemaal niks voor”. Dan heb je politiek gezien een historische kans gemist. Dat begrijpen alle EU-landen, behalve Nederland.

Twitter logo

Maksim twittert namelijk trots dat het er in Servië dankzij hem “goed tussen de oren zit”.

Twitter logo

Maar wat kwettert Maksim nou? Goed tussen de oren? Goed gedaan, jochie?
Wat dan te denken van het feit dat inmiddels zo’n 70% van de Serven helemaal niets op heeft met het Haagse tribunaal? En dat de arrestatie van Mladić ze worst is? Zie Volkskrant van 9 december 2009 en OSCE-rapport van april 2009.

Dit zijn gegevens uit voorjaar 2009. Dus ruim voordat Maksim het licht gaat zien in juni 2010 en bijna drie-kwart jaar later dan Maksim’s ommezwaai van december 2009.

Twitter logo

Hoe het komt dat Serven het Haagse tribunaal wantrouwen, maar toch vinden dat ermee moet worden samengewerkt? Waarnemers noemen als oorzaak de houding van Nederland, waardoor er een gebrek aan perspectief is op aansluiting bij de EU. Zo, tel uit je winst, Maksim. Wij voelden dat al op onze klompen aan.

Twitter logo

Den Haag heeft een ambtenaar aangesteld om het imago op te poetsen. Van Den Haag dus. Vooral gericht op de Balkan. Tribunal u Hagu. We komen in Servië weinig mensen tegen die een positief gevoel hebben bij Hag. Gelukkig kunnen we zeggen dat Amsterdam de hoofdstad is, want als je Hag zegt dan wordt er een beetje meewarig naar ons gekeken.

Twitter logo

Om dan zo hoog van de toren te blazen, uh te twitteren, te kwetteren? Ga je schamen, Maksim!

  • Zit in kark. Intrssante preek ove Barmhartige? Samaritaan? 10:30 AM Dec 20th
  • Oh! Iemand wordt, 2000 jaar geleden in hel warm land denk ik, overvalle, voor dood achtergelate, niemand kijk naar om, ook niet priester, behalve onverwacht lief iemand!! 10:32 AM Dec 20th
  • Eet pepermutje, gef mij buurvrouw er nu ook eentj. Dee’k nooi 10:40 AM Dec 20th
  • Begrijp nu dat ‘k beetje dom ben door Overeenkomz te vriezen. Heb steenkoude handen en voete, trouwesn 10:51 AM Dec 20th
  • Dat zal straf van boven zijn; brand kaarsje. Schaam me diep. Krijg ook nog pijn in rug; doe gbedje dat ’t gauw overgaat en voor de Serven 11:00 AM Dec 20th

——————————————————————————————————————

Twitter logo

Wil jezelf gaan twitteren? Schrijf je dan gratis in bij http://twitter.com/

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.