Hoogendoornkaas

Vandaag is er weer Schiebroekse markt. En daar gaan we vast en zeker naartoe. Vorige week kondigde de kaasboer namelijk aan dat hij volgende week vrijdag “Boeren Juweel” heeft. En dan ontstaat er grote opwinding bij ons. En ook bij dochter- en schoonzoonlief [LiM].

Schiebroekse markt met kaas van Hoogendoorn  Oh, oh, wat lekker

De kaasboer maakt deze kaas zelf. Het is de allerlekkerste kaas, die we ooit hebben geproefd.

Enthousiast over Boeren Juweel kaas  Hij is er weer!

Deze kaas is er maar voor een korte periode. Vier weken rond Pasen en vier weken voor de Kerst. Dus gaan we flink wat kilootjes inslaan. Dan vacuüm verpakken en hup de koelkast in. En als er nog wat over blijft, nemen we dat mee naar Surduk.

Er zit aan deze kaasboer nog een leuk verhaal vast. Op een dag komt Sammiehond onze tuin in Surduk in rennen. Helemaal opgewonden. We zien, rarara, een stuk papier onder zijn halsband. “Hoogendoorn kaas” staat erop. En dat is onze kaasboer uit Rotterdam.

Sammie is gek op kaas van Hoogendoorn  Gek op Hoogendoorn

Hoe komt onze hond nou aan een stukkie papier voor Hollandse kaas? Er flitst van alles door onze hoofden. Grapje van onze Servische buren? Misschien heeft onze Nederlandse vriendin, die ook in Surduk woont, dit gedaan? Is Hoogendoorn kaas nu ook al in Servië te koop? We snappen er niets van.

En dan. Het hek staat open en dat is normaal gesproken niet zo. Rudi loopt er naar toe en ziet achter de bomen van de buren een auto staan. En nog dringt het niet tot hem door. Het zonlicht weerspiegelt op de voorruit, dus kun je niet zien wie erin zit.

En dan gaat de deur open: LiM is onaangekondigd gearriveerd! Helemaal uit Rotterdam. Rudi schreeuwt zijn longen uit zijn lijf om Marijke te waarschuwen. En daarna staan we een beetje te huilen bij elkaar. Dochter- en schoonzoonlief zijn hier voor een heerlijke vakantie bij ons, in Surduk. En ze hebben Hollandse kaas meegenomen. Kaas van Hoogendoorn!

Zo groot is een Boeren Juweel kaas  Wat mooi he?

Waarschijnlijk doen wij hetzelfde wat de Serven doen. “Onze kaas is het lekkerste”, zeggen ze. En dat zeggen ze vooral, omdat die kaas bijvoorbeeld uit hun geboortedorp komt. Via een broer of omdat ze er net zelf weer even zijn geweest, op familiebezoek. En dat heeft zijn charme. Dat trots zijn op je dorp, dat trots zijn op de producten die daar vandaan komen.

“Onze kaas is het lekkerste van de hele wereld”, zeggen ook wij. “Sir od Hoogendoorna je najbolji sir u svetu”. O, wat missen we die heerlijke “Boeren Juweel” in Surduk. Lekker op een witte boterham. Als ontbijtje…

Er is in Servië “Edamac” en “Gauda” [maar die smaken overigens heel anders dan in Holland]. En veel Serven weten dat we in Holland kwaliteitskaas maken. We zouden best eens willen zien hoe ze dat doen bij Hoogendoorn. Nou, wie weet. Als we het vragen…

Marijke kan niet wachten!  Kan niet wachten!

We gaan “Boeren Juweel” kopen of in het Servisch “Seljački Dragulj”. Van kaasboer Hoogendoorn. Ook al regent het misschien onafgebroken. We zijn weer helemaal terug.

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

6 Responses to Hoogendoornkaas

 1. Marijke aan Lenie schreef:

  Nog een fan van Hoogendoornkaas! Die Juweelkaas hebben ze maar zes weken voor de Kerst en ergens rond Pasen.
  Wat bedoel je met oude klant??
  Van de kaasboer of van mij?
  Groetjes,
  Marijke

 2. lenie schreef:

  jullie hebben helemaal gelijk.Een betere kaas is nergens te vinden! Ik kom niet zo veel meer op de markt,heb alle soorten winkels geprobeerd, maar er kan er geen een aan tippen.Heerlijk kaas van Hoogendoorn. Groetjes van een oude klant??

 3. Michel schreef:

  Srbski glava of Sirski glava? Hoe dan ook, gat in de markt, Hoogendoorn grijp je kans!

 4. MiR za Michel i LiM schreef:

  Oh, wat is die Boeren Juweel toch lekker! Jong belegen kaas is het. En wat slinkt die voorraad snel. Veel te snel.

  Michel: misschien Hoogendoornkaas als exportproduct naar Servie?

  LiM: mooi hoor, dat we “Servische koppen” zijn, maar toch KAASKOPPEN blijven. Hebben jullie een lesje Servisch gedaan? Mooie vertaling!

 5. LiM schreef:

  Ja ja ja ja ja ja!!!
  Smulllllen geblazen hier! Die kilo Juweel is er binnen een paar dagen doorheen! Gelukkig hebben we nog 4 keer markt om in te slaan he!
  Jullie zijn al echte “srbski глава” (hihi,vrij vertaald haha) zijn, maar KAASKOPPEN blijven jullie voor altijd!
  Lang leven de Juweel! En natuurlijk lang leven geweldige ouders die aan hun dochter en s-zoon denken!!

 6. Michel schreef:

  Na zo’n blogje krijg je geheid een paar kilo gratis, betere reclame kun je je als kaasboer niet wensen.. Prijatno!

Reacties zijn gesloten.