Actie enzo

Het is hier nog steeds heerlijk weer. De hele dag schijnt het zonnetje en de 30 graden halen we met gemak. Maar je voelt dat de zon minder krachtig is. Daarom kun je langer dingen doen, zonder je letterlijk helemaal in het zweet te werken.

Perziken enzo
En actie is er zeker in Surduk. De perziken, de late soort, vallen bij bosjes uit de bomen. En Marijke maar rapen en maar schudden aan de bomen. Het is zo’n beetje het eerste wat ze doet als ze uit bed komt. Op koffie drinken na.
De ton met perziken is prima aan het gisten.
We denken erover om zaterdag te gaan stoken. Voor de eerste keer met de nieuwe stookinstallatie.

Tomaten door de zeef halen  Tomatensap maken

In de moestuin, o wat wordt hij geroemd in onze omgeving, groeien de tomaten tegen de klippen op. Alweer mooie grote rooie. En Marijke maar plukken. En maar met de hand die tomaten door een zeef duwen.
Gisteren heeft ze ze verwerkt tot een liter of zes heerlijke sap. Svaka čast. Mooi werk, Maro!

En elke dag de moestuin, de bloemen en het gras sproeien. ’s Ochtends en ’s avonds. En maar kolen rooien. Er zijn nu mooie spitskooltjes. En natuurlijk zijn die al tot de overheerlijke “kupus” verwerkt. Koolsalade.

Paprika’s enzo
En wat te denken van de paprika’s? Emmers vol komen er uit de moestuin. Marijke kan het niet meer bijbenen, dus helpt Svet ook met het bakken ervan.

Dat doen ze op een houtvuur met daarboven een grote, platte gietijzeren schaal. Daarop leg je de rooie paprika’s en je bakt ze. De schil wordt dan wat zwart. En daar gaat het om. Die smaak trekt in de gare paprika. Daarna haal je die schil eraf en koud geserveerd heb je iets onvergetelijks op je bord. Heerlijk die zoete smaak.

Meda enzo
Meda gaat ook helemaal los. Ondanks haar hoesten dat al een paar dagen aanhoudt en ondanks de antibiotica die ze van de dierenarts heeft gekregen.
We zijn aan het vissen, vanaf de oever van de Donau. Vier prachtige zwanen zwemmen statig rond.

En daar gaat Meda  Meda jaagt

Tja, dan zet Meda de sokken erin. Als een buitenboordmotor ronkt ze erop af. Natuurlijk heeft ze geen kans, want de zwanen zijn behoorlijk op hun hoede. Ze herkennen dit gevaar ogenblikkelijk. Ze zwemmen sneller en sneller naar het midden van de Donau. Meda weet dan dat ze terug moet keren naar de veilige oever.

Ons bootje enzo
Gisteren, wat later in de ochtend zijn we weer gaan vissen. Maar niks gevangen. Het is een soort tussendoortje, want eigenlijk zijn we naar beneden gegaan om de boot in het water te duwen. In drie dagen tijd is de Donau zo veel gezakt dat onze MiR weer compleet op het droge ligt.

MiR op het droge; kampeerders ernaast  Donau zakt snel

Er wordt gekampeerd aan de oever. Een paar jongens uit Stara Pazova hebben een tent opgezet in de buurt van onze boot. En ze vangen behoorlijk wat snoek. Even later zien we een rookkolommetje opstijgen en dan weten we dat ze hun buit aan het roosteren zijn. Als dat geen vakantie is, nou dan weten we het niet meer.

Lassen enzo
Over roosteren gesproken. Rudi heeft tijdens het verblijf van dochter- en schoonzoonlief, @NL, een poging gedaan om een vuurkorf te maken. Maar eentje die ook geschikt moest zijn om te barbecuen. En op de laatste dag van hun vakantie in Surduk zouden we hem dan aansteken.

Daar is niets van gekomen, want hij heeft hem niet op tijd afgekregen. Dat kwam onder andere omdat gelaste delen van de vuurkorf spontaan weer loslieten.
Hij had wel door dat de lasboog wat minder krachtig was dan normaal en hij heeft het amperage van het lasapparaat al wat opgeschroefd, maar blijkbaar zonder succes.

Vuurkorf is bijna klaar  BBQ-vuurkorf

Na dagen niks meer willen lassen, krijgt hij door dat de schakelaar van het lasapparaat niet meer goed werkt. En dat daardoor de lasstroom “slabo”, slapjes is. Hij heeft het probleem inmiddels opgelost, maar baalt als een stekker dat fabrikanten zulk slecht werk afleveren. Een schakelaar die doldraait. Om uit je vel te springen. Knullig werk. Dan heeft schoonzoonlief het helemaal bij het rechte eind: koop altijd goed gereedschap is zijn advies. Het is wat duurder, maar ja dan heb je ook wat. Je hebt weer gelijk, Las!

Skypen enzo
We Skypen regelmatig. Dat is telefoneren met beeld via de computer. Zo zijn alle dierbaren dichtbij. Zonder die mogelijkheid zou het voor Marija en Rudi toch heel wat anders zijn om in Servië te wonen. Wachten op een brief, zoals vroeger. We moeten er niet aan denken.
Skype ziet alles dubbel  Skype contact

Geef ons maar internet. En dat werkt nu uitstekend bij ons.

Drenthe enzo
Er is blijkbaar ook actie in Drenthe. De Spaanse Vuelta fietst daar doorheen. Een zware wielerwedstrijd. We zien ze door Gieten gaan, dus dan is het volgende dorp Gasselte. Hé, camping de Berken zeggen Marijke en Rudi tegen elkaar. Daar hebben we ruim twintig jaar gekampeerd.
Spaanse Vuelta in de buurt van Gasselte  Gasselte enzo

Helaas, slechts heel kort in beeld gebracht. Zo kort dat Rudi het heeft gemist. Dan Drouwen, op weg naar Borger en de casseien van Ees. Rudi kent die wegen allemaal. Kilometers heeft hij daar op zijn racefiets doorgebracht.

Buurvrouw enzo
Als een oude buurvrouw zich bij ons meldt, vlucht Rudi naar boven. Met zijn gitaar. Hij heeft even helemaal geen zin in mensen en zeker niet als ze met een verzoek komen. Dat schat hij zo in. En ja hoor. Of ze maandag naar het ziekenhuis kan worden gebracht met de auto.

Marijke belooft dat een van ons haar zal brengen. Er is een slechte busverbinding met het ziekenhuis. Vandaar. Er moet iets uit haar been worden gehaald. Iets met schroeven en een metalen plaat. Argh! Rudi is even niet thuis. Volledig ongeschikt om ooit arts te worden. Hij zapt in wereldrecordtijd als er maar iets van operaties op de tv komt.

Stara Pazova enzo
Zo, vandaag gaan we naar de markt in Stara Pazova. Met Maria uit Holland die nu ook in Surduk is. Laselektroden kopen, werkhandschoenen enzo.
In “enzo” zit hem nou juist de kneep. Als je iets vergeet te kopen, dan kun je weer kilometers rijden voor een paar schroefjes.

Dus actie. Maak een boodschappenlijstje enzo!
Dat gaan we maar even doen.

Dit bericht is geplaatst in Klussen, Surduk, Vissen. Bookmark de permalink.