Tegen de Natuur in

Het is mei. De vogeltjes leggen een ei. De koekoek roept koekoek. Een buizerd of misschien wel een adelaar zit op een paal in onze wijngaard. Het gras groeit als een gek. De pruimenbomen doen het goed, evenals de perzikbomen. Het zonnetje staat te stralen aan de hemel. Dat is allemaal behoorlijk natuurlijk.
Maar Marija en Rudi stoken. Sterke drank. Nu in mei? Inderdaad, nu in mei. En dat is behoorlijk tegennatuurlijk

Vorig jaar september vertrokken we al naar Holland. Om een hele goede reden, want een paar weken later werd onze kleinzoon Eli geboren. Met hem gaat het overigens prima de luxe. Wat een heerlijk ventje.

De oogst aan perziken, druiven en appels hebben we toen in tonnen opgeslagen zonder ze te kunnen stoken. Geen punt want Rudi zou in november voor een weekje terugkeren naar Surduk om samen met onze kumovi uit Amsterdam alles te gaan stoken.

De kumovi zijn wel naar Surduk afgereisd, Rudi niet. Het is psychisch gezien best lastig om zo snel Rotterdam te verlaten om in Surduk sterke drank te stoken.
Onze ‘trop’, het gefermenteerde fruit in tonnen, bleef daardoor ruim vijf maanden staan wachten.

Lachend Tegen-de-Natuur-In-Stoken. In de stookketel zit 'trop' van perziken. Let ook even op Rudi's bijpassende kleding en schoeisel

Lachend Tegen-de-Natuur-In-Stoken. In de stookketel zit ‘trop’ van perziken. Let ook even op Rudi’s bijpassende kleding en schoeisel

Daarom was het de afgelopen dagen best spannend of de ‘trop’ nog wel goed zou zijn. Als er lucht in de tonnen is gekomen, dan wordt de inhoud zuur of gaat in ieder geval raar ruiken. Ongeschikt om te stoken.

Marija en Rudi openen de grote ton met perzikenprut. Zo zeg, dat ruikt heerlijk. Er drijft ook een flinke laag ‘kajmak’ op (zo’n dik vel, dat je ook hebt als je kaas maakt). En die laag ‘kajmak’ beschermt de vruchtenprut. Prima.

We stoken de perziken en merken tot onze schrik dat het alcoholpercentage behoorlijk laag is. Dat betekent dat we niet veel liters sterke drank overhouden van het stoken. De ‘trop’ heeft dus veel van haar kracht verloren.

Vorig jaar was het een rampjaar voor vruchten: heel veel regen en naar verhouding weinig zon. En dat betekent dat ze veel minder suikers aanmaken dan in een lekker zonnige zomer. Dus daardoor ook al minder alcoholopbrengst deze keer.

We besluiten om de ketel door te stoken en het resultaat in mandflessen op te slaan. Dat is dan niet om op te drinken, wel om toe te voegen aan de perziken die dit jaar nog van de boom gaan vallen.
Dat opgeslagen brouwsel noem je ‘patok’. Zeg maar een stevige opstarter voor een hoog percentage alcohol als we van de herfst gaan stoken.

De appelprut is hetzelfde lot ondergaan. Eerst gestookt en nu ook in mandflessen gegoten, wachtend op de herfst van 2015.
We kunnen de ‘patok’ van de appels mengen met die van de perziken en dat mengsel toevoegen aan de stookketel. En omdat onze ‘vinogradarske breskve’ (onze perziken) volop bloeiden en nu heel veel vruchtjes laten zien, hebben we grote verwachtingen over wat ons van de herfst te wachten staat.

Schoonmaken van spullen voordat je gaat stoken. In het gras ligt het koperen deksel van de stookketel

Schoonmaken van spullen voordat je gaat stoken. In het gras ligt het koperen deksel van de stookketel

De pruimenbomen die we hebben staan (waar we ‘šljivovica’ van maken), doen het dit jaar ook heel erg goed. Wat een overvloed.
En nu maar hopen dat er geen dikke voorjaarsstormen gaan waaien. Want dan valt een groot deel van de vruchten eruit.
Help maar met duimen voor ons.

De druivenprut stoken we ook. Die levert, gelukkig maar, een redelijk aanvangspercentage alcohol op. Maar beduidend minder liters dan we gewend zijn. Wat een natte zomer was het vorig jaar. Die mag van ons helemaal wegblijven.

Maar ook deze pittige druivensap (‘loza’) gaat in mandflessen. Eindelijk een stookresultaat om te drinken. Maar niet nu. Als hij lang ligt, is hij namelijk nog lekkerder.

Onze wijze les van dit alles:
Stook je vruchten met het ritme van de natuur. Zodra je ‘trop’ klaar is, stoken!
En psychisch gezien is het stoken dat we nu net hebben gedaan, zoiets als schaatsen, hartje zomer. Ergens klopt er iets niet. Het voelt tegen de natuur in.
En de lol van het stoken is daarom deze keer heel wat minder geweest dan als het echt herfst is. Het leek wel op werk, de afgelopen dagen…

Dit bericht is geplaatst in Stoken. Bookmark de permalink.

4 Responses to Tegen de Natuur in

 1. joost Novica schreef:

  Hoi Mir,

  Even een vraagje over de natuur, vorig jaar hadden we door de overstromingen verschrikkelijk last van muggen. Normaal heb ik daar niet zo last van maar vorig jaar was verschrikkelijk. Is het dit jaar beter of kan ik me beter gaan wapenen ?

  groetjes

  Joost

  • MiR za Jevto schreef:

   Hoi Jevto,
   Het gaat goed: er zijn geen muggen op dit moment. Een enkele vliegt en steekt, zo vanaf 20:30 uur, als de zon net weg is. We zien hier sproeivliegtuigen aan het werk tegen het uitkomen van muggenlarven. De Donau staat hoog en zakt langzaam.
   Tot nu toe geen muggenrampen. Maar hoe het over een week is, geen idee. Wapen je toch maar tegen die krengen als je naar Servië komt.
   Groeten,
   MiR

   • joost Novica schreef:

    Beste Mir,

    Bedankt voor jullie reactie, zoals jullie weten hebben we vorig jaar ietsjes last gehad van wateroverlast in Kupinovo en in juni was het water nog maar net op zijn retour. Heb in mijn leven nog nooit zoveel muggen bij elkaar gezien. Weet nu dat je ze in alle soorten en maten hebt. Ben op een avond mezelf vergeten in te smeren (zou het kunnen dat dat onder invloed was van de diverse perensapjes die ik had gedronken) de volgende ochtend leek ik wel een krentenbol zat van onder tot boven onder de muggenbulten. heb daar maanden last van gehad (kon twee weken mijn horloge niet om) vandaar dat ik nu wel blij ben dat het minder is .
    Hoop voor jullie en een beetje voor mij dat we van het jaar redelijk muggen vrij kunnen blijven

    een vriendelijke groet

    Jevto

    • joost Novica schreef:

     Beste MIR

     Wat een feest ben nou al bijna een week in Servie en wat denken jullie, ben nog niet een keer geprikt door een mug. Smeer me niet eens in is niet nodig .
     Wat me wel op viel is dat jullie een geweldige pruimenoogst kunnen verwachten en dat hier in Kupinovo er haast geen slivo in de bomen te bekennen is. Voor de rest is het hier weer als van ouds.
     groeten uit Kupinovo

     Jevto

Reacties zijn gesloten.