Sint & Piet opgepakt in Rotterdam

Holland is in rep en roer. Het bestaan van Zwarte Piet staat op het spel. Zwarte Piet mag niet meer zwart zijn. Of: moet juist zwart zijn. Twee kampen die elkaar letterlijk in de haren vliegen voor dit van oudsher gezellige kinderfeest. Maar in 2014 is dat niet meer zo gezellig.

In december 1980 is het illustere en kinderminnende duo Sinterklaas & Zwarte Piet op weg naar de maatschappij-kritische Theatergroep Diskus in Rotterdam. Aan de Zaagmolenkade. Heel gezellig voor die toneelspelers en muzikanten. Leuk maatschappij-kritisch met een knipoog, toen in december 1980. Zou je denken

Sinterklaas & Zwarte Piet vervoeren zich per busje, voorzien van een flinke reclame voor het catamaran-merk Hoby Cat. In de laadruimte niet alleen de zak van Sinterklaas en Zwarte Piet’s pepernoten, maar ook allerlei gereedschap om een catamaran te onderhouden. Sinterklaas is in zijn vrije tijd fervent zeiler.

Net bij het ‘muizengaatje’ in Rotterdam-Noord krijgt het illustere duo autopech. Onder de snelweg A13 gaat de motorkap open en speuren Sinterklaas & Zwarte Piet naar het mankement.

Zwarte Piet

Zwarte Piet

Er rijdt een politiewagen langs. Er wordt nadrukkelijk naar het gehaaste en zich in het zweet werkende duo gekeken. Binnen een minuut heeft ‘de Hermandad’ zich voor het busje geposteerd. ‘Wat zijn we aan het doen?!’ zegt het agenten-duo op dreigende toon.

Sinterklaas haalt zijn hoofd uit de motorkap. Zonder mijter, want die ligt op het dak van het busje. Sint & Piet leggen uit, met het gereedschap in de zwarte en witte hand: ‘We hebben autopech, we zijn op weg naar een feestje, maar zo komen we te laat.’

Maar met die verklaring van Sinterklaas & Zwarte Piet neemt het Rotterdamse politieduo geen genoegen. ‘Gaat u maar mee, naar het bureau!’.
En zo gebeurt het dat Sinterklaas en Zwarte Piet als arrestant op het bureau van politie worden vastgezet. Leuk is anders, toch?
De verdenking luidt, dat ze op inbrekersvoeten zijn en vermomd om herkenning tegen te gaan.

Van dit alles weten wij niets; wij zitten bij Theatergroep Diskus in spanning te wachten op de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet. En het duurt en het duurt maar. Maar geen Sint, geen Piet.

We bellen maar eens naar het huis van Bertus en van Hans (we weten dat Sint & Piet eigenlijk van de in Rotterdam en omstreken wereldberoemde actie-band Bertus & de Posters zijn). ‘Joh, ze moeten er al lang zijn bij jullie’, krijgen we als antwoord.

En wat doe je als de nood hoog is? Dan bel je de politie. Om aangifte te doen van de vermissing van Sint & Piet.

Na heel wat heen en weer gebel, zegt de brigadier-van-dienst dat ‘er hier twee mannen vastzitten die zeggen dat ze een afspraak hebben met een theatergroep. Voor een sinterklaasfeestje’. Maar dat dat niet klopt, ‘omdat ze met inbrekerswerktuig onderweg waren en ook nog eens verkleed en dus gearresteerd.’

Wij leggen uit dat we inderdaad van Theatergroep Diskus zijn en dat we al een tijdje uitkijken naar de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet. Na heftig intern beraad bij de politie mogen Sint & Piet uiteindelijk toch hun cel verlaten.

Zwarte Klaas & Witte Piet, 1980

Zwarte Klaas & Witte Piet, 1980

Maar dat zij als Zwarte Klaas & Witte Piet hun opwachting zouden maken, nee dat hadden we helemaal niet verwacht.

Dan sloeg onze beschrijving van Sint & Piet, op verzoek van de politie, ook helemaal de plank mis! Sint is wit met een witte baard en een zwarte bril. En Piet is zwart met rooie lippen en met een lichte bril.

Zoals altijd met Bertus & de Posters, ze zijn hun tijd ver vooruit. Zwarte Klaas draagt geen baard, Witte Piet wel.
Of wordt er anno 2015 ook tegen deze variant heftig geprotesteerd?
Stelletje malloten!

Dit bericht is geplaatst in Holland, Mijmeringen. Bookmark de permalink.

1 Response to Sint & Piet opgepakt in Rotterdam

  1. G.J.Veneman schreef:

    Goede morgen van uit een wit besneeuwd Vriezenveen .
    Wat een prachtig amusant verhaal ha ha ha .
    Dit is humor van de bovenste plank.
    Groeten G.J.

Reacties zijn gesloten.