In Memoriam Ted

Ted Farinaux

Ted Farinaux

Er komt een mailbericht binnen. Laat in de avond. Van bandlid Sil. Met de droevige inhoud: Ted is overleden. Onze blazer van de band Hotclub 88 Rotterdam.

Vanaf het begin in 1988 tot in september van 2014 heeft Ted het allemaal meegemaakt. De wanden van zijn gastvrije studio onder het huis zijn er getuige van. Heel veel affiches van optredens. Heel veel foto’s. Van bandleden die vertrokken zijn, van bandleden die erbij gekomen zijn. Van bandleden die zijn overleden.

En nu is het Ted die naar de muzikantenhemel is vertrokken. De inspirator, de multi-muzikant. Naast het bespelen van de klarinet en de saxofoon, ja de muziekopleiding waarmee je vroeger beide instrumenten moest leren bespelen, ook begenadigd pianist.
Geen muziek dat is geen leven

Een paar jaar geleden staat de dochter van mijn vriend Peti B voor de open deur van een Rotterdamse kelderruimte. In een flits ziet ze allemaal cd’s aan touwtjes aan het plafond hangen. Ze ziet muziekinstrumenten staan.

‘Mijn vader maakt ook muziek’ zegt ze tegen een vriendelijke, maar voor haar onbekende man die bij de deur staat. ‘Hij speelt gitaar.’
‘O ja? Laat hem eens langskomen’, zegt Ted. En zo is het begonnen voor Peti B.

In Surduk, een paar jaar geleden, maakten Peti B en ik muziek. ‘Als je van de winter in Holland bent, moet je eens meegaan naar mijn band, zegt Peti B. We kunnen een toetsenist goed gebruiken.’ En zo is het voor mij begonnen.

Elke laatste woensdag van de maand is de studio van Ted het gastvrije onderkomen om met elkaar muziek te maken. De koffie pruttelt, altijd Kanis & Gunnink, en daarna sinaasappelsap.

Ted weet altijd wel welke supermarkt de beste aanbiedingen heeft. Ik ging als fervente Kanis & Gunnink-koffiedrinker na zo’n repetitie-woensdag gauw een paar pakken kwaliteitskoffie scoren in de supermarkt met die laagste prijs.

Niet alleen het koffiemerk delen Ted en ik, ook de liefde voor bepaalde instrumenten: keyboard en tenorsaxofoon. Op de dag van Ted’s crematie hoor ik dat Ted ook gitaar speelt. Nooit geweten, maar het wekt geen verbazing. Ted is van vele markten thuis.

Hotclub88Rotterdam_web4

In Ted’s gastvrije studio in 2012. Met Huib nog op trombone. In 2014 zijn naast Ted (tenorsax/klarinet/keyboard) Sil (banjogitaar), Peti B (gitaar), Jan (drums), Ger (niet op foto, gitaar) en Ruud (toetsen) nog in actie. Links als grote fan Nel (echtgenote van Ted)

Afgelopen winter en voorjaar heb ik nog met de mannen muziek gemaakt. Als ik tegen Ted zei dat ‘deze wintergast zich weer meldt’, dan was hij verbolgen. ‘Je bent gewoon lid hoor van de Hotclub. Helemaal niks met gast!’
Kijk, dat is Ted.

De laatste woensdag van september 2014 kwamen de bandleden bij elkaar. Door een misverstand was ik er niet bij. Nel, Ted’s lieve vrouw, vertelt dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Ze hebben met elkaar koffie gedronken. Er is niet gerepeteerd. Onmogelijk.

Jardenna op panfluit, Sil opgitaar en Jan op snare spelen songs in het Auditorium

Jardenna op panfluit, Sil op gitaar en Jan op snare spelen songs in het Auditorium

Op de dag van de crematie speelt een aantal leden van de Hotclub nummers die zo karakteristiek zijn voor Ted: o.a. Ted’s boogie woogie en Bye Bye Blues. Altijd het laatste nummer van de repetitie, even voor half vijf. Het sein voor de drummer om daarna snel in te pakken. Anders komt hij vast te zitten in het spitsverkeer van Rotterdam.

De nummers klinken mooi in het auditorium. De aanwezigen applaudisseren als eerbetoon aan Ted. Dank jullie wel bandleden dat jullie dit kunnen op deze dag, denk ik ontroerd vanaf mijn zitplaats halverwege de zaal.

En nu is dat allemaal voorbij. Ted’s gastvrijheid, zijn humor, zijn passie om met anderen muziek te maken, zijn verhalen, dat kunnen we niet meer meemaken.
Hotclub 88 Rotterdam is niet meer.

Ik wens iedereen die Ted (a.k.a. Theo) heeft meegemaakt en in het bijzonder zijn vrouw Nel sterkte toe.

Ruud

PS Klik als herinnering op Hotclub 88 Rotterdam (50 sec. met Ted in ‘It Had To Be You’)

Dit bericht is geplaatst in Holland. Bookmark de permalink.

1 Response to In Memoriam Ted

  1. hans zirkzee schreef:

    Zou u zo vriendelijk kunnen zijn om mij de exacte sterfdatum van Ted Farinaux te mailen. Aangezien dit trieste moment ook het einde van de Hotclub 88 markeert, wil ik dit vermelden in mijn boek over de geschiedenis van de jazz in Rotterdam.

    Bij voorbaat dank,

    Hans Zirkzee

Reacties zijn gesloten.